Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Πολύ δυνατή χρονιά για τα αιολικά και το 2019 στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα αιολικά συνεχίζουν και το 2019 να αποτελούν το δυνατό χαρτί της χώρας όσον αφορά τις επενδύσεις ΑΠΕ. Με αξιοσημείωτη κεκτημένη ταχύτητα ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, τα αιολικά συνεισφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη μορφή Ανανεώσιμης Ενέργειας, στη σύγκλιση -τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα- της χώρας με τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, τα αιολικά που συνδέθηκαν την περασμένη χρονιά στο δίκτυο άγγιξαν τα 200 MW (για την ακρίβεια η καθαρή νέα εγκατεστημένη ισχύς ήταν 191,6 MW) ενώ η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά κυμαίνεται σε περαιτέρω κλιμάκωση της νέας ισχύος με πάνω από 300 MW, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατασκευή πολλά έργα αιολικών, όπως αυτό της Enel Green στο Καφηρέα, ισχύος 154 MW, τα 10 αιολικά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί κυρίως έργο repowering (με ξήλωμα των παλαιών εγκαταστάσεων και ανάπτυξη νέων ανεμογεννητριών), αλλά και πολλά άλλα ακόμη, των οποίων η συνολική ισχύς αγγίζει το μισό GW και πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο 18μηνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική της αιολικής ενέργειας που εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο της αιολικής ισχύος στο τέλος 2018 που βρισκόταν πραγματικά σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ανήλθε σε 2.828,5 MW: εκ των οποίων τα 310 MW βρίσκονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (15,43 MW σε repowering) ενώ τα υπόλοιπα 2.518,5 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παρέμεινε για άλλη μια χρονιά στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 907 MW (ήτοι το 32%) με την Πελοπόννησο να ακολουθεί με 550 ΜW (19%) και την Ανατολική Μακεδονία–Θράκη με 375 MW (13%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, το Top-5 συνθέτουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 536,1 MW (19%), η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 285,6 MW (10,1%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,9%), η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (8,4%) και η EREN με 210,9 MW (7,5%).

Το 2019 πάντως ήδη από τις αρχές του δείχνει να ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα η ΡΑΕ ανάρτησε στη Διαύγεια τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 26,5 MW τα οποία θα κατασκευαστούν εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Θηβών και Λεβαδέων.

Όπως κατέδειξε κατά την ομιλία του και ο κος Λαδακάκος, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια τελετής που διοργάνωσε η Ένωση, τo 2018 ήταν έτος σταθμός εφόσον πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί και τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα έργα χωρίς το καθεστώς Feed in Tariff, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο.

«Η αιολική ενέργεια είναι η πιο φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής, που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο, ισότιμο και ανταγωνιστικό περιβάλλον… Χρειάζεται όμως προσοχή. Ο πυρετός του ανταγωνισμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολές που θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των στόχων» είχε σχολιάσει μεταξύ άλλων ο κος Λαδακάκος, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη πλέον βαρύνει την Πολιτεία η οποία καλείται να μειώσει ραγδαία το κόστος και το ρίσκο αδειοδότησης των επενδύσεων, στοιχεία που θα βοηθήσουν σημαντικά στην διατήρηση της υπάρχουσας δυναμικής.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει πως η θυγατρική της METKA EGN, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή.

Το έργο αφορά τη Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC) της μονάδας Atacama Solar II, καθώς και τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση (O&M) για δύο χρόνια.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος.

Πρόκειται για το τρίτο έργο της METKA EGN για λογαριασμό της Sonnedix, μετά την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Oriana 57MW στην Ισαμπέλα του Πουέρτο Ρίκο (ως μέρος του έργου Sonnedix Oriana, που διακρίθηκε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε έναντι του τυφώνα Μαρία το 2017) και του ηλιακού πάρκου Lavansol M8 ισχύος 5 MW, στο Saint Etienne Des Sorts, στη Γαλλία. Η METKA EGN δραστηριοποιείται στην αγορά της Λατινικής Αμερικής από το 2016.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Sonnedix ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (160 εκατομμύρια ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αιολική Ενέργεια: Στο Top-10 της Ευρώπης η Ελλάδα 16 ημέρες του Ιουλίου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχώς βελτιούμενες βαίνουν οι επιδόσεις της Ελλάδας τόσο όσον αφορά το μερίδιο της αιολικής ενέργειας (και συνεπώς των ΑΠΕ) στο καθημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε απόλυτους αριθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις GWh που παράγονται ημερησίως για να καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WindEurope, η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη λίστα των 10 πλέον δραστήριων χωρών, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, 16 από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.

Η αύξηση της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε πρόσφατα το «ψυχολογικό» όριο των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι ένα πολύ θετικό επίτευγμα ειδικά αν συνυπολογιστεί το απαιτητικό αδειοδοτικό περιβάλλον που ανακόπτει τη δυναμική του ανέμου σε μία χώρα που διαθέτει εν αφθονία τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.

Τα σκήπτρα στην εγκατεστημένη ισχύ αιολικών κρατάει σταθερά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (έχοντας σπάσει ήδη το φράγμα του 1 GW) -με διαφορά από τη δεύτερη που προσεγγίζει τα 500 MW και αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την παράδοση σε λειτουργία νέων αιολικών στην Εύβοια το προσεχές διάστημα- με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη να ακολουθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κρατά τα ηνία στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ με 554,1 MW (18,3%) ενώ ακολουθούν οι ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292,0 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8,0%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%).

Αναφορικά με τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas διαχρονικά αναδεικνύεται πρώτη έχοντας προμηθεύσει το 49,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος. Ακολουθούν οι:  Enercon με 23,2%, η Siemens Gamesa με 19,7% και η Nordex με 5,0%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά με 6 GW έργων στην ουρά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενισχυμένη κατά 50 MW και με πρόσθετη κατακυρωμένη ισχύ 142,8 MW σε 23 νέα έργα από τους πρόσφατους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, βρίσκεται η φωτοβολταϊκή ενέργεια στη χώρα στο τέλος του Ιουλίου, εν μέσω ενός κλίματος γενικότερης ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Είναι γεγονός ότι οι δημοπρασίες της ΡΑΕ έχουν βοηθήσει στη διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τα φωτοβολταϊκά να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σε μία αγορά που επί χρόνια έχει ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειάς της, πρωτίστως τα αιολικά τα οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έσπασαν το φράγμα των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάνω από 6 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων, που μεταφράζονται  σε πάνω από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας φωτοβολταϊκών ανά MW κυμαίνεται μεταξύ 700 και 800 χιλ. ευρώ.

Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ για τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες,  δρομολογείται η προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι για του χρόνου προσδοκώνται επιπλέον μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.

Παρόλη τη διαφαινόμενη μετάβαση της χώρας σε μία νέα «άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά -έπειτα από αρκετά χρόνια αναιμικού ενδιαφέροντος ειδικά εν συγκρίσει με την αιολική ενέργεια- πονοκέφαλο εξακολουθεί να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτεί τα έργα τα οποία συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί η ΡΑΕ, να διαθέτουν άδειες παραγωγής και σύνδεσης με το δίκτυο.

Μία απαίτηση που ανακόπτει το  επενδυτικό ενδιαφέρον και την αξιόλογη δυναμική που υπάρχει για μία μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μεγάλη αξία για τη χώρα μας που απολαμβάνει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Στην επόμενη δεκαετία πάντως, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι άκρως ενθαρρυντικές για την ηλιακή ενέργεια αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανέρχεται στα 6,9 GW – περίπου δυόμισι φορές πάνω σε σχέση με τα 2,6 GW εγκατεστημένης ισχύος προ τριετίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα