Νίκος
Καραγιάννης

Την εικόνα υλοποίησης των εκτελούμενων έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2022 που αφορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο τα έργα ανάπτυξης δικτύου Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής που κατασκευάζονται στη χώρα.

Η ολοκλήρωση των έργων αυτών που εκτελεί η Αττικό Μετρό θα καλύψει τις ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου βαθμού κινητικότητας του πληθυσμού των δύο πόλεων και αναμένεται να προσφέρει λύση κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης μετακίνησης, αντιμετωπίζοντας το μείζον πρόβλημα της κυκλοφοριακής
συμφόρησης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση χρόνου των μετακινούμενων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ποια είναι η εικόνα όμως των έργων; σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται φέτος θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά με 3 νέους σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται το 4ο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2022 εκτιμάται πως η πρόοδος των έργων για την νέα Γραμμή 4 Άλσος Βεΐκου – Γουδή θα αγγίξει το 7%. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν τα εργοτάξια και στους υπόλοιπους σταθμούς δηλαδή σε Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθούν οι εργασιες απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου (2ο τρίμηνο) ενώ θα υπογραφεί και η σύμβαση για την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών που θα καλύψουν ανάγκες της βασικής γραμμής και της γραμμής Καλαμαριάς.

Τέλος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα υπογραφεί η σύμβαση για την εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών για την επέκταση του Μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η σύμβαση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να φτάσει το Μετρο σε πολυπληθείς περιοχές του Μητροπολιτικού συγκροτήματος της πόλης. Μέχρι σήμερα οι περιοχές της Σταυρούπολης, του Ευόσμου κ.α. δεν έχουν επαρκή σύνδεση με το κέντρο και τα ανατολικά προάστια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV