Μια ακόμη υποδομή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κάνει το μεγάλο βήμα προς το στάδιο της κατασκευής. Το πρότζεκτ είδε να του ανάβει το “πράσινο φως” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδίου.
Φορέας του έργου είναι η «HERMES B.E.S.S. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της κινέζικης Chelion Renewable Energy Technology. Αυτό είναι το πρώτο πρότζεκτ της στην Ελλάδα, του οποίου την άδεια εξασφάλισε από τη ΡΑΕ τον Δεκέμβριο του 2022. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει την πληρότητα και την αρτιότητα του σχεδίου.
Οι υποδομές αποθήκευσης αναμένεται να αποτελέσουν δομικό κομμάτι ενός “πράσινου” ενεργειακού συστήματος. Η αποθήκευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση των ΑΠΕ. Όπως προβλέπει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 προβλέπεται να φτάσει στα 8,1 GW. Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 25 Απριλίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με θέμα: Ανταγωνιστικές διαδικασίες για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την υποπαρ. 2Α τους παρ. 2 του άρθρου 143ΣΤ του ν.4001/2011 (Α’ 179). Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ανοίξει ο δρόμος για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες , με στόχο την στήριξη έργων αποθήκευσης.
Ταυτότητα έργου
Σχετικά με την νέα υποδομή αποθήκευσης, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), συνολικής ονομαστικής ισχύος 110 MW και συνολικής χωρητικότητας 440 MWh με τη χρήση συσσωρευτών και των συνοδών του έργων. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στη θέση «Αη Γιώργης» του Δήμου Κιλκίς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόσταση του έργου από τον πλησιέστερο οικισμό του Βαλτουδίου είναι περίπου 3 χλμ.
Σκοπός του έργου είναι η έγχυση και η απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας προς και από το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η συμμετοχή του στην αγορά εξισορρόπησης. Ο σταθμός θα παρέχει υπηρεσίες εφεδρείας δηλαδή θα συντελεί στην αποκατάσταση τόσο της συχνότητας όσο και της τάσης, καθώς και στην εξομάλυνση των φορτίων αιχμής.
Συνοδά έργα
Εκτός από τα βασικά μέρη του έργου προβλέπεται και μια σειρά συνοδών έργων όπως:
– Κατασκευή εξωτερικής υπόγειας γραμμής ΜΤ 33KV συνολικού μήκους 6.586 μ για τη διασύνδεση του έργου (οικίσκου ελέγχου) με τον υποσταθμό της επίσης κινέζικης «SPDGR SPARK 4 Μ.Ι.Κ.Ε.» όπου η μέση τάση των θα ανορθώνεται σε υψηλή. Ο φορέας του έργου πήρε τη σύμφωνη γνώμη της SPDGR SPARK για τη διασύνδεση του σταθμού αποθήκευσης στον ήδη αδειοδοτημένο υποσταθμό, που περιλαμβάνεται στα συνοδά έργα του φωτοβολταϊκού σταθμού «Στριβάδα 2», ισχύος 12 MW.
– Κατασκευής νέας δασικής οδού Γ’ Κατηγορίας συνολικού μήκους 342,66
– Κατασκευή κατάλληλης περίφραξης του ΣΑΗΕ.
Στη ΜΠΕ επισυνάπτεται μελέτη οδοποιίας για τη διάνοιξη νέας δασικής οδού, συνολικού μήκους 342,66 μέτρων.
Chelion Renewable Energy
Η Chelion πάτησε στην Ελλάδα το 2022 με τη δημιουργία της Chelion Hellas Single Member S.A. που ειδικεύεται στην αποθήκευση ενέργειας. Σκοπός της εταιρείας είναι η μεσολάβηση ως ως εμπορικοί αντιπρόσωποι για την πώληση ηλεκτρικών συσσωρευτών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών συσσωρευτών.
Το 2022 δημιουργήθηκε και η Hermes Bess με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, την κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.
Η μητρική εταιρεία έχει ως αντικείμενο εξειδίκευσης την αποθήκευση ενέργειας. Όπως αναφέρει, εκτός από την Ελλάδα, μέχρι στιγμής καταγράφει παρουσία στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV