Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Θεσσαλία: Το περιβαλλοντικό «θαύμα» της Λίμνης Κάρλας είναι πλέον πραγματικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποστολή Λίμνη Κάρλα

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η τελετή εγκαινίων του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, με συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ (και αρχικό προϋπολογισμό που άγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ) της αναδημιουργημένης Λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία. Η λίμνη αναμένεται να αποκαταστήσει σταδιακά την ισορροπία ενός, μέχρι πρότινος, κατεστραμμένου και υποβαθμισμένου οικοσυστήματος.

Άποψη της αναγεννημένης λίμνης Κάρλας

Εκτός από τον οικοδεσπότη της τελετής, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κο Κώστα Αγοραστό, το «παρών» έδωσαν επίσης η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Κορίνα Κρέτσου και ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Αλέξης Χαρίτσης.

Η χθεσινή ημέρα χαράς για τη Θεσσαλία ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Κάρλας, προς ενημέρωση του κοινού για τη χρησιμότητα του  έργου, ενώ αργότερα όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στο χώρο της τελετής των εγκαινίων όπου ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και η κοπή της κορδέλας.

Ο Περιφερειάρχης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στο εξής η αναγεννημένη Κάρλα τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα 150 χιλ. στρέμματα που θα αρδεύονται πλέον μέσω της λίμνης θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην Εθνική Οικονομία. «Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα», τόνισε ο κος Αγοραστός ευχαριστώντας όσους διαχρονικά, σκεφτήκαν, οραματίστηκαν και εργάστηκαν για αυτό, Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, νομάρχες, δημάρχους, βουλευτές, εργαζόμενους στα υπουργεία και στην Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Κώστας Αγοραστός κατά τον χαιρετισμό του στον χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για τα εγκαίνια της Λίμνης

«Ήταν το 2014 όταν υπήρχε ένα έργο “βαλτωμένο” και κατεστραμμένο σε μεγάλο τμήμα του, κατά τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτάθηκε να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την κατασκευή του. Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και να μείνει από τη λίμνη, ένα έλος. Η χώρα διασυρόταν για την αναποτελεσματικότητα της.

Αναλάβαμε με στρατηγική και μεθοδική δουλειά, χάρη στις υπηρεσίες μας και τη συνεργασία με τον κο Χαρίτση, όλους τους υπουργούς και τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος να ολοκληρώσουμε το έργο.

Κερδίσαμε το χρόνο και αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε στις δύσκολες στιγμές. Εδώ στη Θεσσαλία είμαστε μια γροθιά, παλεύουμε και κερδίζουμε», πρόσθεσε ο κος Αγοραστός, σημειώνοντας ότι το οικοσύστημα αποκαταστάθηκε σε χρόνο ρεκόρ ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την περιοχή και τους ανθρώπους της, δεδομένου ότι τα νέα, βελτιωμένα περιβαλλοντικά δεδομένα που απορρέουν από το έργο θα αλλάξουν και τα εισοδήματα των οικογενειών της περιοχής. 

Η κα Κρέτσου κατά τον χαιρετισμό της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή αποπεράτωση του έργου αναφέροντας πως η Λίμνη Κάρλα ήταν στο παρελθόν ο δεύτερος μεγαλύτερος υδρόβιοτοπος της Ευρώπης, ο οποίος απέκτησε ξανά ζωή.

«Εργαζόμαστε μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά εσείς το φέρατε πίσω στη ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει πολλά ευεργετήματα, προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αειφορία, την ύδρευση και την οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή.

Αυτό το φιλόδοξο έργο αποτελεί παράδειγμα. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και μηχανικούς για το περίφημο αυτό έργο τους», συμπλήρωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Κατά την κοπή της κορδέλας

Ο Υπουργός Εσωτερικών  χαρακτήρισε την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού υδροβιοτόπου μια μεγάλη εθνική επιτυχία.

«Σκεφτόμουν ερχόμενος εδώ ότι πολλές φορές συζητάμε στη χώρα μας για έργα περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, για την ανάγκη ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά πολλές φορές αυτό το βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη και την ανάγκη για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα έργο το οποίο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως αυτά τα δυο: το περιβάλλον και η ανάπτυξη, δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους αλλά αντιθέτως πως το ένα συμπληρώνει και προϋποθέτει το άλλο.

Έχουμε ένα έργο το οποίο βλέπουμε ότι αποτελεί καταφύγιο για παρά πολλές ποικιλίες πουλιών και δημιουργεί ένα περιβάλλον πολύ ευνοϊκό για την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα είναι ένα έργο μέσω του οποίου θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, είναι ένα έργο το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων και αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.

Νομίζω ότι δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο έργο σ’ όλη τη χώρα το οποίο να περιγράφει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα θέλουμε να έχει η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κος Χαρίτσης. 

Ο κος Αγοραστός εξηγεί το «θαύμα» της Κάρλας στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο

Η τελετή ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας όπου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξενάγησε τους προσκεκλημένους, παρουσιάζοντάς τους τα εκθέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή στην πορεία των χρόνων στην περιοχή της Λίμνης.

Μείνετε συντονισμένοι στο ypodomes.com για πιο εκτενές φωτορεπορτάζ και στοιχεία σχετικά με το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο της Κάρλας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

 

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα