Βαγγέλης
Θάνος

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι βαδίζουν οι διαδικασίες για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα δύο πρότζεκτ που αφορούν τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και μάλιστα οι επαφές των εμπλεκόμενων μερών φαίνεται πως γίνονται σε απόλυτα θετικό κλίμα.

Σχετικά με τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, τα δυο μέρη συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Κάιρο και υπήρξε απόλυτη ταύτιση τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς τις διαδικασίες.

Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Την αισιοδοξία τους πως η εκκίνηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο , εξέφρασαν οι Διαχειριστές του δικτύου Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην αισιόδοξη εκτίμηση συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άμεση πρόσβαση στα κονδύλια του REPowerEU. Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να στηρίξει χρηματοδοτικά τα έργα που συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και προωθούν έμπρακτα την πράσινη μετάβαση.

Εκτός από το έργο της διασύνδεσης οι δύο επικεφαλής των Διαχειριστών συζήτησαν και

-τα σχέδια και τον χρονικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο και διαπίστωσαν από κοινού ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, μέσω της νέας διασύνδεσης.

-Συμφώνησαν ότι τα συνοδά έργα ανάπτυξης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του έργου της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

– Ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας «πράσινων διαδρόμων» τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε διάφορα σημεία της Ευρώπης προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το παραγόμενο ανανεώσιμο δυναμικό της Αιγύπτου και η χώρα να καταστεί μία αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

EuroAsia Interconnector

Με εξίσου ταχείς ρυθμούς φαίνεται  να βαδίζει και η ωρίμανση του έργου EuroAsia Interconnector , που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το μεγάλο ενεργειακό έργο, που ωριμάζει με ταχύ ρυθμό, θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και δίνοντας νέα ώθηση στη στροφή της ΝΑ Μεσογείου προς τις ΑΠΕ.

Πρόσφατα κλιμάκιο από το Ισραήλ είχε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους , όπως ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΝ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ , Μάνο Μανουσάκη και μεταξύ στελεχών της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τα κλιμάκια συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα των τριών χωρών.

Η παρουσία των ισραηλινών στην Ελλάδα έρχεται να επισφραγίσει την ισχυρή στρατηγική σχέση των εμπλεκόμενων μερών. Στόχος να ενισχυθεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Το πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector θα προσδώσει σταθερότητα στα συστήματα των χωρών. Παράλληλα θα μειώσει τη ανασφάλεια λόγω των γεωπολιτικών παραγόντων που είναι απρόβλεπτοι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρότζεκτ αναμένεται να βγάλει από την “ενεργειακή απομόνωση” Κύπρο και Ισραήλ. Επιπροσθέτως θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Κύπρο και Ισραήλ.

Διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας

Στη φάση εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας βρίσκεται η σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Με την ολοκλήρωση των μελετών το αμέσως επόμενο διάστημα, οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA θα αποφασίσουν από κοινού την πλέον ενδεδειγμένη τεχνοοικονομική λύση για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προγραμματίζεται να ενσωματωθεί στο Τελικό Σχέδιο ΔΠΑ 2023-2032 στα τέλη Μαρτίου 2022.

Διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2022. Ο προϋπολογισμός για το ελληνικό τμήμα του έργου προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει ορίζοντα κατασκευαστικής ολοκλήρωσης το 2ο εξάμηνο 2022.

Με τη νέα διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών αυξάνεται σημαντικά και αναμένεται να ανέλθει σε 800 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας

Τέλος, όσον αφορά τη διασύνδεση με τη γειτονική Αλβανία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης μεταξύ των δύω χωρών.  Ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει, από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας, επιχειρησιακή ομάδα για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης.

Στις 13 Μαίου 2022 ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας , Κώστας Σκρέκας,πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, και συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, την Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, και την Υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Mirella Kumbaro.

Η νέα διασύνδεση αναμένεται να τριπλασιάσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών.Σε τεχνικό επίπεδο, η ηλεκτρική διασύνδεση που εξετάζεται αφορά σε εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV. Τέλος , σύμφωνα με το σχέδιο ο ΑΔΜΗΕ θα συνδράμει στην χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV