Connect with us

Έργα πόλης

Προχωρά η μελέτη για την Ιπποδάμεια Αγορά Πειραιά, αναζητείται το μοντέλο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιπποδάμειος Αγορά Πειραιά

Προχωρά η μελέτη για το έργο ανάπτυξης της Ιπποδάμειας Αγοράς Πειραιά. Σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ο ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.) σημειώνει πως προχωρά η ωρίμανση του και είναι φανερό πως ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το μοντέλο υλοποίησης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο αυτή την εποχή προετοιμάζεται η μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα περιγράφει το προτεινόμενο έργο, καθώς και διαφορετικά σενάρια για τον φορέα υλοποίησης και διαχείρισης της αγοράς. Θα υπάρξει επίσης εκτίμηση κόστους και μοντέλου χρηματοδότησης.

Μέσω σύμβασης στις 24 Ιουλίου 2019, η εταιρεία ΑΜΒΙΟ ανέλαβε την υποστήριξη του Οργανισμού στην υλοποίηση τμημάτων της μελέτης. Σύμφωνα με το έγγραφο η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΣΥ

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση από τις 17 Ιανουαρίου 2019, το Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ έχει εγκρίνει την συμμετοχή της εταιρείας στο έργο ανάπτυξης της Ιπποδάμειας Αγοράς σε συνεργασία με τον ΟΚΑΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Σε απαντητικό έγγραφο της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται ότι παρότι ο σχεδιασμός, το πλαίσιο και οι όροι συμμετοχής των φορέων, ανήκει στον ΟΚΑΑ, η τελική απόφαση θα πρέπει να γίνει από κοινού. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα πως οριστική απόφαση για την συμμετοχή στο έργο, θα ληφθεί ύστερα από εξέταση και έγκριση των όρων συμμετοχής από το Δ.Σ. της εταιρείας. Τέλος σκωπτικά σημειώνει ότι «η εταιρεια μας αναμένει την λήψη πρωτοβουλιών από τον ΟΚΑΑ και την Περιφέρεια Αττικής (…) καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σχετική ενέργεια.

Η ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ανάγκη μιας νέας, λειτουργικά και αισθητικά σύγχρονης, κλειστής Αγοράς στον Πειραιά είναι διαπιστωμένη από όλους τους Φορείς της πόλης. Η χωροθέτησή συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει στο χώρο του παλαιού αμαξοστασίου των «πράσινων λεωφορείων» της ΣΤΑΣΥ.

Η υφιστάμενη Αγορά λόγω παλαιότητας δεν ανταποκρίνεται λειτουργικά και αισθητικά στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των επισκεπτών της. Εξάλλου η αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου της ΣΤΑΣΥ με την κατασκευή της νέας Αγοράς δεν θα επηρεάσει τις λειτουργικές ανάγκες της ΣΤΑΣΥ.

Αντίθετα, θα σηματοδοτήσει την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της πόλης και θα δημιουργήσει έναν υπερτοπικό πόλο εμπορικής και κοινωνικής ζωής που με τη σειρά του θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνολική αναβάθμιση της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής.

Στις 23 Νοεμβρίου 2018, ο ΟΚΑΑ σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και την Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο έργο ανάπτυξης της Ιπποδάμειας Αγοράς Πειραιά δίπλα από το σταθμό του Μετρό, ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Στόχος είναι η μετατροπή της σε σύγχρονη λιανική αγορά, με κύριο αντικείμενο την λιανική πώληση τροφίμων, προϊόντων και χρήσεων (όπως άνθη, εστίαση, καφε κλπ).

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «καρδιά» των «έξυπνων» πόλεων θα χτυπήσει στην Αθήνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πανεπιστημίου Αθήνα

Συνέδριο καινοτομίας με θέμα: «Έξυπνες Πόλεις και Βιώσιμη Διαχείριση της Ενέργειας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στους χώρους του The HUB Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα). Στόχος είναι να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ουγγρικών και ελληνικών εταιρειών.

O Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA) σε συνεργασία με το Foundation επιχειρούν να φέρουν κοντά το ελληνικό και το ουγγρικό οικοσύστημα αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και λύσεις στους τομείς Smart Cities και Sustainable Energy Management, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και τη δημιουργία ενός πλαισίου για εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωποι από σημαντικές ουγγρικές τεχνολογικές εταιρείες και επενδυτές θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη βιωσιμότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αναρωτιέστε γιατί η Ουγγαρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα καινοτομίας; Γιατί στην Ουγγαρία επενδύθηκαν τεράστια ποσά τις τελευταίες δεκαετίες και έχει στο ιστορικό της 13 βραβεία Νόμπελ, κυρίως στον τομέα της καινοτομίας; Μπορεί η Ελλάδα να διδαχθεί από αυτά τα παραδείγματα και να κερδίσει το στοίχημα για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Business Grove.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία του προγράμματος «Ηλέκτρα»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτιριο, Σκαλωσια

Ερώτηση για την πορεία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, «Ηλέκτρα», κατέθεσαν σαράντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή και συνολική αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων σχεδιάστηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ανακοινώθηκε επισήμως στις 12/06/2019 και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του καθορίστηκαν στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ με δυνατότητα παράτασης και τροποποίησης, μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), τόσο για το στάδιο της κατασκευής, όσο και για την ωρίμανση μελετών.

Δίνεται ακόμη η δυνατότητα εφαρμογής κοινών προδιαγραφών και κανόνων υλοποίησης του προγράμματος για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Με στόχο την άμεση ενεργοποίηση και το βέλτιστο σχεδιασμό του προγράμματος, ορίστηκε επιπλέον πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος, όπου ήταν έτοιμα να ενταχθούν ήδη ώριμα, προς δημοπράτηση έργα 12 φορέων, όπως σχολεία, ΑΕΙ, Νοσοκομεία, κολυμβητήρια και λοιπά δημοτικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρά το σχεδιασμό που παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τις έκτοτε εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ, έως σήμερα, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» δεν έχει ξεκινήσει η πιλοτική του φάση και δεν αξιοποιείται το βασικό χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων συνδέεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεπάγεται σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την άμεση εκκίνηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» και με ποιες ενδεχόμενες τροποποιήσεις;

2. Θα αξιοποιήσει και εμπλουτίσει τους πίνακες με τα προτεινόμενα έργα;

3. Θα ενεργοποιήσει το ρόλο του ενεργειακού υπεύθυνου δημοσίων κτιρίων καθώς και την διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ενεργειακής αποτύπωσης των δημοσίων κτιρίων που ήδη έχει αναπτύξει ΥΠΕΝ και λειτούργησε πιλοτικά (οδηγία 2012/27/E.U);

4. Θα αξιοποιήσετε το δάνειο της ΕΤΕΠ για την ωρίμανση μελετών και την συνολική αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων;

5. Ποια επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα προτίθεται να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση ΝΔ, με δεδομένο και το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής που ορίζει η Οδηγία 2018/844/ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων (και όχι μόνο αυτών δημόσιας ιδιοκτησίας), αλλά και τους ενδεχομένως πιο φιλόδοξους στόχους;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Παρεμβάσεις σε αύλειους χώρους σχολείων από τον Δήμο Πατρέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έργα συντήρησης σε σχολείο

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί πρόγραμμα παρεμβάσεων στους αύλειους χώρους των σχολείων του Δήμου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε 10 σχολεία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που αφορά στην Επισκευή – Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και Συντηρήσεις Αύλειων Χώρων Σχολικών Μονάδων που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ παρεμβάσεις που αφορούν τους αύλειους χώρους των παρακάτω σχολείων:

– Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου

– Νηπιαγωγείο Μαυρομαδύλας

– 2ο Δημοτικό Σχολείο

– 4ο Δημοτικό Σχολείο

– 59ο Δημοτικό Σχολείο

– 60 και 19ο Δημοτικό Σχολείο

– Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

– 2ο Γυμνάσιο

– 3ο Λύκειο

– 4ο Λύκειο

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα