Βαγγέλης
Θάνος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες  για την  ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Από τα μέσα Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η πόντιση του καλωδίου από το τελευταίας τεχνολογίας πλοίο «Aurora», της ανάδοχης εταιρείας Nexans Norway AS.
Μέχρι στιγμής το μήκος του καλωδίου που έχει ποντιστεί φτάνει τα 170 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα που αφορά το πρώτο καλώδιο.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός πως το έργο  περιλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (VC) πανευρωπαϊκά. Οι εργασίες έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Εξέλιξη των εργασιών

Η εγκατάσταση των υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ξεκίνησε περίπου πριν από δύο εβδομάδες , όταν και έφτασε το πλοίο «Aurora» στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα έχει δει το φως της δημοσιότητας και ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το καράβι να προσεγγίζει το λιμάνι.

Το υποβρύχιο καλώδιο έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τάση 500 kV και αναμένεται να διευρύνει σημαντικά το περιθώριο μεταφοράς “καθαρής” ενέργειας από και προς το νησί.

Η διαδικασία εξελίσσεται τμηματικά καθώς πρώτα κατασκευάζεται το καλώδιο. Μετέπειτα έρχεται στην Ελλάδα και εν συνεχεία ‘’πέφτει” στο βυθό με τελικό στόχο να φτάσει στην Κρήτη.

Η κατασκευή των καλωδίων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 από τα εργοστάσια των ανάδοχων εταιρειών που βρίσκονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Δανία ).

Να υπενθυμίσουμε πως, παράλληλα με το ηλεκτρικό καλώδιο γίνεται και η πόντιση της οπτικής ίνας. Έργο που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο νησί.

Παράλληλα με την πόντιση των καλωδίων, βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή των σταθμών μετατροπής που θα υποδεχθούν το καλώδιο, με τον έναν να βρίσκεται στην Αττική και τον άλλον στην Κρήτη. Πηγές που βρίσκονται κοντά στο θέμα,  ανέφεραν στο ypodomes.com, πως στην παρούσα φάση κατασκευάζεται ο εξοπλισμός των σταθμών και τα έργα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Να αναφέρουμε πως, ο εξοπλισμός θα προέλθει από τη Siemens, ενώ ανάδοχος για την κατασκευή των σταθμών είναι η κοινοπραξία Siemens – Τέρνα.

Οι δύο φάσεις του έργου

Να υπενθυμίσουμε πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δισ.  ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021 και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του καλωδίου που ενώνει Κρήτη και Αττική θα πάψει η εξάρτηση του νησιού από τις μονάδες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα καθώς αυτό είναι απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα θα δώσει το έναυσμα για επενδύσεις που αφορούν παραγωγή “πράσινης” ενέργειας η οποία σχεδόν αποτελεί μονόδρομο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα οφέλη

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό το μεγάλο πρότζεκ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Όταν ολοκληρωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής το κέρδος για τους καταναλωτές αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει από τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια του ρεύματος . Επιπλέον το όφελος θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, φτάνοντας σχεδόν το 1 δισ. ευρώ το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV