Νίκος
Καραγιάννης

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο έργο της κατασκευής του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου καθώς  δύο είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, βάσει της προσφοράς της παραχωρησιούχου πλέον κοινοπραξίας.

Παράλληλα το πράσινο φως άναψε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση των 180εκατ.ευρώ της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου για το μεγάλο έργο.

Αυτές οι δύο εξελίξεις αποτελούν σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα,το κρίσιμο βήμα  για να εκκινήσει επίσημα η περίοδος παραχώρησης  και να ξεκινήσουν τα κυρίως έργα τα οποία θα διαρκέσουν 5 έτη. Να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες πρόδρομες εργασίες στην περιοχή του Καστελίου από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Συγκεκριμένα, ο νέος αερολιμένας Καστελίου Κρήτης σχεδιάζεται δίπλα στο υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο, σε απόσταση περίπου 35 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, με τελικό μήκος διαδρόμου 3.200 μ. Με την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του, γίνονται αλλαγές που αφορούν στην αναδιάταξη, προσαρμογή και εξειδίκευση των παρακάτω, όπως:

1. Αναδιάταξη των τροχιοδρόμων.

2. Προσαρμογή στην μικρή μεταβολή των προβλέψεων κίνησης αεροσκαφών και επιβατών.

3. Πρόβλεψη απομονωμένης θέσης στάθμευσης για αεροσκάφος που για λόγους ασφάλειας πρέπει να απομονωθεί από τις συνήθεις δραστηριότητες του αεροδρομίου.

4. Εξειδίκευση θέσης και σχεδιασμού των εγκαταστάσεων εντός του αερολιμένα, όπως: Ο αεροσταθμός (terminal), οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις λειτουργίας, ο πύργος ελέγχου και ο μετεωρολογικός σταθμός, ο σταθμός πυροσβεστικής, η υπερυψωμένη δεξαμενή νερού και το κτίριο της αστυνομίας, οι. χώροι στάθμευσης οχημάτων, ο σταθμός συλλογής στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και το σύστημα διάθεσης του ανακτημένου νερού.

5. Προσαρμογή της περιμετρικής οδού και των εσωτερικών οδών του αεροδρομίου.

6. Προσαρμογή της χωρητικότητας της μονάδας αποθήκευσης και διανομής καυσίμων αεροσκαφών και πρόβλεψη σταθμού καυσίμων οχημάτων που κινούνται στον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου (airside).

7. Εξειδίκευση της διαχείρισης και διάθεσης ομβρίων υδάτων ανάλογα με την πιθανότητα ρύπανσής τους.

8. Εξειδίκευση των θέσεων των μελλοντικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV