Newsroom

Στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας, που ανακοινώθηκε χθες στην Ακρόπολη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων ανήκουν και έργα ΑΠΕ, που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή από το Δεκέμβριο του 2019, καθώς και στα υπό έγκριση έργα.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη εγκριθεί 14 επενδύσεις ύψους 1.8 δισ. ευρώ, στις οποίες συγκαταλέγονται και ενεργειακά έργα, ενώ θετική γνωμοδότηση έχουν λάβει και περιμένουν να εγκριθούν 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1.6 δισ. ευρώ που αφορούν αποκλειστικά τις ενεργειακές υποδομές.

Τα εγκεκριμένα ενεργειακά έργα ανέρχονται στα 386 εκατ. ευρώ και είναι τα εξής:

• Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177 MW» της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
• Έργο της εταιρείας «CONSORTIUM SOLAR POWER», αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και περιμένουν την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ανέρχονται σε 1.6 δισ. και είναι τα εξής:

1. Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ Ι.Κ.Ε.
2. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
3. «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE».
Η κοινοπραξία αποτελεί μέρος του γαλλικού ομίλου EREN, o oποίος επιδιώκει να διεισδύσει στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 214 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία 16 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

Το δεύτερο έργο κατατάσσεται στα καθαρά ηλιακά και θα πραγματοποιηθεί από την εταιρία Consortium Solar Power Systems, η οποία αποτελεί μέρος του βρετανικού Ομίλου Solar Century. To έργο αφορά στη δημιουργία και τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ υπολογίζεται στα 284 MW και η επένδυση στα 214 εκατ. ευρώ.

Προχωρώντας στα υπό έγκριση έργα έχουμε τη μεγάλη διείσδυση της EGNATIA SA με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 1.48 GW. Ο φάκελος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ Ι.Κ.Ε στο Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις, κατατέθηκε στις 22 Μαΐου 2020. Το έργο αφορά συγκεκριμένα στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.480,23 MW και συνολικής ονομαστικής παραγόμενης ενέργειας 2.146.333,50 MWh σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 888 εκατ. ευρώ. Επίσης υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ GROUP ΙΚΕ η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η επόμενη επένδυση που περιμένει να λάβει το «οκ» από το enterprise Greece είναι τα 5 ΑΣΠΗΕ στην Ξάνθη και τη Ροδόπη από την εταιρίας ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ, η οποία προχώρησε στην κατάθεση του σχετικού φακέλου στις 9 Ιουνίου 2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 121.2 εκατ. ευρώ και η συνολική ισχύς του στα 120 MW.

Τελευταία και μη εξαιρετέα επένδυση που επιδιώκει να χαρακτηριστεί ως «στρατηγική» είναι αυτή του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Τέρνα Ενεργειακή) με το σχετικό φάκελο να έχει κατατεθεί την 1 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

H επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας δεκαοκτώ (18) αιολικών πάρκων Α.Σ.Π.Η.Ε. (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 360MW στο Δήμο Καρύστου. Η αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 585 εκατ. ευρώ.- και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 120 ανεμογεννήτριων ισχύος 3MW εκάστη, 3 υποσταθμούς ανύψωσης τάσης, έργα υποβρύχιας διασύνδεσης της Εύβοιας με το Λαύριο, έργα οδοποϊίας και έργα περιβαλλοντικής προστασίας. Το χρονικό διάστημα λειτουργίας των αιολικών πάρκων ορίζεται στα 20 έτη ενώ η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου για την υλοποίηση του εν λόγω έργου εκτιμάται στους 28 μήνες.

Aξίζει να σημειωθεί πως τα 360 MW της συνολικής ισχύος αποτελούν το αποτέλεσμα της εξαγοράς των αδειοδοτημένων και υπο αδειοδότηση αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW από την RF Energy, η οποία οριστικοποίηθηκε περί τα μέσα Μαρτίου του 2020 και ανήλθε στα 550 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα αιολικά πάρκα που ανήκαν στην ΤΕΡΝΑ πριν από την αγορά αυτή ανέρχονταν στην Εύβοια στα 142 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ενώ με την εξαγορά των αιολικών της RF Energy, η ΤΕΝΕΡΓ προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο της επιπλέον 188 MW.

Τα αιολικά πάρκα της ΤΕΝΕΡΓ που αναμένεται να χαρακτηριστούν ως στρατηγική επένδυση είναι τα εξής και ανήκουν στις κάτωθι θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου:

1. Βίος-Καλαμάκι-Μπάθριζα 21 MW 7 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
2. Τσούκα-Μανδραγιάρα 21 MW 7 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
3. Τσούκα-Σκούρα 30 MW 10 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
4. Μηλιά 27 MW 9 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
5. Ντούγκζα-Αντιάς 12 MW 4 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
6. Μούριζα-Πέτρα Μεγάλη-Βρανούλι 21 MW 7 Α/Γ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.
7. Αηδόνι 15 MW 5 Α/Γ ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε.
8. Κορακόβραχος 21 MW 7 Α/Γ RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Μ.Α.Ε.
9. Ομαλιές 30 MW 10 Α/Γ RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Μ.Α.Ε.
10. Μίλζα 18 MW 6 Α/Γ RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Μ.Α.Ε.
11. Πράρο 36 MW 12 Α/Γ RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Μ.Α.Ε.
12. Καλαμάκι 12 MW 4 Α/Γ RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Μ.Α.Ε

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV