Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Παναγιωτάκης: «Πρασινίζει» η ΔΕΗ με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% έως το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Συζητήσεις με αμερικανικό όμιλο στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας, είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κος Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ προανήγγειλε συμφωνία συνεργασίας με ελληνικό όμιλο στα αιολικά, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ, μέσω επενδύσεων στις ΑΠΕ, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, σε συνδυασμό με την απόσυρση-πώληση των λιγνιτικών, θα μετατραπεί σε μία «πράσινη εταιρεία» περιορίζοντας τις εκπομπές CO2 κατά 57% ως το 2022.

Ολόκληρη η ομιλία του κου Παναγιωτάκη στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “29th The Greek Economy Conference”: 

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη η στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ στο εξής αφορά στις ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση που εκφράζει το σημερινό μας όραμα: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα είναι στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως μέχρι σήμερα ήταν η συμβατική παραγωγή, και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, στα οποία έχουν επενδυθεί δεκάδες δισ. ευρώ, και τα οποία έχουν στηρίξει τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο σήμερα, οι ανάγκες της κλιματικής αλλαγής, οι παγκόσμιες και ιδιαίτερα οι Ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και οι εξελίξεις στην τεχνολογία, υπαγορεύουν την ολοκληρωτική στροφή στις ΑΠΕ.

Advertisement

Αυτό αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ, και με τους στρατηγικούς στόχους του οποίου συμφωνούμε – με τις παρατηρήσεις που διατυπώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, και αυτές που θα περιληφθούν στην παρέμβαση της ΔΕΗ στο σχετικό διάλογο.

Η ΔΕΗ, από τις πρώτες διεθνώς επιχειρήσεις που ασχολήθηκε με τις ΑΠΕ, αλλά τα σφάλματα του παρελθόντος έχουν συντελέσει ώστε το μερίδιο της στον κλάδο να είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, έχει καταρτίσει το στρατηγικό της σχέδιο για ανάπτυξη ΑΠΕ 2 GW μέχρι το 2030, δηλ. 15πλάσια ισχύ σε σχέση με τη σημερινή.

Ίσως, μετά την οριστικοποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου να χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε αυτό το στρατηγικό στόχο. Μέχρι το 2022 το Επιχειρηματικό μας Σχέδιο προβλέπει νέα ισχύ ΑΠΕ 600 MW, στόχος ο οποίος θα υλοποιηθεί με ίδια έργα ή με συμμετοχή σε επιχειρηματικά σχήματα με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με την υλοποίηση αυτού του Business Plan η ΔΕΗ:

– Θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην εγχώρια αγορά στο 9% (τριπλασιασμός σε σχέση με σήμερα).

– Θα κατέχει α) την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά, β) την τρίτη θέση στα αιολικάγ) την πρώτη θέση στα μικρά υδροηλεκτρικά, δ) την πρώτη θέση στη βιομάζα και στη γεωθερμία.

Advertisement

– Θα αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορία κατά € 85 εκατ. το χρόνο.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 100 MW όπως:

– Η ολοκλήρωση – επί τέλους – του υβριδικού Σταθμού (συνδυασμό 2 μικρών ΥΗΣ και Αιολικών) στην Ικαρία ≈ 7 MW.

– Το repowering 10 Αιολικών Πάρκων στα νησιά του Αιγαίου και ο ΜΥΗΣ Λούρου ≈ 20 MW.

– Τα Αιολικά Πάρκα στην Καρδίτσα, στη Μονή Τοπλού (Κρήτη), στην Τήνο, και στην Κεφαλονιά, συνολικής ισχύος περίπου 49 MW.

Παράλληλα ετοιμάζεται η προκήρυξη του Αιολικού Πάρκου στην Άνδρο που διασφαλίστηκε με τη δημοπρασία του Ιουλίου, και του μεγάλου Αιολικού Πάρκου της Ροδόπης.

Advertisement

Τέλος είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώξουμε τη διασφάλιση άδειας για διάφορα έργα στην επικείμενη δημοπρασία της ΡΑΕ, ενώ διαπραγματευόμαστε επιχειρηματική συνεργασία με εταιρεία του χώρου, πράγμα για το οποίο θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις.

Άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι ακόμη:

α) Η μονάδα παραγωγής ισχύος 25MW από βιομάζα στο Αμύνταιο, από κοινού με έγκριτο οίκο του εξωτερικού εξειδικευμένο σε αυτή την τεχνολογία.

β) Η αξιοποίηση της γεωθερμίας. Η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να παρουσιάσει στις τοπικές κοινωνίες ολοκληρωμένα σχέδια, που θα περιλαμβάνουν με πληρότητα τόσο τα τεχνικά στοιχεία των εγκαταστάσεων, όσο και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, και με την πεποίθηση ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την παραγωγή Η.Ε. από γεωθερμία χωρίς την παραμικρή όχληση, θα επιδιώξει ειλικρινή διάλογο και την αναγκαία συναίνεση ώστε να προκύψει αποτέλεσμα στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Η υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων μας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ προϋποθέτει την ένταξη σ’ αυτή την προσπάθεια όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου αξιόλογου δυναμικού της ΔΕΗ, που μέχρι σήμερα ασχολείται με την ανάπτυξη και λειτουργία της συμβατικής παραγωγής. Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η τεράστια εμπειρία, τεχνογνωσία και ικανότητα της ΔΕΗ στην υλοποίηση έργων και λειτουργία πολυσύνθετων εγκαταστάσεων.

Για το σκοπό αυτό πήραμε πρόσφατα τη στρατηγική απόφαση της απορρόφησης της ΔΕΗ Αν από τη μητρική ΔΕΗ, δράση που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Θα λέγαμε σχηματικά ότι έτσι η ΔΕΗ γίνεται πλέον πράσινη. Η απορρόφηση αυτή γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των εκτελούμενων έργων.

Advertisement

Παράλληλα μελετάται η κατάλληλη οριστική οργανωτική δομή, η οποία θα αντικαταστήσει το μεταβατικό σχήμα που έχουμε επιλέξει σήμερα, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στο μέγιστο βαθμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλης σημασίας η αλλαγή της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που σήμερα γίνεται κατά 80-85% από πετρέλαιο. Παράλληλα η έλλειψη συστημάτων αποθήκευσης αλλά και των κατάλληλων συστημάτων των Δικτύων, οδηγούν σε μειωμένη αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα του εγκαταστημένου αιολικού δυναμικού κατά 30% περίπου.

Ήδη έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα πειραματικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα οποία έχουν την αξία τους αλλά βέβαια απέχουν παρασάγγας από την ολοκληρωμένη-αξιόπιστη λύση.

Είναι καταφανής ο κυρίαρχος ρόλος της ΔΕΗ στην τροφοδοσία των νησιών. Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, μέχρι την υλοποίηση των διασυνδέσεων με το Ηπειρωτικό Σύστημα, που για πολλά νησιά τοποθετείται αρκετά μακροπρόθεσμα, είναι αδήριτη ανάγκη. Και βέβαια είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργός εμπλοκή της ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια η ΔΕΗ καλείται να αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, στα πλαίσια ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα εξειδικεύεται ανά νησί ή ανά ομάδα νησιών, και βέβαια με συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Advertisement

Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε να συστήσουμε ιδιαίτερη οργανωτική δομή στα πλαίσια της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών, η οποία, εκτός των άλλων, θα ασχοληθεί με τα πλέον προηγμένα συστήματα αποθήκευσης και αυτοματισμών. Ήδη έχουμε συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με την Κορεάτικη εταιρεία KEPCO, για τη δημιουργία πιλοτικά ενός «πράσινου» νησιού, και λειτουργούμε σε συνεργασία με προηγμένη γερμανική εταιρεία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης πειραματικό σύστημα αποθήκευσης, αυτοματισμών και φωτοβολταϊκών στην Κάρπαθο, ισχύος 40 MW.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κλάδος και η αγορά των ενεργειακών υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας θα αναπτύσσεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Είναι χαρακτηριστικός αλλά και εύλογος ο στόχος που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030: εξοικονόμηση ενέργειας 32%. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει σχεδιασμό, κατάλληλες πολιτικές, κίνητρα και, το κυριότερο, υπευθυνότητα και επιστημονική και τεχνική επάρκεια. Θα είναι πολύ αρνητικό εάν επικρατήσει η προχειρότητα με σκοπό το εύκολο κέρδος.

Η ΔΕΗ ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να πρωταγωνιστήσει, έτσι ώστε αφενός να έχει τα ανάλογα επιχειρηματικά οφέλη και αφετέρου να επιδράσει ώστε να επικρατήσουν οι ορθοί κανόνες και προϋποθέσεις.

Μεταξύ των δράσεων τις οποίες έχουμε ήδη αναλάβει σημειώνω:

Advertisement

– Ανάπτυξη ιστοσελίδας για την εξοικονόμηση ενέργειας και τα πράσινα πιστοποιητικά (Green pass) της ΔΕΗ.

– Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού σε 2.500 οικίες πελατών ειδικών κατηγοριών: πολύτεκνοι, ευάλωτοι, ακριτικές περιοχές. 

– Ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων κτηρίων 

– Διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών προς πελάτες Μέσης Τάσης για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, με προοπτική την υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων ενεργειακής διαχείρισης. 

– Υπηρεσίες ενεργειακών ελέγχων σε Βιομηχανικούς πελάτες

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου στην Αργολίδα, την οποία η ΔΕΗ υποστηρίζει ενεργά με τη χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξειδικευμένου λογισμικού για τη λειτουργία καινοτόμου συστήματος άρδευσης 4.500 στρεμμάτων με προοπτική τα 8.000 στρέμματα που έχουν εγκαταστήσει.

Advertisement

Με το σύστημα αυτό θα επιτυγχάνεται κάθε χρόνο 80% εξοικονόμηση ενέργειας και 42% νερό. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση στον τόσο κρίσιμο για την οικονομία αγροτικό τομέα. Πέραν των ενεργειακών υπηρεσιών σημαντική θα είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τομέα με εξαιρετικές προοπτικές. Η ηλεκτροκίνηση είναι ενταγμένη στη βασική στρατηγική της Ε.Ε για επέκταση της χρήσης του ηλεκτρισμού (electrification) στη θέση των υγρών καυσίμων, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ο ηλεκτρισμός είναι η καθαρότερη μορφή ενέργειας ειδικότερα εφόσον παράγεται από ΑΠΕ. Σε διεθνές επίπεδο είμαστε ακόμη στην αρχή. Το 2017 κυκλοφορούσαν 3,7 εκατ. Το 2040, σύμφωνα με το Bloomberg ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 559 εκατ. το 33% του συνολικού στόλου. Στη χώρα μας είμαστε πολύ πίσω: Μόλις το 0,2% των οχημάτων είναι ηλεκτρικά.

Το ΕΣΕΚ προβλέπει το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 10% μέχρι το 2030, που σημαίνει 500 – 600.000 αυτοκίνητα. Κατά τη γνώμη μας τα νησιά που έχουν διασυνδεθεί προσφέρονται κατά προτεραιότητα για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, στην προοπτική μετατροπής τους σε πράσινα νησιά με προφανή οφέλη, εκτός των άλλων, στον τουρισμό.

Η ΔΕΗ ήδη έχει κάνει κάποια βήματα. Χαρακτηριστικό είναι το μνημόνιο συνεργασίας με την πρωτοπόρα στον κλάδο ηλεκτρικών λεωφορείων Πολωνική Εταιρεία SOLARIS. Στα πλαίσια της Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έντονη δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Advertisement

Έδωσα το περίγραμμα των δράσεων μας για την πράσινη ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως είναι η ενασχόλησή μας με το Φυσικό Αέριο, και η επέκτασή μας στο εξωτερικό, για τα οποία θα αναφερθούμε με άλλη ευκαιρία.

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι μέχρι το 2022, εκτιμούμε ότι με την προγραμματισμένη απόσυρση μονάδων, την πώληση των θυγατρικών λιγνίτη και τη σχεδιαζόμενη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιό μας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί και στο πρόσφατα εγκεκριμένο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο, θα πετύχουμε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% περίπου.

Παράλληλα με τη μείωση της απόλυτης ποσότητας των εκπομπών, ο συντελεστής των εκπομπών (δηλαδή οι τόνοι των εκπομπών προς την καθαρή παραγόμενη ενέργεια σε MWh) αναμένεται να μειωθεί κατά 69% σε σχέση με τα επίπεδα του 2017. Είναι χαρακτηριστική η διαφάνεια που σας δείχνω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα