Νίκος
Καραγιάννης

Με αντίπαλο τον χρόνο παίζουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Εδώ και 2 χρόνια το αντικείμενο των έργων συνεχώς μειώνεται ενω από το περασμένο Φθινόπωρο ζούμε το “κενό” δηλαδή την απραξία σε έργα καθώς η νέα γενιά έργων είτε τώρα δημοπρατείται είτε τώρα σχεδιάζεται.

Η έλλειψη αντικειμένου έχει γίνει θέμα στους τεχνικούς κύκλους, σε φόρουμ, συνέδρια και σε πολλά άρθρα, αρκετά εκ των οποίων και εδώ στο ypodomes.

Το γεγονός είναι ότι οι τεχνικές εταιρείες στη χώρα είναι πολλές περισσότερες από το αντικείμενο έργου που υπάρχει. Τόσο σε επίπεδο μεγάλων έργων όσο και γενικότερα στην κατασκευή.

Η συζήτηση και η πρόταση για συγχωνεύσεις στον κλάδο των κατασκευών έχει επεκταθεί και υπάρχουν σημαντικά πολιτικά στελέχη που πιστεύουν στην ανάγκη μεγαλύτερων, ισχυρότερων σχημάτων που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο και θα φέρουν εις πέρας τα επόμενα έργα αλλά και θα ανταγωνιστούν στην όλο και πιο απαιτητική παγκόσμια αγορά τους παίκτες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και κινεζικές εταιρείες που αρχίζουν και εμφανίζονται στο προσκήνιο αποκτώντας σημαντικά έργα χάρη στη ρευστότητα την οποία έχουν από την εικοσαετή ανάπτυξη της Κίνας στον χώρο των κατασκευών.

Πρόσφατα στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, ένας από τους “Πατριάρχες” των κατασκευών της χώρας, Δημήτρης Κούτρας, μίλησε για ανάγκη αντιμετώπισης του αφελληνισμού των τεχνικών εταιρειών και μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του.

Στην πραγματικότητα το νέο πακέτο έργων και μαζί το Ελληνικό είναι ένα μεγαλό νέο Ελντοράντο για τον κατασκευαστικό κόσμο, μόνο που στη διεθνοποιημένη αγορά, οι καταπονημένες από την 10ετή σχεδόν κρίση ελληνικές εταιρείες αν δεν συνασπιστούν λίγες ελπίδες θα έχουν, για να έχουν τον πρώτο λόγο στα νέα μεγάλα project μπροστά σε ξένες και εύρωστες οικονομικά άλλες εταιρείες.

Η μεγάλη πείρα που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια από τα εκσυγχρονιστικά έργα της χώρας είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που έχουν και η συγχώνευση των εταιρειών θα βοηθήσει και σε σημαντικές συμμαχίες σε έργα αλλά θα αποτελέσει και τείχος στην μεγάλη εξοδο στελεχών προς το εξωτερικό που παρατηρείται στον τεχνικό κλάδο την τελευταία 6ετία.

Οι νέες μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τεχνικές μας εταιρείες είναι βέβαιο ότι με ττην πάροδο του χρόνου θα είναι όλο και μεγαλύτερες και η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις εταιρείες όπως άλλωστε είχε γίνει και πριν σχεδόν δύο δεκαετίες όταν δημιουργήθηκαν μέσα από συγχωνεύσεις οι σημερινοί μεγάλοι “παίκτες” της χώρας.

Φυσικά δεν είναι πανάκεια οι συγχωνεύσεις και δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται προσπάθεια και ικανότητα στο τιμόνι, μιας και στο πέρασμα του χρόνου είδαμε την κατάρρευση πολλών μεγάλων σχημάτων λόγω κακοδιαχείρισης, εσφαλμένων αποφάσεων, κακής κρίσης ή άλλων παραγόντων. Όμως στην παρούσα φάση, οι συγχωνεύσεις δείχνουν μονόδρομος για να μπορέσουν οι ελληνικές εταιρείες να μείνουν ελληνικές και να μπορέσουν να υποστηρίξουν τον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
11.6.2018

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας