Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Π. Σταμπουλίδης : Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να κερδίσει χρόνο στην ωρίμανση των έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Παναγιώτης Σταμπουλίδης - Πηγή: ypodomes.com

Στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε ο κύριος Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κύριος Σταμπουλίδης ήταν μέρος του πάνελ με τίτλο “ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας”.

Στην ομιλία του ανέφερε, “Είμαστε εδώ γιατί έχουμε κατοχυρώσει ότι είμαστε οργανισμός για τα δύσκολα. Την πρώτη περίοδο της δραστηριότητας μας, στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων είχαμε φέρει εις πέρας ίσως τις πιο δύσκολες αποκρατικοποιήσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα. Προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής κοινωνίας”.

“Τώρα κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας μία αποστολή που στο τέλος της διαδρομής θα δείξουμε ότι ο επαγγελματισμός των στελεχών, και της οργάνωσης και της δομής είναι τέτοιος που μπορεί να προωθήσει ακόμα περισσότερο το ρόλο των δημόσιων συμβάσεων. Ούτως ώστε να υπερβούμε αγκυλώσεις και στρεβλώσεις και τις αδυναμίες που έχουν οι κρατικές υπηρεσίες”.

“Άρα λοιπόν διαμορφώθηκε η ομάδα ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας εντός του ΤΑΙΠΕΔ. Μία ανεξάρτητα λογιστικά και διοικητικά ομάδα, η οποία επί της ουσίας έρχεται να βοηθήσει το κράτος για να πετύχει το μεγάλο στόχο που έχει θέσει για να πετύχουμε την χρηματοδότηση έργων που θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα της χώρας να είναι ανταγωνιστική”.

“Τι είναι αυτό δηλαδή που δεν μπορούσε το δημόσιο και μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ; Το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι τέτοιο που μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να γλιτώσουμε πολύ χρόνο στις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων, τα οποία θέλουν μελέτες, θέλουν συμβούλους, θέλουν στενή παρακολούθηση”.

Ο,τι αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι πάντα στην ώρα του

“Πολύ σημαντικό ότι λειτουργούμε κάτω από ένα πλαίσιο επίτευξης οροσήμων. Είναι δομικό στοιχείο της επιτυχίας ή της αποτυχίας να πετύχουμε τα ορόσημα. Έχουμε μάθει να λειτουργούμε με στόχους, έχουμε μάθει να λειτουργούμε με χρονοδιαγράμματα.
Αυτός ο τρόπος διασφαλίζει πως ότι αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι πάντα στην ώρα του”.

“Το δεύτερο σημαντικό είναι κληρονομήσαμε από τα τόσα χρόνια εμπλοκής των στελεχών με τις αποκρατικοποιήσεις το know how, για το πως ακριβώς ωριμάζεις έργα του Δημοσίου”.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το know how να ωριμάσει τα έργα

“Ήταν έξυπνη ιδέα να αξιοποιηθεί το ΤΑΙΠΕΔ γιατί κάποια στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις τελειώνουν και πρέπει να παρθεί μία απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή θα κλείσει. Ήρθε λοιπόν η πολιτεία με μεγάλη ευφυΐα και διαπίστωσε ότι έχει έναν οργανισμό ο οποίος έχει το know how σε αυτό που χρειάζεται τώρα, δηλαδή κάποιος να ωριμάσει τα έργα”.

“Πάνω σ’ αυτό λοιπόν αξιοποιούμε την μεγάλη εμπειρία των στελεχών μας. Αξιοποιούμε την αγορά”.

Advertisement

“Το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμπλέκεται εάν δεν έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των υπηρεσιών που θα αγοράσει από την αγορά”.

Στην δεύτερη τοποθέτηση του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΤΑΙΠΕΔ, είπε, “Έχουμε ωριμάσει έργα πάνω από πέντε δις περίπου εκ των οποίων πολλά από αυτά είναι έργα συμβολικά. Η αναβάθμιση του στεγάστρου του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ είναι μία πρόκληση. Όπως επίσης και η ανάπλαση του προαύλιο χώρου του σταδίου. Μεγάλη μας αγωνία είναι να βοηθήσουμε να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Είναι μία μεγάλη πρόκληση ο ποδηλατόδρομος που έρχεται να συμπληρώσει όλη την επένδυση που έχει γίνει στο παραλιακό μέτωπο, ο οποίος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει τα 18 χλμ”.

“Έχουμε ήδη έτοιμο το call για τα βιομηχανικά πάρκα προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους και να πάρουν αξία. Και μια σειρά από έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μα”.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν υποκαθιστά τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά τις βοηθά

“Εμείς δεν υποκαθιστούμε τις δημόσιες αρχές ερχόμαστε επικουρικά να βοηθήσουμε και να καλύψουμε ελλείμματα σε ανθρώπινο δυναμικό.
Το Δημόσιο πρέπει να προσλάβει κόσμο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να μπορεί να υποστηρίξει την επόμενη μέρα τις υποδομές στο σχεδιασμό στην υλοποίηση, στην παρακολούθηση”.

“Έχουμε στόχο απ’ όσα μας δώσανε να μην επιστρέψουμε τίποτα πίσω. Θέλουμε δηλαδή αυτά τα οποία μας φέρανε να κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε να υλοποιηθούν. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αυτή είναι όμως η κατάσταση και πάνω σε αυτή θα δουλέψουμε”.

“Κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε να προλάβουμε τα περιθώρια και να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την μεγάλη εθνική πρόκληση που μας έχει ανατεθεί”.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα