Connect with us

Διαχείριση Απορριμμάτων

Πέντε συμμετοχές για τη μονάδα απορριμμάτων στη Ρόδο – Ποιοι ενδιαφέρονται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός στις 17/01/2022 για τη μονάδα απορριμμάτων στη Ρόδο που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο-ΣΔΙΤ στο Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι επικεφαλής των πέντε φακέλων που κατατέθηκαν είναι οι εταιρείες MYTILINEOS, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ και ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 21/01/2022 , όποτε και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, για τις κοινοπραξίες και ποιες είναι αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θετικό στην υπόθεση είναι πως ο αριθμός των προσφορών δεν ξεπερνάει τον μέγιστο αριθμό έξι (6) που είχε θέσει η αναθέτουσα αρχή.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να αποκλειστεί κανείς και εφόσον οι φάκελοι είναι ολοκληρωμένοι τότε θα συνεχίσουν όλοι στην επόμενη φάση.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί. Με την υλοποίηση του αναμένεται να μπει ένα τέλος στο χρονίζων πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου.

Το πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση εκατομμυρίων τουριστών, διογκώνεται και η λύση της μονάδας απορριμμάτων θα δώσει ένα οριστικό τέλος.

Στοιχεία έργου

Αναλυτικά οι εργασίες περιλαμβάνουν τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή , την συντήρηση και τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  39, 5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (αξία χωρίς ΦΠΑ: 31,8 ευρώ)  και αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2021, με ανώτερο όριο συμμετεχόντων τους έξι και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 10/12/2021.

Η  διάρκεια του έργου φτάνει τους  324 μήνες (27 έτη), ενώ η χρηματοδότηση  θα προέλθει από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πιο συγκεκριμένα το  40%  του προϋπολογισμού θα προκύψει μέσω ίδιων ιδιωτικών κεφαλαίων του ιδιώτη φορέα που θα αναδειχθεί μέσα από το διαγωνισμό  και το 60% μέσω κοινοτικών πόρων και εθνικής συμμετοχής.

Το έργο αναλυτικά

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες αφορούν:

-Το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Σ.Δ.Α.) Νήσου Ρόδου.

-Τη λειτουργία και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, στην καθημερινή λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων με ίδια μέσα, τη συνήθη, προληπτική και διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση και την περιοδική αντικατάσταση – ανανέωση τμημάτων, στοιχείων και εξαρτημάτων του εξοπλισμού (lifecycle cost) του συνόλου των εγκαταστάσεων.

-Την καθημερινή διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και συστημάτων, των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, όπως αυτά θα αναφέρονται αναλυτικά στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού, ούτως ώστε το Έργο να είναι απολύτως κατάλληλο και διαθέσιμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας, τις προδιαγραφές και τους στόχους της ελληνικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 -Τη χρηματοδότηση του Έργου με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια (με την επιφύλαξη της Χρηματοδοτικής Συμβολής της Αναθέτουσας Αρχής στο κατασκευαστικό κόστος του έργου.

Advertisement

-Την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, τόσο κατά την περίοδο μελέτης (περίοδο εργασιών) και κατασκευής του Έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του (περίοδο υπηρεσιών).

-Την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή το συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων (π.χ. ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF κλπ).

-Τη μεταβίβαση των υποδομών στον Δημόσιο Φορέα μετά τη λήξη της Σύμβασης Σύμπραξης, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ιστορικό

Το συγκεκριμένο έργο είχε πάρει την έγκριση χρηματοδότησης από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ με τίτλο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ» τον Νοέμβριο του  2018. Τότε πρόεδρος τη επιτροπής ήταν ο Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και στη διακυβέρνηση της χώρας  ο ΣΥΡΙΖΑ .

Ωστόσο, μετά από την έγκριση  οι διαδικασίες κινήθηκαν με ρυθμό χελώνας με αποτέλεσμα να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις την περασμένη Άνοιξη.

Συγκεκριμένα στα μέσα Μαρτίου υποβλήθηκε , στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ το σχέδιο Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Α΄Φάσης Διαγωνισμού για το έργο “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου” για έλεγχο και προέγκριση δημοπράτησης, προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Μετέπειτα ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2021 η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με 9 θετικές ψήφους και μία αρνητική) στην  Α’ φάση του διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ

Μέσα από αυτές της διαδικασίες φτάσαμε στην παρούσα φάση  όπου βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η μονάδα που θα κατασκευαστεί αναμένεται να δώσει ανάσα τόσο στο νησί της Ρόδου όσο και  στις νήσους Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος και Κως, όπου η κατάσταση είναι επιβαρυμένη ειδικά κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, αρκεί να μπει σε τροχιά κατασκευής χωρίς να συναντήσει εμπόδια. 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα