Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται και τα τελευταία δοκιμαστικά που θα… επιτρέψουν στο FSRU Αλεξανδρούπολης να τεθεί σε 11 ημέρες σε εμπορική λειτουργία.

Όπως προκύπτει από Απόφαση της ΡΑΑΕΥ για την εκτέλεση των δοκιμών καλής λειτουργίας του νέου σταθμού, η Αρχή όρισε συγκεκριμένες διαδικασίες για τα δοκιμαστικά που θα γίνουν στο σημείο «Αμφιτρίτη», που είναι το σημείο του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου από το οποίο θα εισέρχεται το επανεριοποιημένο LNG του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μπορεί να αποθηκεύσει έως και 170.000 κυβικά μέτρα LNG, ενώ η δυναμικότητα αεριοποίησης ανέρχεται σε 22,7 εκατ. κ.μ. ημερησίως ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως.

Mέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Τι αναφέρει η Απόφαση της ΡΑΑΕΥ

Ειδικότερα, ο ΔΕΣΦΑ υποχρεώνεται να διαθέτει στη ΔΕΠΑ μεταφορική ικανότητα παράδοσης, έως 46.000 MWh/Ημέρα, στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη, πριν από την Ημέρα έναρξης της Εμπορικής Λειτουργίας του εν λόγω Σημείου. Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ πρέπει να υποβάλει στο ΔΕΣΦΑ αίτηση δέσμευσης Συσχετισμένης Δυναμικότητας αποκλειστικά στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη.

Επειδή η επαναεριοποιημένη ποσότητα LNG που παραδίδεται στην «Αμφιτρίτη» για τις δοκιμές λειτουργίας του FSRU, θα εγχυθεί στο εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου (ΕΣΜΦΑ) με ανομοιόμορφο ωριαίο ρυθμό, ο ΔΕΣΦΑ μπορεί να περιορίζει την Ημερήσια Ποσότητα Φυσικού Αερίου που παραδίδεται φυσικά στα Σημεία Εισόδου Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας.

Τη δυνατότητα αυτή ο ΔΕΣΦΑ την εξασκεί σε περίπτωση, που κατά τη διάρκεια μιας ημέρας δεν είναι δυνατή η παραλαβή από το ΕΣΜΦΑ, ιδιαίτερα υψηλών ποσοτήτων φυσικού αερίου, που παραδίδονται σε ωριαία βάση στα βόρεια Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ. Τότε ο Διαχειριστής πρέπει να ανακοινώνει την Ημέρα Περιορισμένης Διακίνησης Φυσικού Αερίου και να προβαίνει σε κατ ́ αναλογία περιορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε κάθε Χρήστη.

Το σύνολο της Ημερήσιας Ποσότητας Φυσικού Αερίου που μετράται στον Μετρητικό Σταθμό Αμφιτρίτη κατανέμεται, όπως αναφέρει η απόφαση της ΡΑΑΕΥ, στον Χρήστη Μεταφοράς ΔΕΠΑ, καθώς κανένας άλλος εκτός από τη ΔΕΠΑ δεν μπορεί να παραδώσει ποσότητα φυσικού αερίου στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη.

Επίσης, η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει να προμηθεύσει τον ΔΕΣΦΑ και να εγχύσει στο σύστημα μεταφοράς την ποσότητα του αερίου που απαιτείται για την αύξηση της πίεσης του τμήματος του αγωγού Κήποι – Κομοτηνή, καθώς είναι ο μόνος Χρήστης Μεταφοράς που μπορεί να διαθέσει ποσότητα αερίου στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ διαθέτει χωρίς χρέωση στη ΔΕΠΑ την αναγκαία Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης για την Αμφιτρίτη, ενώ η ποσότητα αερίου που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της Ημερήσιας Θέσης Εξισορρόπησης της ΔΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτο φορτίο LNG αναμένεται να φθάσει τον Μάιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV