Νίκος
Καραγιάννης

Όλοι τα ενδιαφερόμενα σχήματα πέρασαν στην Β`φάση για το πρώτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων που αφορά τον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκη. Στον μεγάλο διαγωνισμό των 250 εκατ. ευρώ  συνεχίζουν οι : Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy)-Θαλής, την Κ/Ξ Μυτιληναίος – Μεσόγειος,  IΝΤΡΑΚΑΤ, Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής από όλους τους ενδιαφερόμενους κρίθηκαν επαρκή και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της δημοπράτησης. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι  ο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ένας διαδημοτικός φορέας.

Τώρα τα επόμενα στάδια είναι η ολοκλήρωση και κατάθεση των τεχνικών προσφορών και στη συνέχεια η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που θα μας οδηγήσει στην ανακήρυξη του ανάδοχου του μεγάλου αυτού έργου.

Το 2025 σε λειτουργία

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο. Εκτιμάται ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και πως θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας απορριμμάτων για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θα καλύψει τις ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για την κάλυψη όλης της περιοχής προβλέπεται η διενέργεια ακόμα ενός διαγωνισμού ΣΔΙΤ που καλύψει τις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της νέας μονάδας θα δημιουργηθούν από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

 Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

Τι θα καλύπτει

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δηλαδή περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. Ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.
Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.α. Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα αναπτυχθεί σε ενδεικτική έκταση 150-200 στρεμμάτων περίπου, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας