Αν ξεκινήσουμε μία σοβαρή κουβέντα για τις βασικές υποδομές της χώρας και τις ελλείψεις που έχει σε σχέση με άλλες πιο προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.
Σήμερα έχουμε μία σαφή εικόνα στο τι έχουμε, τι ετοιμάζουμε και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να ενδυναμωθεί η ισχύς της χώρας μας. Οι βασικές υποδομές μίας ανεπτυγμένης χώρας που διαθέτει ικανές βασικές υποδομές για τους κατοίκους τους.
Ενέργεια, ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αστικές δημόσιες δομές για τον πληθυσμό: σχολεία (όλων των βαθμίδων), νοσοκομεία (όλων των βαθμίδων επίσης), δημόσια κτίρια διοίκησης και άλλων ασχολιών.
Ένα πρώτο αγκάθι που συναντούμε εδώ είναι η ενέργεια. Μπορεί η χώρα μας λόγω της παρατεταμένης κρίσης να παρουσιάζει επάρκεια στην κατανάλωση ηλεκτρισμού όμως υπάρχουν σοβαρά θέματα. Το σημαντικότερο είναι η πηγή της παραγωγής που ακόμα και σήμερα βασίζεται σε «βρώμικες» ύλες όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης και όλα τα συνεπακόλουθα που φέρνουν. Οι ΑΠΕ αν και η Ελλάδα διαθέτει άφθονα βουνά, θάλασσες και ηλιοφάνεια παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα από αυτά που θα μπορούσε να διαθέτει η χώρα. Στη Δανία για παράδειγμα οι ΑΠΕ κυρίως από την αιολική ενέργεια κάνουν θραύση έχοντας δώσει λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Σκανδιναβικής χώρας.
Στις υπόλοιπες υποδομές αυτής της κατηγορίας μπορούμε να πούμε ότι τα πάμε σχετικά καλά με ανάγκη εκσυγχρονισμού σε επί μέρους υποδομές (καλύτερα σχολεία, ευπρεπείς σωφρονιστικά ιδρύματα ή νοσοκομεία, κ.α).
Στις υποδομές συγκοινωνιών-μεταφορών έχουμε μία πιο μεικτή εικόνα. Οι βασικές οδικές αρτηρίες με αυτοκινητόδρομους είναι ολοκληρωμένες και τώρα προωθούνται συμπληρωματικές υποδομές με την επέκταση τους. Τα λιμάνια της χώρας με εξαιρέσεις είναι σχετικά ικανοποιητικά, ιδιωτικοποιημένα εκείνα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε πορεία παραχώρησης σε συνδυασμό με επενδύσεις 10 άκομα και με ανάγκη επί μέρους εκσυγχρονισμού σε άλλα μικρότερα λιμάνια κυρίως στην νησιωτική χώρα.
Τα αεροδρόμια της χώρας με αιχμή του δόρατος το Ελ.Βενιζέλος έχουν επίσης μία καλή εικόνα και μάλιστα τώρα περιμένουμε την μεγάλη επέκταση του. Επίσης σε εξέλιξη είναι τα έργα αναβάθμισης σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και άλλα 12 αεροδρόμια ενώ ξεινούν τα έργα για τη μεγάλη επένδυση για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης. αναβάθμισης του Μακεδονία και την ανάπτυξη του Καστελίου στην Κρήτη. Και εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική με κρατικές επεμβάσεις να απαιτούνται σε κάποια μικρότερα και σίγουρα με μικρό σχετικά κόστος.
Στις αστικές μεταφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα με την Αθήνα να διαθέτει αξιόλογο πλέον δίκτυο Μετρό, ένα μικρό δίκτυο Τραμ και ένα σημαντικό δίκτυο Προαστιακού. Σε πορεία δημοπράτησης είναι η νέα Γραμμή 4 με 15 σταθμούς κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσει δίκτυο Μετρό 2 γραμμών που θα καλύψει την πόλη ενώ σε μελέτες είναι επεκτάσεις προς δυτικά και Αεροδρόμιο και παράλληλα σε μελέτες είναι και ένα δίκτυο Προαστιακού στη δυτική πλευρά της πόλης.
Σε πιο χαμηλό επίπεδο βλέπουμε στον Σιδηρόδρομο. Είναι απορίας άξιο πως σαν χώρα αφήσαμε να κατρακυλήσει τόσο πολύ ένα μέσο που στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Μόλις φέτος, κυριολεκτικά αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται το ηλεκτροκίνητο δίκτυο της διπλής γραμμής από το Κιάτο μέχρι τη Αθήνα και από εκεί μέχρι την Θεσσαλονίκη και τα σύνορα στην Ειδομένη (σε αυτό το τμήμα μονή γραμμή) και προγραμματίζεται το ίδιο να γινει σε μία πενταετία μέχρι την Πάτρα. Ηλεκτροκίνηση θα διαθέτει επίσης το δίκτυο της Θεσσαλίας με τους σχετικούς διαγωνισμούς να είναι σε εξέλιξη και έπεται και ο διαγωνισμός ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας.
Ωστόσο το δίκτυο δεν έχει κάποια σύνδεση με την Δυτική και Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, την Δυτική, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο. Αυτή η υστέρηση οφείλεται στην πολιτική μεταφορώ που ακολουθήθηκε στο παρελθόν. Ανάγκη για αναβάθμιση απαιτείται και στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Το project Sea2Sea είναι ένα υποσχόμενο εργαλείο που θα μπορούσε να κινήσει επενδύσεις στη λεγόμενη “Σιδηροδρομική Εγνατία”.
Εδώ εντοπίζεται μεγαλύτερη ανάγκη για μεγάλα έργα υποδομών για την σύνδεση περισσότερων περιοχών της χώρας με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανάγκη επίσης υπάρχει για σύνδεση του δικτύου με όσο το δυνατόν περισσότερα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας δημιουργώντας ένα μεγάλο συγκοινωνιακό ιστό.
Σήμερα η χώρα έχοντας αρκετά καλές βασικές υποδομές, περνά από την περίοδο της ανάγκης μεγάλων έργων στην ανάγκη μεγάλων συμπληρωματικών έργων που θα βοηθήσουν στον μεγάλο στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε διεθνή διαμετακομιστικό κέντρο λόγω της γεωγραφικής θέσης που διαθέτει. Ο στόχος αυτός μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή έργων που θα ενισχύσουν τις μεταφορικές επιλογές για την διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.
Καλή Σαρακοστή σε όλους
12.3.2019
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV