Connect with us

Επικαιρότητα

Ποια μεγάλα υπό κατασκευή έργα θα βρει ο Καραμανλής, ποια πρέπει να επιταχυνθούν

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ολοκλήρωση των έργων υπό κατασκευή χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα βρει στο γραφείο του ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Έργα που χρονίζουν και που πρέπει να διατηρήσουν ή και να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και που έχουν απασχολήσει αρκετά τα ελληνικά media.

Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η ολοκλήρωση του «αιώνιου έργου» κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Το έργο έχει ξεκινήσει από το 2006 και στην κυριολεξία έχει περάσει από «σαράντα κύματα».

Η προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του είναι το τέλος του 2020, όμως υπάρχουν φωνές που σημειώνουν πως δύσκολα θα πιαστεί αυτός ο στόχος.

Για την επέκταση προς Καλαμαριά, θα πρέπει πέρα από το βασικό έργο να συμβασιοποιηθεί ο κρίσιμος διαγωνισμός για την σηματοδότηση ενώ απομένουν και κάποιοι άλλοι μικρότεροι, όμως σημαντικοί διαγωνισμοί, για να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη επέκταση. Εδώ ο προγραμματισμός μιλά για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο Μετρό της Αθήνας, λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε την οριστική παράταση λειτουργίας των 3 πρώτων σταθμών για το 2020 μιας και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν ολοκληρωθεί δύο παράπλευροι διαγωνισμοί που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του πρώτου μισού της επέκτασης μέχρι τη Νίκαια και αργότερα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο.

Ολοκληρώνοντας με τα έργα της Αττικό Μετρό, έχουμε και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά που είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό καθώς επηρεάζεται άμεσα από το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα απαιτήσει τη διακοπή της γραμμής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.

Τα σιδηροδρομικά έργα που τρέχουν είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρωθούν καθώς κάποια από αυτά θα συνεχιστούν με νέες εργολαβίες για επιδομή-σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση. Αυτά που τρέχουν είναι τα έργα υποδομής στα τμήματα Ροδοδάφνη (Αίγιο)-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο.

Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων είναι το τμήμα Κιάτο-Αίγιο που αναμένεται να λειτουργήσει ύστερα από σχεδόν 9 χρόνια, ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Σε εξέλιξη όμως είναι και οι κρίσιμες εργολαβίες ανάταξης της σηματοδότησης στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας αλλά για το ETCS που θα δώσει δυνατότητα για μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητες στην νέα ηλεκτροκινούμενη γραμμή. Το έργο είναι σε κατασκευή εδώ και χρόνια και εδώ απαιτείται η επιτάχυνση και ολοκλήρωση του.

Ένα άλλο «αιώνιο έργο» είναι αυτό της ανισοπεδοποίησης της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δύο εργολαβίες που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση του δυτικού τμήματος του Περιφερειακού άξονα από τα φανάρια και θα μειώσουν σημαντικά τους χρόνους οδήγησης.

Μιλώντας για τα έργα της Εγνατίας Οδού, λύση πρέπει να δοθεί και στο αιώνιο έργο του τμήματος Αρδάνιο που τρέχει χωρίς να μπορεί να ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Τέλος υπάρχει και το έργο για την αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας που είναι επίσης εδώ και χρόνια υπό κατασκευή (β`και γ` φάση) αλλά δεν έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: «Πυξίδα» μας η απλοποίηση και η βελτίωση της ζωής των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κινητό τηλέφωνο 112

«Το σύστημα “112” θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του τρέχοντος έτους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «πυξίδα» της κυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική είναι γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη και καλύτερη.

Όσον αφορά το «112», εξήγησε ότι «η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες απαιτούν σειρά ενεργειών από τη μεριά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη δυνατότητα των μηνυμάτων ειδοποίησης CBS να εμφανίζονται σε όλες τις συσκευές».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναπτύξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, τη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”, που αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».

Ωστόσο, τονίζει ο υπουργός, αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Σε ό,τι αφορά το πλήρες σύστημα “112”, να τονίσουμε ότι θα έχει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών σε πολύ μικρότερες γεωγραφικές περιοχές, πολύ πιο στοχευμένα και γρήγορα. Αυτή θα είναι η “εξερχόμενη διάσταση” του “112”».

Εξάλλου ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν προκύπτει κάποιο κόστος για το κράτος ή για τους πολίτες από την αποστολή των μηνυμάτων αυτών.

Σε ερώτηση για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα τονίσαμε πως δεν έχουμε έρθει με την παραμικρή διάθεση ρεβανσισμού. Προφανώς έχουμε σημαντικές αποκλίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Η δομή του νέου υπουργείου αποτελεί μια πρώτη τέτοια απόκλιση». Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα που βρήκαμε σε εξέλιξη, θέλω να τονίσω ότι οι όποιες παρεμβάσεις μας θα είναι στην κατεύθυνση βελτιστοποιήσεων και όχι ακύρωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιγράψει άλλα κράτη αλλά να αναπτύξει το δικό της διακριτό μοντέλο. «Εμείς», εξήγησε ο υπουργός «έχουμε μια μεγάλη και δυσλειτουργική γραφειοκρατία η οποία πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί και αυτό μας κάνει να μοιάζουμε περισσότερο με περιπτώσεις κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά η Εσθονία, η οποία δομήθηκε εξ αρχής ψηφιακά».

Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε πως «”πυξίδα” μας είναι το να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οδηγίες ασφαλείας από τον ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (ΦΕΚ 3137/Β’/06.08.2019), εξέδωσε οδηγίες ασφαλείας εφιστώντας την προσοχή στους κυνηγούς να μη στοχεύουν τα θηράματά τους όταν αυτά βρίσκονται επάνω ή κοντά σε ηλεκτροφόρα δίκτυα (αγωγοί, καλώδια, στύλοι, υποσταθμοί, μονωτήρες κ.λπ.) καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κ.λπ.

Ο Διαχειριστής υπενθυμίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από τα παραπάνω αίτια, οι υπαίτιοι διώκονται από το νόμο. Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, συνιστά στην περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης όπως πτώση καλωδίων, αγωγών κ.λπ., η οποία ενδέχεται να έχει προκληθεί από τα παραπάνω φαινόμενα ή από άλλα αίτια, να ενημερώσει άμεσα το γραφείο βλαβών της τοπικής μονάδας του ΔΕΔΔΗΕ (τηλεφωνικό κέντρο: 11500), να αποτρέψει την παρέμβαση τρίτων, καθώς και να ενθαρρύνει την απομάκρυνση όλων των πολιτών από το σημείο αυτό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοβαρή τεχνική βλάβη στο site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σοβαρή τεχνική βλάβη έχει παρουσιάσει το site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με αποτέλεσμα τη μη διαθεσιμότητα του ιστΣοβότοπου για τους χρήστες το τελευταίο διάστημα.

Όπως ενημερώνει η Ρυθμιστική Αρχή, στην προσωρινή αρχική σελίδα, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της, το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τους τρόπους επικοινωνίας και υποβολής εγγράφων μέχρι την επαναλειτουργία του site.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Λόγω σοβαρότατης τεχνικής βλάβης, το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Η Αρχή καταβάλλει επισταμένως κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων οίκων προς αποκατάσταση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.

Το πρωτόκολλο της Αρχής λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από 7.8.2019 είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@rae.grΕίναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22.7.2019 έως και 6.8.2019.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών με την Αρχή μέσω της ιστοσελίδας της, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της πλήρους ανάκτησής της. Η Αρχή ζητά την κατανόηση των ενδιαφερομένων για τυχόν αναστάτωση που προκαλεί η δυσλειτουργία αυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα