Θοδωρής
Κολοκυθάς

Προς υλοποίηση οδηγούνται ακόμα δύο έργα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία.

Η αναφορά γίνεται για τα δύο projects δημιουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 40 ΜW στη θέση “ΠΑΡΑΠΛΑΓΟ” στη Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος.

Το δεύτερο έργο αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 17 MW στις θέσεις “ΔΡΥΜΟΣ – ΛΑΤΑ – ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΡΕΖΑ” της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου στην Αιτωλοακαρνανία.

Και τα δύο έργα στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας έλαβαν την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας το πράσινο φως για την κατασκευή τους.

Φορέας υλοποίησης και των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών είναι η εταιρεία “ΑΕΤΟΣ ΦΒ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.”.

Ταυτότητα των έργων

Περιγραφή Πρώτου Έργου

Το έργο στη θέση “ΠΑΡΑΠΛΑΓΟ” στην Αιτωλοακαρνανία αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής ισχύος 40 MW.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου αφορούσε εμβαδόν 338.380,75 m με δασικές και μη δασικές εκτάσεις της Τ.Κ. Αετού του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, σε τέσσερις (4) θέσεις σε ακτίνα περίπου 1000 μ. Στη συνέχεια ο σχεδιασμός του έργου άλλαξε για να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά μόνο οι εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα (ΑΑ) συνολικού εμβαδού 262.683,414 τ.μ.

Το έργο βρίσκεται σε πεδινή περιοχή μεταξύ των ανατολικών απολήξεων του Ακαρνανικού Όρους στα δυτικά και της λίμνης Αμβρακίας στα ανατολικά, σε απόσταση 1,5 χλμ. δυτικά του οικισμού του Αγ. Νικολάου και περίπου 2 χλμ. βόρεια του οικισμού του Αετού.

Η δυναμικότητα του φωτοβολταϊκού σταθμού θα ανέρχεται σε 40 kWp. H ισχύς αυτή θα προέρχεται από 59.826 φωτοβολταϊκά πλαίσια (panels). Η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος (DC) που παράγουν τα φωτοβολταϊκά panel σε εναλλασσόμενο (AC) θα πραγματοποιείται με τη χρήση κεντρικών αντιστροφέων (central inverter).

Για τη σύνδεση κάθε Ομάδας Συστοιχιών Φ/Β πλαισίων με το Δίκτυο Μέσης Τάσης (Μ.Τ.), θα εγκατασταθούν υπαίθριοι υποσταθμοί τύπου κιόσκι, έκαστος εκ των οποίων θα περιλαμβάνει το σύνολο του απαραίτητου για την σύνδεση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ήτοι τον μετασχηματιστή ανύψωσης τάσης, τον αντιστροφέα ισχύος, τους Ηλεκτρικούς Πίνακες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και τον απαραίτητο βοηθητικό εξοπλισμό.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, στις περιόδους ηλιοφάνειας. Η τελική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αποδίδεται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Συνοδά Έργα & Ηλεκτρική Διασύνδεση

Η μονάδα θα συνδεθεί στον υφιστάμενο υποσταθμό που βρίσκεται στην Κατούνα. Το σύνολο των επιμέρους γεωτεμαχίων που αποτελούν το συνολικό σκοπούμενο έργο, είναι προσβάσιμα μέσω υφιστάμενων αγροτικών οδών.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί το απαιτούμενο δίκτυο μέσης τάσης παράλληλα με τους υφιστάμενους δρόμους, χωρίς να χρειαστεί νέα οδοποιία ή δουλείες.

Περιγραφή Δεύτερου Έργου

Το δεύτερο έργο στις θέσεις “ΔΡΥΜΟΣ – ΛΑΤΑ – ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΡΕΖΑ” στην Αιτωλοακαρνανία αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής ισχύος 17 MW. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου αφορούσε εμβαδόν 175.875,46 m2 με δασικές και μη δασικές εκτάσεις της Τ.Κ. Θύριου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, σε έξι (6) θέσεις σε ακτίνα περίπου 1400 μ.

Στη συνέχεια ο σχεδιασμός του έργου άλλαξε για να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά μόνο οι εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα (ΑΑ) συνολικού εμβαδού 140.872,42 τ.μ.

Η δυναμικότητα του φωτοβολταϊκού σταθμού θα ανέρχεται σε 17 kWp. H ισχύς αυτή θα προέρχεται από 25.400 φωτοβολταϊκά πλαίσια (panels), ονομαστικής ισχύος 670 Wp έκαστο. Η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος (DC) που παράγουν τα φωτοβολταϊκά panel σε εναλλασσόμενο (AC) θα πραγματοποιείται με τη χρήση κεντρικών αντιστροφέων (central inverter).

Για τη στήριξη των Φ/Β πλαισίων θα χρησιμοποιηθεί σύστημα με χαλύβδινους πασσάλους γαλβανισμένους εν θερμώ μετά την κατασκευή και ανωδομή αλουμινίου ή χάλυβα.

Στον φωτοβολταϊκό σταθμό θα τοποθετηθούν σε κατάλληλες θέσεις υποσταθμοί, τύπου isobox, με χώρο ΜΤ, χώρο ΧΤ και χώρο Μετασχηματιστών 1000kVA και 4000kVA. Από τις εξόδους των switchingstations (20kV) θα αναχωρεί καλώδιο μέσης τάσης το οποίο θα οδεύει (εναέρια ή υπόγεια) προς τα ports του υποσταθμού υψηλής τάσης ώστε να ανυψωθεί στα δίκτυο Υψηλή τάσης (πχ 150kV/400kV).

Αφού το επίπεδο τάσης ανυψωθεί στα 150kV/400kV θα ακολουθήσει η σύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στο σημείο που θα καθοριστεί.

Δεδομένου ότι οι θέσεις του έργου απέχουν μικρή απόσταση από την Επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας – Βόνιτσας και συνδέονται με αυτή μέσω αγροτικών οδών μικρού μήκους (έως 1.700 μ.) δεν απαιτούνται έργα οδοποιίας για τη σύνδεση των γηπέδων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV