Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Προχωρούν απρόσκοπτα οι πρόδρομες εργασίες για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μακέτα του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου

Δεν δημιουργεί ανησυχία η προσφυγή στο ΣτΕ που κατατέθηκε στις 25 Ιουλίου από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος» και την «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου» αλλά και από πολίτες της περιοχής για την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υποδομών στο ypodomes.com, το έργο προχωρά απρόσκοπτα με τις πρόδρομες εργασίες. Μάλιστα όπως σημειώνουν έχουν ήδη απορριφθεί τρεις προσφυγές στο ΣτΕ που έχουν γίνει στο παρελθόν εναντίον του έργου και κινείται ανεξάρτητα από αυτή την προσφυγή.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Η παρούσα προσφυγή στρέφεται κατά του νόμου 4612/19, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καστελίου. Πιο συγκεκριμένα στο θέμα της αδειοδότησης που κατά τους προσφυγέντες δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία αναγκαία και απαιτητή σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/Ε.Ε.

Όπως υποστηρίζουν το έργο αδειοδοτήθηκε μόνο με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και δεν λήφθηκε υπόψη η η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων.

Επίσης, στην αίτηση ακύρωσης, γίνεται λόγος πως από το αδειοδοτημένο έργο λείπει παντελώς η απαιτούμενη καταγραφή των φυσικών οικοτόπων, των ζωικών και των φυτικών ειδών αλλά και η αξιολόγηση των επιπτώσεων στις προστατευόμενες περιοχές και στα είδη πανίδας και χλωρίδας χάριν των οποίων ορίστηκαν οι περιοχές αυτές ως προστατευόμενες και εντάχθηκαν στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Υπουργείο Υποδομών κινείται και η Κ/Ξ «Αριάδνη» (ΤΕΡΝΑ-GMR) και όπως σημειώνουν στο ypodomes.com, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφεύγει. «Εμείς από την πλευρά μας είμαστε προσηλωμένοι στις πρόδρομες εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, και σύντομα θα περάσουμε στην περίοδο των κατασκευών» λένε χαρακτηριστικά. Αυτές περιλαμβάνουν μελέτες, εργασίες και διευρενητικές τομές για τυχόν εντοπισμό αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τους ιδίους, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 και να αρχίσει το κύριο κατασκευαστικό μέρος του έργου.

Μία εκκρεμότητα που αφορά το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της συμβολής του Δημοσίου που σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης είναι 180εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για το 100% του ποσού βρίσκονται «σε καλό δρόμο» και αναμένεται να κλείσουν σύντομα. Υποχρέωση του Δημοσίου είναι να καταβάλλει το παραπάνω ποσό σε διάστημα έως και 12 μήνες από την έναρξη της περιόδου κατασκευών (Τ1).

Σύμφωνα με την νόμο της παραχώρησης, οι μετοχές θα αντιστοιχούν κατά 45,90% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 54,1% στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR Airports. Η εταιρεία Παραχώρησης έχει τίτλο «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε». Πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ μεταβίβασε το 30% των μετοχών της στην Ινδική GMR (που συμμετείχε με 10%) και έτσι πλέον η ΤΕΡΝΑ κατέχει το 60% και η GMR το 40%.

Η ολοκλήρωση των έργων σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει σε 5 χρόνια από τον χρόνο έναρξης της περιόδου κατασκευής. Κατά τη διάρκεια των έργων εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά 1.500 άτομα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνουν την υλοποίηση:
– του νέου ανισόπεδου κόμβου Χερσονήσου (στον ΒΟΑΚ)
– οδος σύνδεσης του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους 18 χλμ. Θα αφορά κλειστό αυτοκινητόδρομο 18χλμ
– εργασίες αποκατάστασης στην υφιστάμενη εθνική οδό Χερσόνησος-Καστέλι
– οδός σύνδεσης του αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους 5 χλμ.
– νέα περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5 χλμ. και
– εξωτερικός περιμετρικός δικτύου αεροδρομίου με την αναβάθμιση των υφιστάμενων οδών, συνολικού μήκους 20 χλμ.

Το αεροδρόμιο θα διαθέτει:
– 1 διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μ. κατηγορίας κατά ICAO 4E
– 1 παράλληλο τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους
– 8 συνδετήριους τροχόδρομους του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχόδρομο
– 2 συνδετήριους τροχόδρομους με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
– χώρο στάθμευσης αεροσκαφών (APRON) συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων
– 27 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAO C & 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAO E
– 1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και 1.100m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι
– 11 κτίρια/εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, εγκατάστασης εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant και εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
– χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων
– εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας και
– χώρους εμπορικών χρήσεων 400 στρεμμάτων

Ο μεγάλος στόχος είναι να συντμηθεί ο κατασκευαστικός χρόνος και το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου να λειτουργήσει για πρώτη φορά τη θερινή περίοδο του 2024. Τότε θα σταματήσει και η λειτουργία του σημερινού κορεσμένου αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

image_pdfimage_print

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο για 35 μέρες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες δομικής συντήρησης στον αρμό συστολής – διαστολής της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Ρίο, έχουν ήδη ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, με προβλεπόμενη διάρκεια πέντε (5) εβδομάδων.

Οι εργασίες θα επηρεάσουν το ρεύμα κυκλοφορίας της από Αντίρριο προς Ρίο, όπου και θα υπάρξει αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας του ρεύματος, ο οποίος θα αρχίζει 250 μέτρα πριν τον (πλησιέστερο στο Ρίο) πυλώνα Μ1 της Γέφυρας.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την ειδική σήμανση και τα υποδεικνυόμενα όρια ταχύτητας. Αντιθέτως στο ρεύμα κυκλοφορίας από Ρίο προς Αντίρριο και οι δύο λωρίδες θα ανοιχτές στην κυκλοφορία.

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ζητά την κατανόηση των πελατών της για τη μικρή ταλαιπωρία, επαναλαμβάνοντας ότι η τακτική επιστημονική δομική συντήρηση της Γέφυρας, είναι αυτή που εγγυάται τη μακροζωία της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Σπίρτζης: Θα γίνει στις 27 Ιουνίου η δημοπράτηση για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Στις 27 Ιουνίου θα γίνει η δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Και υπογράμμισε, ότι ο σχεδιασμός προβλέπει αμέσως μετά τη δημοπράτηση, να υπογραφεί η οριστική σύμβαση, ούτως ώστε να έχει η Κρήτη, αλλά και η Ελλάδα ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του Ηρακλείου και της Κρήτης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Β. Κεγκέρογλου.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ανέφερε επίσης, ότι έχουν ήδη εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον στη φάση διαβούλευσης των τευχών δημοπράτησης έξι μεγάλοι όμιλοι εταιριών. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού που έγιναν από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ «για να μην έχουμε πάλι τις ίδιες καθυστερήσεις ή διεκδικήσεις και από τους εργολήπτες, αλλά και από τους παραχωρησιούχους και να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον». Επίσης ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ενημέρωσε στη Βουλή ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες διαδικασίες και ότι «έχει ενταχθεί το έργο στην Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στο άρθρο 7Α, για να γίνουν πολύ γρήγορα οι απαλλοτριώσεις, ως έργο εθνικής σημασίας».

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χρήστου Σπίρτζη στη Βουλή έχει ως εξής:

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι και εύλογη, οπότε με την ευκαιρία θα ήθελα να σας κάνω μια γενικότερη ενημέρωση.
Όταν πήγα στο Υπουργείο, βρήκαμε αυτό το έργο με συγκεκριμένα κωλύματα -αν θέλετε και καθυστερήσεις- και με έναν συγκεκριμένο τρόπο δημοπράτησης, των συμπράξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον οποίο θέλαμε να αλλάξουμε. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος στη συνέχεια όσον αφορά το γιατί, θέλαμε να τον αλλάξουμε. Θέλαμε να τον αλλάξουμε γιατί δεν υπήρχε η σύνδεση του έργου με την τοπική κοινωνία, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Το πρώτο, λοιπόν, που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τελείως αρκετούς όρους των τευχών δημοπράτησης σε μια άλλη λογική, σε μια άλλη κατεύθυνση. Ποιοι είναι αυτοί; Αλλάξαμε το ποσό των αντισταθμιστικών οφελών στην τοπική κοινωνία και από 1% έγινε 2,5%. Πιστεύω ότι αυτό είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Αλλάξαμε το ότι προβλέπεται μέσα στον χώρο του αεροδρομίου να υπάρχει χώρος που θα κατασκευαστεί εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα το διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικά δηλαδή, για την έκθεση και την προβολή τοπικών προϊόντων της Κρήτης.

Δεσμευθήκαμε -και ισχύει αυτή η δέσμευση, γι’ αυτό και την καταθέτω στη Βουλή- ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα δημιουργηθεί για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μετέχει ο εκάστοτε δήμαρχος του δήμου που θα φιλοξενεί αυτές τις εγκαταστάσεις.
Δεσμευθήκαμε, επίσης, ότι θα υπάρχει χρηματοδότηση, ώστε να βγει μια μελέτη για έναν συνολικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, για να μην έχουμε άναρχη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω από το νέο αεροδρόμιο.

Τα υπόλοιπα που αλλάξαμε είναι τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με την αρχιτεκτονική του κτηρίου και τις επιτροπές που έπρεπε να γίνουν, ώστε να διασφαλίσουμε και να μην υπάρχει καθυστέρηση, αλλά να σεβόμαστε και την αρχιτεκτονική της Κρήτης, επίσης θέματα με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και πολλά άλλα.

Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι τα θέματα βαθμολογίας για τον διαγωνισμό, δηλαδή τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγεί το ανάδοχο σχήμα για τη σύμπραξη. Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, από αυτά είναι ότι τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου μπορεί να την προσφέρει το ανάδοχο σχήμα. Βγάλαμε σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης και για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δεχθήκαμε τις παρατηρήσεις.

Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, λοιπόν, για να έχετε την ενημέρωση, ενδιαφέρονται έξι όμιλοι εταιρειών. Οι πέντε συμμετείχαν στη διαβούλευση και τα περισσότερα από αυτά τα σχήματα λόγω αυτών των αλλαγών ζήτησαν την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν, για να αξιολογήσουν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε αλλάξει.

Εμείς, κύριε Κεγκέρογλου, δεν θέλουμε να πάμε πρόχειρα σε έναν διαγωνισμό και να μειώσουμε τον ανταγωνισμό στο έργο. Πιστεύω ότι συμφωνείτε και εσείς σε αυτό. Πρέπει για έναν μήνα, όπως δόθηκε παράταση, -αντί να είναι μέχρι τέλος Μαΐου να είναι στις 27 Ιουνίου, όπως έχουν ζητήσει και τα ενδιαφερόμενα σχήματα- να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο, για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι που θέλουν να συμμετάσχουν, για να έχουμε περισσότερα οφέλη και για τον πολίτη της Κρήτης, αλλά και για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεχθήκαμε να πάει έναν μήνα περίπου πίσω η δημοπράτηση του έργου. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις 27 Ιουνίου.

Όπως θα δείτε και στο υπηρεσιακό σημείωμα, αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η διαβούλευση με τον τεχνικό σύμβουλο και τις Υπηρεσίες…

Ολοκληρώνονται οι παρατηρήσεις και το πώς θα βγουν τελικά τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε μέσα στον Μάιο να βγει ο διαγωνισμός και στις 27 Ιουνίου να έχουμε τελειώσει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Τον Μάρτιο μετατέθηκε η δημοπράτηση της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της πρώτης φάσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της μελέτης, κατασκευής χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης της Σαλαμίνας, έως την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016.

Την απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαύγεια υπογράφει ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και όπως αιτιολογείται, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι διαγωνιζόμενοι και να προκυψει η δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε, έκρινε σκόπιμη την παράταση καθώ διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει οποιαδήποτε φάση του διαγωνισμού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα