Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι βασικοί άξονες της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μοντέλο Κυκλικής Οικονομίας

Με βασικούς άξονες την Κυκλική Οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και τα θέματα των φορέων προστατευόμενων περιοχών, τη δασική πολιτική και τους Δασικούς Χάρτες, τα θέματα αδειοδοτήσεων -τόσο για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και στην κατεύθυνση της απλούστευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και χρήσεων γης- και φυσικά το «πολύπαθο» Κτηματολόγιο, θα προχωρήσει στο έργο της η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έχει ήδη γνωστό, αναφορικά με την προσπάθεια μετάβασης στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας θα υπάρξει εξειδίκευση του υπάρχοντος Στρατηγικού Σχεδίου με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ενώ παράλληλα η χώρα θα επιχειρήσει να πρωτοπορήσει και να γίνει η ευχάριστη «έκπληξη» της Ευρώπης στα πλαστικά μιας χρήσης, σε συμφωνία άλλωστε με τις εξαγγελίες και του ίδιου του Πρωθυπουργού για πλήρη κατάργησή τους από το 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, ώθηση αναμένεται επίσης να υπάρξει, μεταξύ άλλων, στο θέμα των κυκλικών/πράσινων συμβάσεων και σε επιπλέον καινοτόμες δράσεις όπως η λεγόμενη «βιομηχανική συμβίωση», όπου τα απόβλητα μιας βιομηχανίας δύνανται να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη σε μία άλλη, μεγιστοποιώντας έτσι τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του μοντέλου.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής επιβεβαιώνοντας -στη βάση αυτή- πως 3 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, δύο στο Αμύνταιο και ένας στη Μεγαλόπολη, θα τεθούν εκτός λειτουργίας μετά το τέλος της επικείμενης χειμερινής περιόδου, δίνοντας παραλληλη έμφαση στην διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ.

Σχολιάζοντας τη νέα πολιτική που χαράσσεται από το Υπουργείο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως θα υπάρξει ουσιαστική και συμβολική αναβάθμιση των περιβαλλοντικών θεμάτων τα οποία θα μπουν ακόμη πιο ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Σε επίπεδο ανάπτυξης απαραίτητων περιβαλλοντικών υποδομών, υψηλή προτεραιότητα φαίνεται να αποκτούν και οι βιολογικοί καθαρισμοί με έμφαση στην Ανατολική Αττική όπου ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι συνδέσεις των μονάδων με τους όμορους οικισμούς, γεγονός που αφήνει την χώρα εκτεθειμένη στην επιβολή βαριών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, επιτάχυνση θα υπάρξει και στο θέμα του Κτηματολογίου, του οποίου τα ποσοστά δηλώσεων, κυμαίνονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παρατηρούνται απανωτές παρατάσεις.

Η τακτική που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί προσεχώς είναι μια αρχικά ελαστική στάση συνοδευόμενη από δράσεις ενημέρωσης για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεδομένου όμως ότι οι προθεσμίες παραμένουν πιεστικές τόσο για την δέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων όσο και την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου για τη χώρα, σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθούν οικονομικές επιβαρύνσεις για όσους συνεχίσουν να ολιγωρούν.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκδήλωση για την προσαρμογή των Δήμων στην Κλιματική Αλλαγή διοργανώνει το ΚΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κλιματική Αλλαγή ερημοποίηση

Το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και το ΚΑΠΕ, ως Εθνικός Συντονιστής, συνδιοργανώνουν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στο IMPACT HUB ATHENS (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα), εκδήλωση με θέμα την προσαρμογή των Δήμων στην Κλιματική Αλλαγή.

Με πάνω από 200 συμμετοχές στο Σύμφωνο και, ήδη, 60 δεσμεύσεις για μέτρα προσαρμογής, οι ελληνικές πόλεις αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο τοπικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και χρειάζονται σημαντική καθοδήγηση.

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν εργαλεία και καλές πρακτικές που υπάρχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενδυνάμωση των Δήμων ώστε να υλοποιήσουν με επιτυχία τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν για το 2030 μετέχοντας στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια. Διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από το ΚΑΠΕ, το Δήμο Αθηναίων, τις 100 Ανθεκτικές Πόλεις και το ΕΜΠ θα παράσχουν πολύτιμη καθοδήγηση και θα μοιραστούν την εμπειρία τους.

Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με ελληνικές πόλεις που μπήκαν στη διαδικασία αυτή, ενώ σε 3 παράλληλες συνεδρίες, θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις που σχετίζονται με την τοπική δράση για το κλίμα και θα συζητήσουν κοινές πιθανές λύσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Η απολιγνιτοποίηση να επιτευχθεί με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Στο συνέδριο Wind Mission in Greece που διοργανώνεται τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου.

Στο χαιρετισμό του ο Π. Παπασταματίου ανέφερε τα εξής:

Το συνέδριο WindMission Greece οργανώνεται σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα περίοδο:

Η Ελλάδα εξέρχεται από την μακρά οικονομική κρίση και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η μακροοικονομική σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, συνδυάζεται με μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε εμείς οι Έλληνες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με ταχύτητα και θάρρος στις αναγκαίες διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αν ολιγωρήσουμε, δεν είναι βέβαιο πότε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να θεμελιώσουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα προσφέρει δουλειές και ευημερία.

Στο τομέα της ενέργειας, το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό. Είμαστε πλέον όλοι ενώπιον των ευθυνών μας και δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν τις βλέπουμε. Για πάνω από δύο δεκαετίες δόθηκαν μάχες για να ανασταλεί η απελευθέρωση της αγοράς. Το πολιτικό δυναμικό δεν στάθηκε ικανό να προωθήσει την υγιή και αποτελεσματική απελευθέρωση.

Αυτή κατά την γνώμη μου είναι η βασική αιτία -μαζί με άλλες φυσικές- που το ενεργειακό μας σύστημα παρέμεινε δέσμιο ενός βρώμικου, αναχρονιστικού και ακριβού μοντέλου σε βάρος των καταναλωτών, της επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη αυτού του μοντέλου είναι αναπόφευκτη.

Μέριμνα όλων πρέπει να είναι, η όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση στο νέο καθαρό και ανταγωνιστικό ενεργειακό μοντέλο. Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ.

Κριτήριο μας πρέπει να είναι ο καταναλωτής. Πώς θα αποκτήσει πολλές, καλές και φθηνές επιλογές. Μέσο είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Είμαστε χαρούμενοι που η πολιτική βούληση για τη μετάβαση έχει εκφραστεί με επαρκή σαφήνεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές:

– Την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

– Την αύξηση του στόχου Α.Π.Ε. το 2030 σε 35%

Οι δύο αυτοί παράλληλοι στόχοι είναι σημαντικοί. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το λιγνίτη χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια, τη σταθερότητα του εμπορικού της ισοζύγιο και τη παροχή φθηνής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση πρέπει να επιτευχθεί με ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πρέπει να επιτευχθεί με βελτίωση της αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας, αρκεί οι στόχοι και οι προβλέψεις για την εξοικοκονόμηση να είναι ρεαλιστικοί.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε τον 100% βεβαιωμένο ενεργειακό μας πόρο, τις Α.Π.Ε. που μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα.

Αναρωτιούνται αρκετοί αν η αγορά των Α.Π.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το στόχο. Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Οι επιχειρήσεις Α.Π.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνέχισαν να επενδύσουν ακόμα και εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Διαθέτουν τεράστια εμπειρία, υψηλό ανθρώπινο δυναμικό και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Είναι ευθύνη του κράτους να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και του επιστημονικού κόσμου από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της αντίδρασης. Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν αν μπορούμε. Μπορούμε και το έχουμε αποδείξει. Τώρα είναι η σειρά του κράτους να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί και αυτό.

Πώς θα το αποδείξει; Διαμορφώνοντας χωρίς καθυστέρηση τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι δύο εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Χρειάζεται:

– Ριζική και άμεση απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Για την ανάπτυξη νέων έργων, τον επανασχεδιασμό ήδη αδειοδοτημένων και την προώθηση του repowering.

– Προώθηση των μεγάλων επενδύσεων. Μεγάλα χερσαία αιολικά πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αιολικά πάρκα σε νησιά και βραχονησίδες με υποθαλάσσιες διασυνδέσεις. Θαλάσσια αιολικά πάρκα. Προώθηση μεγάλων έργων με πλωτές ανεμογεννήτριες.

– Αποθήκευση ενέργειας. Κεντρικές και αποκεντρωμένες μονάδες. Αυτή είναι η πραγματική γέφυρα που χρειαζόμαστε για να περάσουμε από το σημερινό μοντέλο, στο 100% πράσινο ενεργειακό μέλλον.

– Διεθνείς διασυνδέσεις προς όλες τις όμορες χώρες και προς την Ευρώπη. Στρατηγικός στόχος αυτών των διασυνδέσεων θα πρέπει να είναι να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για ηλεκτρισμό από Α.Π.Ε. και να καταστήσουν τη χώρα εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

– Εγχώριες διασυνδέσεις με έμφαση τη διασύνδεση των νησιών και την άρση των τοπικών κορεσμών.

– Βιώσιμος Ειδικός Λογαριασμός Α.Π.Ε.

Όλα αυτά απαιτούν ένα γενναίο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο νέος ΕΣΕΚ πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με μετρήσιμους ενδιάμεσους στόχους, σαφείς δείκτες και μηχανισμούς παρακολούθησης και ανάδρασης, σαφή διοικητική δομή.

Κυρίως όμως ο νέος ΕΣΕΚ πρέπει να ανταποκρίνεται στην ουσία των δύο εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, να είναι ριζοσπαστικός και φιλόδοξος.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε έναν τέτοιο ΕΣΕΚ. Έναν ΕΣΕΚ που θα βασίζει την απολιγνιτοποίηση στις Α.Π.Ε. και την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αναμένουμε να τον δούμε και να μας διατεθεί άνεση χρόνου για να τοποθετηθούμε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Η Energean επικεντρώνεται σε φυσικό αέριο και Μεσόγειο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλατφόρμα εξόρυξης της Energean

Τη συμφωνία πώλησης δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν παλαιές πλατφόρμες με παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (non-core assets) στο πλαίσιο της στρατηγικής της Energean, περιέρχονται στην κατοχή της μετά την πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison E&P, ενώ νέος αγοραστής είναι η εταιρεία Neptune, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που μεταβιβάζονται είναι τα υπό ανάπτυξη projects Nova (15%) και Dvalin (10%) στη Νορβηγία, ενώ το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει τα πεδία Scott (10.5%), Telford (15.7%), Tors (68%) και Wenlock (80%) που βρίσκονται στην παραγωγή εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς και τις συμμετοχές στο Markham (3.1%), στην ανακάλυψη στο Glengorm (25%) καθώς και στην άδεια Isabella (10%), όπου αναμένεται η πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας:

«Η απόκτηση της Edison E&P εδραίωσε την Energean ως την ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, με ένα χαρτοφυλάκιο στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου η εταιρεία είναι Operator, με έμφαση στο φυσικό αέριο και με μία ιδιαίτερα έμπειρη ομάδα που μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία στην ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με την ανακοίνωση της εξαγοράς, είχαμε δεσμευθεί στους μετόχους μας ότι θα επιδιώκαμε να διαθέσoυμε δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τη στρατηγική μας.

Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι προχωρούμε σήμερα σε αυτήν την ανακοίνωση, η οποία αποδεικνύει την δέσμευσή μας και την ικανότητά μας να υλοποιούμε τους στόχους μας. Η Neptune είναι μία εταιρεία που ηγείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε πεπεισμένο ότι, υπό τη νέα ιδιοκτησία, οι ομάδες της Edison E&P στις δύο χώρες θα επωφεληθούν λόγω της στρατηγικής που η Neptune ακολουθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Edison E&P έναντι 750 εκατ. δολαρίων. Το τίμημα της πώλησης των δραστηριοτήτων της Βόρειας Θάλασσας είναι 250 εκατ. δολάρια συν επιπλέον 30 εκατ. δολάρια που θα καταβληθούν στην Energean υπό προϋποθέσεις. Η συμφωνία τελεί υπό τον όρο της λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων της συμφωνίας εξαγοράς της Edison E&P από την Energean.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα