Με το διακεκριμένο Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, (European Diploma) τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας. Το διεθνές βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, απονέμεται σε αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας».
Η ανασύσταση της Κάρλας ήταν η εθνική συμμετοχή, που επιλέχτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική διάκριση που έρχεται να προστεθεί στις βραβεύσεις που έχει αποσπάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η Κάρλα είναι το έργο – εθνικός αντιπρόσωπος, η Εθνική Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ένα πολυβραβευμένο έργο, που έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη σε μια ολόκληρη περιοχή και απέδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα που αξιοποιεί σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Ένα έργο ζωής, υδρευτικό, αρδευτικό, τουριστικό. Έργο πολιτισμού, αποκατάστασης του περιβάλλοντος, έργο που έχει αλλάξει το μικροκλίμα, έχει εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα και έχει σταματήσει τα αρνητικά γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη νέα βράβευση. Είμαστε διπλά περήφανοι που το έργο μας αγαπήθηκε και είναι το έργο με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποδοχή από το κοινό στην Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει τον μεγάλο αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό που έχει το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ζωή πολλών ανθρώπων. Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τον άνθρωπο, προστατεύουμε την ίδια τη ζωή», προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το Βραβείο Τοπίου
Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Μια σύμβαση που αποτελεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που ασχολείται αποκλειστικά με όλες τις πτυχές του τοπίου: φυσικές, αγροτικές και περιαστικές. Το Συμβούλιο τις Ευρώπης αναγνωρίζει ότι το τοπίο αποτελεί σημαντικό μέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων: σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως και σε περιοχές υψηλής ποιότητας, σε περιοχές που αναγνωρίζονται ως εξαιρετικής ομορφιάς, καθώς και σε καθημερινές περιοχές.
Το Βραβείο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην αξία των τοπίων, τον ρόλο τους και τις αλλαγές τους. Ανταμείβει υποδειγματικά πρακτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη επιτυχημένων στόχων ποιότητας τοπίου στα εδάφη των μερών της Σύμβασης. Περισσότερες πληροφορίες στα links που παρατίθενται παρακάτω.
Τα κριτήρια για την απονομή του Βραβείου Τοπίου
Κριτήριο 1 – Βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη
Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να είναι ανοιχτά στο κοινό τουλάχιστον τρία έτη. Πρέπει επίσης:
– να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι σε αρμονία με την εδαφική οργάνωση της σχετικής περιοχής.
– να αποδεικνύουν την περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και αισθητική τους βιωσιμότητα.
– να αντιμετωπίζουν ή να αποκαθιστούν τυχόν ζημιές στις δομές τοπίου.
– να συμβάλλουν στην ενίσχυση και εμπλουτισμό του τοπίου και στην ανάπτυξη νέων ποιοτήτων.
Κριτήριο 2 – Υποδειγματική αξία
Η εφαρμογή της πολιτικής ή τα μέτρα που συνέβαλαν στη βελτίωση της προστασίας και τη διαχείριση των σχετικών τοπίων πρέπει να αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής.
Κριτήριο 3 – Συμμετοχή του κοινού
Να περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή του κοινού, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και άλλους φορείς και να αντικατοπτρίζουν σαφώς τους στόχους ποιότητας του τοπίου.
Κριτήριο 4 – Ευαισθητοποίηση
Κάθε έργο πρέπει να οδηγεί σε ευαισθητοποίηση μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των ιδιωτικών οργανώσεων και των δημόσιων αρχών για την αξία των τοπίων και τον ρόλο τους στις αλλαγές σε αυτά.
*Περισσότερες πληροφορίες στο link https://www.coe.int/en/web/landscape/greece και στο video https://vimeo.com/316805047?ref=em-share.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV