Νίκος
Καραγιάννης

Με αυξημένη προσοχή αντιμετωπίζονται αυξήσεις που παρατηρούνται σε υλικά και ενέργεια στον κατασκευαστικό κλάδο. Μετά από το 2021 όπου οι τιμές παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε παγκόσμια αντίδραση και παρατηρούνται νέες σημαντικές αυξήσεις.

Επιπρόσθετα από τις τιμές των πρώτων υλών, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται και στα καύσιμα που αυξάνει το μεταφορικό κόστος και τη λειτουργία μηχανημάτων. Σύνδεσμοι του τεχνικού χώρου εξέφρασαν την ανησυχία τους με προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και παρατάσεις στην υλοποίηση έργων.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σε αυτό τέθηκαν κάποιες πρώτες προτάσεις όμως αυτές θα γίνουν πιο συγκεκριμένες σε νέα συνάντηση που θα υπάρξει σε λίγες ημέρες. Σε αυτήν θα προσπαθήσουν να εξεταστούν μέτρα και λύσεις που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μικρότερα έργα (κυρίως σε Δήμους και Περιφέρειες) εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν συμβασιοποιηθεί με μεγάλες εκπτώσεις (σε πολλές περιπτώσεις άνω του 50%) και ιδιαίτερα εκείνα πριν το 2020, πριν δηλαδή ξεκινήσει να παρατηρείται η αύξηση των πρώτων υλών.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γίνεται μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και παρακολουθείται η εξέλιξη του θέματος. Άλλωστε το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά. Επιπλέον το γεγονός της εισβολής στην Ουκρανία η οποία είναι σε εξέλιξη δημιουργεί και μια νέα πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Η πρώτη παρέμβαση

Να θυμίσουμε πως στα τέλη του 2021 το υπουργείο ΥΠΟΜΕ προέβη σε μια πρώτη απόφαση με αναθεωρήσεις υλικών που παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις το 2021 όπως η άσφαλτος, το αλουμίνιο, το PVC, η ξυλεία, ο χάλυβας, κ.α. Αυτό ήταν ένα πυροσβεστικό μέτρο μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία  της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών όπου προβλέπεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά της η αγορά δεν κρύβει την ανησυχία της και σύνδεσμοι του κλάδου όπως η ΠΕΣΕΔΕ, η ΠΕΔΜΕΔΕ και ο ΣΑΤΕ απέστειλαν επιστολές ζητώντας την λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η συνέχεια των έργων.

Οι αυξήσεις των υλικών καταγράφονται και από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, σημείωσε τον Φεβρουάριο άνοδο 9,0% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021.

Σε επίπεδο μεγάλης κατασκευής προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πίεση καθώς τα μεγέθη των εταιρειών και οι οικονομίες κλίμακας βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση πόρων και υλικών. Σε αυτό θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο το φαινόμενο των αυξήσεων συνεχίσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πράγμα που συναρτάται και από την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών που το 2021 επικράτησαν ανοδικές τάσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV