Μαρίνα
Ξυπνητού

Αλλαγές για το «Thessaloniki FSRU» όπως τη μετατόπιση της χωροθέτησης του πλωτού σταθμού της Elpedison κατά 150 μέτρα δυτικότερα αλλά και την αύξηση της χωρητικότητας, αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, η εταιρεία θα αναπτύξει τον πλωτό σταθμό με δύο πλοία, το ένα μόνο για αποθήκευση αερίου (FSU) και το άλλο για αποθήκευση και αεριοποίηση (FSRU), τα οποία θα έχουν συνολική χωρητικότητα 270-280.000 κ.μ. LNG από 170.000 κ.μ. LNG που ήταν η αρχική άδεια.

Το «Thessaloniki FSRU», λόγω της στρατηγικής του θέσης, θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη διαχείριση των συμφορήσεων στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αποτελώντας ένα νέο ευέλικτο και ασφαλές σημείο εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα κατά την διαδικασία του market test που πραγματοποίησε η Elpedison, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από εγχώριες και διεθνείς εταιρείες για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επόμενο στάδιο, είναι να κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο από την εταιρεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ θα μεσολαβήσει η δεσμευτική φάση και σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση.

Το προφίλ του έργου

Ο Υπεράκτιος Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ θα βρίσκεται στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 3,45 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και περίπου 3,12 χιλιόμετρα ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος περίπου 4.500 μ. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας, τμήμα του αγωγού (μέχρι και το σημείο προσαιγιάλωσης) θα βρίσκεται εντός ορύγματος όπου και θα επιχωματωθεί. Η λεπτομερής όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού και ο ακριβής προσδιορισμός του σημείου προσαιγιάλωσής του θα προσδιοριστούν στο στάδιο του βασικού σχεδιασμού του έργου.

Η έξοδος του υποθαλάσσιου αγωγού στην ακτή και η σύνδεσή του με τον χερσαίο αγωγό θα πραγματοποιηθεί σε ζώνη αιγιαλού, για την παραχώρηση της οποίας η Εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στη συνέχεια ο χερσαίος αγωγός και ο συνοδός εξοπλισμός θα εγκατασταθούν εντός ιδιοκτησίας Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στο χώρο εγκατάστασης του νέου μετρητικού / ρυθμιστικού Σταθμού Παραλαβής αερίου που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς και στους μετρητικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.» στην Θεσσαλονίκη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV