Connect with us

Αφιερώματα

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Άγιος Νικόλαος: Ποιο είναι το έργο της χρονιάς 2021, τι λένε οι πρωταγωνιστές

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος
Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκε το έργο της Μονάδας Ηλεκτροπραγωγής “Άγιος Νικόλαος” της Mytilineos. Μετά από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποίησε το ypodomes.com για όλο τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναδειχθεί το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021, το πρωτοποριακό αυτό ενεργειακό έργο αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών με ποσοστό 37,24%.

Είναι το δευτερο κατά σειρά ενεργειακό έργο που θα βραβευτεί ως ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ από το ypodomes.com. Ποιο είναι όμως αυτό το έργο; Ποια η συμβολή του στην καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Ο νέος σταθμός της Mytilineos αποτελεί μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα είναι ο πρώτος από μια σειρά αντίστοιχων έργων που θα συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο. Με τη σύνδεσή του θα είναι ο μεγαλύτερος, αποδοτικότερος και πλέον σύγχρονος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και τα δοκιμαστικά μέχρι τον Μάιο και το καλοκαίρι να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος

Αλεξάνδρα Σδούκου: Έργο κομβικής σημασίας που συμβάλει στην ευστάθεια και επάρκεια του συστήματοςς

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενικής Γραμμάτεας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, δήλωσε στο ypodomes.com: Η βράβευση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικού αέριο του Ομίλου MYTILINEOS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ως έργο της χρονιάς 2021 από το ypodomes.com είναι απολύτως δικαιολογημένη. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για τη χώρα που ολοκληρώνεται εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Και τούτο διότι όταν τεθεί σε εμπορική λειτουργία -τους επόμενους μήνες- θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επάρκεια και την ευστάθεια του ενεργειακού μας συστήματος ως σύγχρονη μονάδα βάσης, αποτελώντας μια από τις βασικές πηγές «νέας» ισχύος που θα εισέλθουν φέτος.

Η μονάδα του Αγίου Νικολάου όταν λειτουργήσει θα αποδίδει 826 MW στο Δίκτυο και θα καλύψει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια, παράγοντας πολύ λιγότερους ρύπους. Αναδεικνύεται έτσι σε έργο-παράδειγμα για τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου ως «γέφυρα» για την
ενεργειακή μετάβαση.

Αλλά και ως project-«κλειδί» για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει ως χώρα για την πλήρη απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μας μείγμα έως το 2028, με παράλληλη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό πάνω από 65% έως το τέλος της δεκαετίας.

Τα μεγάλα οφέλη

Με την προσθήκη του νέου σταθμού, ο οποίος όταν τεθεί σε λειτουργία θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, -χρησιμοποιεί τον αεριοστρόβιλο GE 0HA.02 της General Electric-, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Με την επένδυση αυτή, η Mytilineos γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει ένα σημαντικό οικονομικό πυρήνα για την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές συνέργειες.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από μια μεγάλη επένδυση,  είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος

Βίβιαν Μπουζάλη: Το εργοστάσιο της Mytilineos θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Όπως δήλωσε η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS στο ypodomes.com: “Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης ενεργειακής καταιγίδας, η πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κερδίζει … «στα σημεία»! Το νέο εργοστάσιο της MYTILINEOS φιλοδοξεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στην ομαλή μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά και στη θωράκιση των καταναλωτών από τις ακραίες ανατιμήσεις.

Εκ μέρους της MYTILINEOS θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους που ανέδειξαν το έργο της MYTILINEOS ως έργο της χρονιάς για το 2021. Ταυτόχρονα, θερμές ευχαριστίες ανήκουν στο ypodomes.com που χρόνια τώρα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τα έργα πνοής με εντιμότητα και ήθος. Το 2022 θα φέρει ένα νέο περιβάλλον στο εθνικό ενεργειακό μείγμα, χάρη στη νέα μονάδα της MYTILINEOS. Ένα περιβάλλον πιο αποδοτικό, με λιγότερους ρύπους και περισσότερη αξιοπιστία”.

Η απονομή του βραβείου

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021, θα απονεμηθεί την 31η Μαϊου 2022, στα πλαίσια του ITC 2022-5ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 30 Μαϊου -1η Ιουνίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Mytilineos και του υπουργείου ΥΠΕΝ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα