Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα ένα μεγάλο πρότζεκτ που αφορά αιολικούς σταθμούς προχωρά με σταθερά βήματα. Παρόλο που βρισκόμαστε σε γιορτινή περίοδο οι ρυθμοί που κινούνται οι διαδικασίες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένουν υψηλοί.

Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το “πράσινο φως” στους περιβαλλοντικούς όρους για το σχέδιο αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 151,8 MW.

Το έργο προωθείται από την ‘‘ΑΙΟΛΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.’’. Η εταιρεία αποτελεί συγγενική της πορτογαλικής EDP Renováveis (EDP Renewables). Πρόκειται έναν από τους κορυφαίους παίκτες “πράσινης ενέργειας” στην ιβηρική χερσόνησο, με δραστηριότητες τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία. Η εταιρεία καταγράφει παρουσία σε 28 χώρες, από την Λατινική Αμερική μέχρι την Άπω Ανατολή.

Ταυτότητα έργου

Το κύριο έργο το οποίο έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία ενός συγκροτήματος αποτελούμενου από επτά αιολικούς σταθμούς και συνολικά 23 ανεμογεννήτριες.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία σχεδιάζει επτά σταθμούς στο Δήμο Καρύστου, στην Εύβοια. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στις θέσεις:
-Κουρμαλή, ισχύος 26,4 MW με 4 ανεμογεννήτριες.
-Πιονάρι ισχύος 19,8 MW, με 3 ανεμογεννήτριες.
-Βάλμος ισχύος 26,4 MW, με 4 ανεμογεννήτριες.
-Σκιγερή ισχύος 26,4 MW, με 4 ανεμογεννήτριες.
-Άγιο Ιωάννης ισχύος 19,8 MW με 3 ανεμογεννήτριες.
-Βελανίδι-Κοπριά ισχύος 13,2 MW, με 2 ανεμογεννήτριες.
-Βελανίδι ισχύος 19,8 MW, με 3 ανεμογεννήτριες.

Εκτός από την κατασκευή των αιολικών η υποδομή περιλαμβάνει και μια σειρά από συνοδά έργα. Πιο αναλυτικά προβλέπεται η κατασκευή κοινών έργων Ηλεκτρολογικής Διασύνδεσης των σταθμών καθως και η κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς Υ.Τ. 150 kV μήκους 71 km, περίπου, για την ηλεκτρική διασύνδεση του Υ/Σ «Ζωοδόχου Πηγής» με το Κ.Υ.Τ. στη θέση «Κάτω Γέροντα».

Κατασκευή έργων οδοποιίας συνολικού μήκους σχεδόν 26 χλμ , περίπου, εκ των οποίων τα 7 χλμ αφορούν βελτιώσεις υφιστάμενων οδών και περισσότερα από 18 χλμ, αφορούν νέες διανοίξεις.

Διαμόρφωση τεσσάρων εργοταξιακών χώρων, εντός των οποίων θα εγκατασταθούν διατάξεις συγκροτήματος σκυροδέματος και σπαστήρα. Και κατασκευή τεχνικών έργων απορροής όμβριων υδάτων.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως για το συγκεκριμένο πρότζεκτ εκφράστηκαν και αντιρρήσεις. Πιο συγκεκριμένα ο “σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος της νότιας Καρυστιάς”, αιτήθηκε την άμεση διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Ωστόσο οι αιτιάσεις δεν στάθηκαν αρκετές για να βάλουν φρένο στο μεγάλο πρότζεκτ.

Η EDP στην Ελλάδα

H EDP εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς τότε εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο άδειες για αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 60 MW.

Εκτοτε χτίζει με σταθερότητα το χαρτοφυλάκιο της σε ΑΠΕ. Η δεύτερη κίνηση της αφορά επιπλέον 96ΜW αιολικών έργων.

Ωστόσο η μεγάλη κίνηση είναι η συνεργασία της με την Ελλάκτωρ για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη αιολικού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 900 MW, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV