Connect with us

Editorial

Ο πόλεμος των έργων, οι εκλογές και η ανάγκη για μεταρρύθμιση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και ήδη τα κόμματα επικοινωνούν τις επικοινωνιακές τους καμπάνιες. Την εβδομάδα που πέρασε, ζήσαμε την εξαγγελία του προγράμματος Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε μεγάλη έμφαση, έχοντας παρόντα και ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την επόμενη ημέρα το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη άρχισε την αποδόμηση αυτών των εξαγγελιών μιλώντας για επιστροφή στο παρελθόν με την κόντρα να συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες με ανακοινώσεις και δηλώσεις εκατέρωθεν.

Αν επιχειρήσουμε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα θα δούμε ότι οι υποδομές της χώρας είναι κεντρικό θέμα των προεκλογικών προσπαθειών των πολιτικών κομμάτων και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία αντιπαλότητας με παροχές και αντιπαροχές, αμφισβήτηση και κόντρα.

Την ίδια ώρα στον στίβο των έργων διεξάγεται ένας επιχειρηματικός “πόλεμος” ο οποίος αν δεν προσεχθεί από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά αντί για αναπτυξιακά φέρνοντας πλείστα προβλήματα σε εκείνον που θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες του χώρου την επομένη των εκλογών.

Εδώ και μήνες οι προσφυγές στην Αρχή προδικαστικών προσφυγών και στο ΣτΕ έχουν μπλοκάρει μεγάλα έργα όπως την εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας και τον προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ τα οποία έργα είναι και προβεβλημένα, όμως ο εργολαβικός πόλεμος εξελίσσεται και σε πολλά μικρότερα έργα έχοντας δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα που τείνει να γίνει μάστιγα.

Ακριβώς την ίδια ώρα κεντρικοί σύνδεσμοι του κλάδου όπως ο ΣΑΤΕ, ο ΣΤΕΑΤ και ο ΣΕΓΜ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν μία άλλη μάστιγα στον τεχνικό κλάδο που δεν είναι άλλος από τις υπερβολικές εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις στα έργα έχουν ξεφύγει κάθε λογική και τα δύο τελευταία χρόνια ο μέσος όρος αναδοχής ενός έργου έχει ξεπεράσει το 50% πράγμα που μπορεί να μεταφραστεί ποικιλλοτρόπως από την έλλειψη έργων και την αργή παραγωγή νέων, μέχρι την άμεση ανάγκη για ανεκτέλεστο με αποτέλεσμα να δίνονται εκπτώσεις χωρίς όριο. Στο μελετητικό κλάδο δε, οι διαγωνισμοί έχουν χάσει την σημασία τους με τις εκπτώσεις να φτάνουν στο 90% δημιουργώντας προβλήματα άμεσης επιβίωσης.

Οι τρεις σύνδεσμοι έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες για την εκλογίκευση αυτών των προσφορών και με καίριες παρεμβάσεις τους επιχειρούν να αναστρέψουν αυτή την -μίζερη για πολλούς- κατάσταση πιστεύοντας ότι το πρόβλημα είναι κατά βάση ρυθμιστικό και με νομοθετική παρέμβαση πως θα λυθεί.

Αυτή η περιδήνηση όπως περιγράφηκε παραπάνω όμως φαίνεται μάλλον πως είναι πιο περίπλοκη και δείχνει να έχουμε μία κλασσική εμφυλιακή πρακτική η οποία οδηγεί σε κρίση και εσωστρέφεια τον μεγάλο αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα αυτό αν δεν διαγνωστεί επαρκώς τότε υπάρχει ο κίνδυνος, ενώ έχουμε ξεπεράσει την κρίση που ταλανίσε τη χώρα για σχεδόν μία δεκαετία, να συνεχίσει στα δημόσια έργα (γιατί αυτά αφορά).

Η ελπίδα που υπάρχει σε αυτή τη φάση και με δεδομένη την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι από τα πολιτικά κόμματα να μας πουν, πέρα από τις εξαγγελίες των έργων, πως θα καταφέρουν αυτά τα έργα τελικά να κατασκευαστούν, ξεπερνώντας τη λερναία ύδρα των προσφυγών, των εκπτώσεων και του λαβύρινθου της γραφειοκρατίας που τα διέπει για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που το κάθε ένα έχει εξαγγείλει ως το καλύτερο. Πως θα καταφέρουν δηλαδή να κάνουν μία επιτυχημένη βιώσιμη μεταρρύθμιση που θα είναι αποδεκτή από τον κλάδο.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, χρειαζόμαστε και την ξεκάθαρη πολιτική θέση επίλυσης των δομικών προβλημάτων στα έργα γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος, ακόμα και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έργων να μην μπορέσει να προχωρήσει από τα παραπάνω προβλήματα, καθώς είναι φανερό πως ο χώρος δυσκολεύεται να αυτορυθμιστεί.

Όπως θα διαβάσετε σε άλλο σημερινό άρθρο, πενήντα μεγάλα έργα είναι υπό δημοπράτηση (με κόστος άνω των 10εκατ.ευρώ) από διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και ακόμα περισσότερα έργα μικρότερου προϋπολογισμού είναι επίσης στην ίδια φάση. Σε μία άλλη κατάσταση θα λέγαμε ότι αυτό είναι από τα πλέον ελπιδοφόρα νέα για το αύριο του κλάδου, όχι όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες, που δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα έργα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις εμπλοκές που έχουν και αν οι εκπτώσεις που έχουν δοθεί μπορούν να φέρουν σε ολοκλήρωση αυτή τη γενιά έργων.

Καλή εβδομάδα σε όλους
1.4.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Editorial

Στη δίνη του κορωνοϊού και ο κατασκευαστικός κλάδος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα, κατασκευές

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ έχει μετατραπεί ο χώρος των κατασκευών λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου έχουν δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και κατ` επέκταση για τον χώρο των κατασκευών. Την προηγούμενη εβδομάδα, φορείς του κλάδου απέστειλαν επιστολές για να ληφθούν μέτρα προστασίας και να μην ζήσουμε φαινόμενα κατάρρευσης επιχειρήσεων αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος των κατασκευών ακόμα δεν έχει ζήσει την ανάταση που είδαν άλλοι κλάδοι στη χώρα. Η δυσκολία στην παραγωγή δημόσιων έργων, οι δικαστικές εμπλοκές, τα προβλήματα του νόμου 4412 και η αναιμική ακόμα οικοδομική δραστηριότητα αποτελούν μέχρι σήμερα παράγοντες προβληματισμού.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι η λειτουργία των εργοταξίων εν μέσω της πανδημίας. Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για συνολικό κλείσιμο τους και άλλες που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει με αυστηρούς κανόνες να παραμείνουν ανοιχτά. Σε αυτή την περίοδο που όλα μοιάζουν θολά η ύπαρξη των εργοταξίων για πολλές από τις τεχνικές εταιρείες είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι αυτό το διάστημα και δείχνει να ικανοποίησε, είναι το “πάγωμα” των δημόσιων διαγωνισμών και των δημόσιων συμβάσεων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παρατάσεις στις υποβολές προσφορών, αναστολές στις προθεσμίες των συμβάσεων και χορήγηση παρατάσεων.

Τώρα, υπάρχουν και φορείς όπως η ΠΕΣΕΔΕ που ζητά την πλήρη αναστολή λειτουργίας των εργοληπτικών τουλάχιστον επιχειρήσεων και να ληφθούν αποφάσεις ειδικής μέριμνας για αυτές ενώ κάνει λόγο ακόμα και για απροθυμία του προσωπικού να προσέλθει στα εργοτάξια.

Σε όλο αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον έχουμε και τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και ιδιαίτερα αυτά που είναι σε τελική φάση κατασκευών, όπως αυτά για τους 3 νέους σταθμούς της Γραμμής 3 που επρόκειτο να παραδοθούν αρχές καλοκαιριού. Επίσης άλλα έργα θα αρχίσουν να γράφουν παρατάσεις λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Έντονη ανησυχία όμως επικρατεί και ανάμεσα στους φορείς για την υπολειτουργία των αναθετουσών αρχών καθώς γίνεται λόγος για μεγάλες καθυστερήσεις στις επιμετρήσεις, στις πιστοποιήσεις που δημιουργούν καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών που είναι και ο αιμοδότης των επιχειρήσεων αυτών.

Ο Απρίλιος που δείχνει να είναι ο κρίσιμος μήνας των κατασκευών, ουσιαστικά θα δείξει αν θα πάμε σε νέα ενισχυμένα μέτρα ή αν η ΠΝΠ με την οποία υπήρξε μια πρώτη μέριμνα για τον κλάδο μπορέσει να τον διατηρήσει έστω και σε μία κατάσταση ελάχιστης επιβίωσης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Σε πτώση οι Επιβατικές Μεταφορές λόγω κορωνοϊού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροσκάφος της Gulf Air

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι επιβατικές μεταφορές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Τα πρώτα δείγματα είχαν καταγραφεί στις αερομεταφορές ήδη από τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο έγιναν εντονότερα ενώ ο Μάρτιος αναμένεται να είναι, από πλευράς απόδοσης ο χειρότερος εδώ και πολλά χρόνια.

Στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, τα δρομολόγια έχουν λιγοστέψει, μαζί και οι επιβάτες και κάθε μέρα υπάρχει και ένας περισσότερος περιορισμός. Μετά την αναστολή πτήσεων για Ιταλία, προστέθηκε η Ισπανία και ποιος γνωρίζει σε πόσους περισσότερους προορισμούς μπορεί να επεκταθεί το μέτρο για την ανάσχεση του ιού.

Την ίδια ώρα, τρίτες χώρες διέκοψαν την σύνδεση τους με την Ελλάδα, όπως η Κίνα και πρόσφατα η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Η ίδια εικόνα επικρατεί εν ολίγοις και στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport με την ανησυχία για μία δύσκολη, επιβατικά, σεζόν να είναι μεγάλη. Το πρώτο δίμηνο κινήθηκε σε σχετικά καλά πλαίσια αλλά και εδώ ο Μάρτιο είναι “μαύρος μήνας”.

Την γραμμή της αναστολής δρομολογίων ακολουθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να γλυτώσει από τα μεγάλα έξοδα με άδεια τρένα αν και εδώ, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα τα πράγματα έδειχναν ελαφρώς καλύτερα. Η κατάσταση τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα αναμένεται να επιδεινωθεί μετά και τα συνεχόμενα μέτρα και την παραίνεση ο κόσμος να παραμείνει στα σπίτια του και να μην μετακινείται.

Πρωτοφανείς είναι και οι εικόνες στο δίκτυο Μετρό της Αθήνας. Τα τρένα που γέμιζαν ασφυκτικά μέχρι και πριν δύο εβδομάδες, πλέον κάνουν δρομολόγια με ελάχιστους επιβάτες. Την εικόνα αυτή δεν την έχουμε δει ούτε δεκαπενταύγουστο.

Αναστολή πολλών δρομολογίων λόγω έλλειψης επιβατών έχει ληφθεί και σε πολλά ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα με την εικόνα να δείχνει ότι θα επιδεινωθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Στην ίδια μοίρα και οι θαλάσσιες μεταφορές. Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δρομολογίων κρουαζιέρας μέχρι την 1η Μαϊου ενώ ακόμα και δρομολόγια όπως το Χίος-Τσεσμέ Τουρκίας, ανεστάλησαν για 15 ημέρες λόγω του κορωνοϊού.

Το μικρότερο αντίκτυπο φαίνεται πως τον έχουν οι αυτοκινητόδρομοι καθώς οι διαδρομές με το ι.χ. όχημα θεωρούνται ασφαλέστερες. Η πτώση που παρατηρείται και εδώ είναι μεγάλη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δεν την έχουμε βιώσει ξανά, όμως πρόκειται για ένα συντριπτικό χτύπημα στις μεταφορές της χώρας (αλλά και παγκοσμίως, μη γελιόμαστε), οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν αλματώδη αύξηση.

Η εικόνα που βλέπουμε σε όλους τους κλάδους των επιβατικών μεταφορών είναι οδυνηρή και το δυσάρεστο είναι πως αυτό, λόγω των συνεχόμενων -αλλά απαραίτητων- μέτρων προστασίας του πληθυσμού θα έχει και συνέχεια.

Το μεγάλο ερωτηματικό προς το παρόν είναι η διάρκεια της πανδημίας. Η απάντηση προς το παρόν αναζητείται και αυτό σημαίνει πως οι μεταφορές το επόμενο διάστημα θα είναι σε περιδίνηση, δίχως προηγούμενο. Οι αερομεταφορές φαίνεται μέχρι τώρα πως είναι εκείνες που βιώνουν στο μάξιμουμ όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Αναπλάσεις στο κέντρο και τα κτίρια της Αθήνας, ένα μεγάλο στοίχημα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητα στην Αθήνα

Το πως θέλουμε να δούμε το κέντρο της Αθήνας είναι μία μεγάλη κουβέντα η οποία κρατάει χρόνια. Μία σκέψη σε αυτό είναι τι παρεμβάσεις θα προταθούν. Εδώ και ένα έτος ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει να ολοκληρώνι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων που το αποτέλεσμα τους μέχρι τώρα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Αλλάζει όλη την πόλη; όχι αλλά της δίνει μία φρεσκάδα που ομολογουμένως της λείπει. Η νέα διοίκηση του Δήμου, αποτελείται από νέους ανθρώπους που πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Η αρχή γίνεται με την Ομόνοια που μας επανασυστήνεται.

Οι παρεμβάσεις λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι της λογικής του ράβω-ξηλώνω σωστά; Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το τι εκτελείται αυτή την εποχή και το τι είναι βέβαιο ότι θα γίνει και να λειτουργήσουν περισσότερο “οικουμενικά”, δηλαδή να αγκαλιάσουν το κέντρο σε μεγαλύτερη έκταση.

Αυτό είναι και το βασικό ερώτημα. Ποιο είναι τελικά το κέντρο; δεν είναι τα Εξάρχεια; δεν είναι η Πατησίων; δεν είναι η περιοχή του Πολυτεχνείου; δεν είναι η περιοχή κάτω από την Ομόνοια μέχρι το Μεταξουργείο;

Επίσης ένα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι πως θέλουμε να κινούνται οχήματα και άνθρωποι σε αυτό το κέντρο. Θέλουμε το σημερινό μοντέλο που είναι κάπως χαοτικό; οχήματα παντού και άνθρωποι που προσπαθούν με ελιγμούς να κινηθούν γύρω από αυτά ή περισσότερο χώρο σε πεζούς, ποδήλατα και μέσα σταθερής τροχιάς και εμφανώς λιγότερος χώρος για οχήματα; Η βιώσιμη αστική κινητικότητα δίνει εδώ την απάντηση από μόνη της.

Επίσης το να κάνουμε παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές αλλά να μην λαμβάνουμε υπόψη τη συντήρηση τους αλλά και το πως λειτουργεί η πόλη, αυτό που θα καταφέρει είναι ότι κατάφεραν και άλλες παρεμβάσεις. Μία θολή εικόνα που δεν καταφέρνει να αναδείξει την πόλη. Θα ληφθεί λοιπόν υπόψη ότι η Αθήνα είναι γεμάτη με κάδους που είναι διάσπαρτοι σε όλο το κέντρο; θα προταθεί ένας νεός βιώσιμος και καλύτερα διαχειρίσιμος τρόπος για αυτό; θα υπάρχει συντήρηση σε ότι δημιουργηθεί; πάρκα και πεζοδρόμια είναι όμορφα όταν είναι καλοσυντηρημένα. Το σύνηθες φαινόμενο στην πόλη είναι ότι χαλάει να μένει έτσι μέχρι την επόμενη μεγάλη -και κοστοβόρα συνήθως- παρέμβαση.

Τι κάνουμε επίσης με τα κτίρια; Παρά τη μεγάλη και δυναμική τουριστική ανάπτυξη στο κέντρο παραμένουν πολλά τα γκρίζα, κλειστά κτίρια. Τι κάνουμε με αυτά; Πως θα αναγεννηθούν και μαζί θα φέρουν ζωή στους δρόμους που βρίσκονται; Επίσης θα υπάρχει κάποιος κανονισμός για την εξωτερική τους εμφάνιση; Θα υπάρχει υποχρεωτική συντήρηση και μία εικόνα αξιοπρεπής; σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε ένα όμορφο εμπορικό κατάστημα και από πάνω το χάος, κτίρια σε πλήρη εγκατάλειψη.

Θα υπάρχουν κίνητρα για αλλαγή όψης κτιρίων, μέσω του νόμου για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για λόγους καλαισθησίας ακόμα.; Η Αθήνα είναι από τις λίγες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης που αδιαφορεί για το πως δείχνει ένα κτίριο ακόμα και στους κεντρικότερους δρόμους της.

Κίνητρα θα υπάρξουν για νέες επενδύσεις; χωρίς επενδύσεις τα όμορφα πεζοδρόμια και πλατείες το μόνο που θα αποκτήσουν είναι τραπεζοκαθίσματα για καφέ και εστιατόρια. Φυσικά και είναι χρήσιμα αλλά όταν είναι μονόδρομος, κάτι δεν πάει καλά.

Η Ανάπλαση του κέντρου είναι μία φανταστική αρχή για να ανασυγκροτήσουμε την πόλη, όχι μόνο για να αλλάξουμε τα πεζοδρόμια της. Πρέπει να έχει όραμα, συνέχεια και συνέπεια, πολιτική βουλήση, την αποδοχή της κοινωνίας και το τελικό της αποτέλεσμα να αποτελέσει την απαρχή για να συμβεί το ίδιο και σε άλλες ελληνικές πόλεις ειδάλλως θα έχουμε και πάλι μία από τα ίδια και σε κάποια χρόνια θα μιλάμε ξανά και ξανά για την ανάγκη “ανάπλασης”, κοστοβόρας και εποχιακής.

Καλή εβδομάδα σε όλους
3.3.20

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα