Newsroom

Με φουλ τις μηχανές προχωράει ο ΔΕΣΦΑ στην υλοποίηση έργων για το φυσικό αέριο με το επίκεντρο να βρίσκεται τόσο στη Βόρεια όσο και στη Δυτική Ελλάδα με τους δύο μεγάλους αγωγούς στη Δυτική Μακεδονία και την Πάτρα. Ωστόσο, ο διαχειριστής προχωράει και σε διαγωνισμούς σε όλη την επικράτεια στοχεύοντας αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα.

Το έργο

Συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής προχώρησε πρόσφατα στη διακήρυξη διαγωνισμού για ένα νέο σταθμό συμπίεσης στη Λάρισα με το έργο φέρει τον τίτλο “Λεπτομερής σχεδιασμός, προμήθεια υλικών και κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στην Αμπελιά”. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε ποσό με ΦΠΑ 72,2 εκατομμύρια ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 58 εκατομμύρια ευρώ).

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων ορίζεται ως η 15η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ενώ την ίδια ακριβώς ημέρα θα γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών με επόμενο βήμα την ανάδειξη του μειοδότη.

Συνολικά η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον δεν υπάρξουν κολλήματα ή αρκετοί “διαξιφισμοί” μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων, το έργο θα έχει συμβασιοποιηθεί εντός του έτους και η ολοκλήρωσή του αναμένεται περί τα τέλη του 2023.

O διαχειριστής προσθέτει  στους όρους της σύμβασης πως υπάρχει δικαίωμα μονομερούς παράτασης της ισχύος της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή ο ΔΕΣΦΑ, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του έργου με το εκτιμώμενο κόστος να αυξάνεται στα 75,1 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ καθώς το κόστος θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση

Το έργο, όπως και τα περισσότερα έργα του ΔΕΣΦΑ, έχει πετύχει τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ καθώς έχει ήδη ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕπανΕκ).

Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τις επιδιώξεις του διαχειριστή για την παροχή του καυσίμου μετάβασης σε οικονομικότερες τιμές για τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Ο Διαχειριστής ούτως ή άλλως θα προχωρήσει στα απαραίτητα έργα υποδομών για το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων και κοινοτικών επιχορηγήσεων.

Όπως έχετε διαβάσει στο παρελθόν στο ypodomes.com, εφόσον τα έργα φυσικού αερίου, προς το παρόν δε χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ο ΔΕΣΦΑ θα επιδιώκει τη χρηματοδότηση μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών διόδων. Πέραν της οικονομικής ανάσας που θα δώσει στον ίδιο όσον αφορά την κατασκευή και τη συντήρηση, αλλά και στους καταναλωτές μέσω χαμηλότερων τιμών, η ένταξη στο ΕΣΠΑ “πιέζει” και χρονικά τις καταστάσεις για τη συμβασιοποίηση και την υλοποίηση του έργου.

Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως και σε κάθε προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έτσι και σε αυτή που μόλις τελείωσε (2020) δίνεται παράταση 3 ετών-το γνωστό ν+3- για την ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων. Αυτό σημαίνει πως όλα τα έργα εν προκειμένω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023. Έτσι και η μονάδα συμπίεσης στη Λάρισα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, κάτι το οποίο είναι και βασική επιδίωξη του ΔΕΣΦΑ για το σύνολο των έργων του, αν εξετάσουμε το εγκεκριμένο δεκαετές πλάνο ανάπτυξής του.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV