Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Kαταμετρήθηαν πάνω από 5.000 ψήφοι και πάνω από 90.000 views που πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Ποιό είναι το Έργο της Χρονιάς 2021

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 ανακηρύσσεται το έργο για την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος” στη Βοιωτία της Μυτιληναίος. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 37,24% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Στην αρχή της ψηφοφορίας και για 20 ημέρες ως μεγάλο φαβορί ξεκίνησε το έργο επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά ενώ στη δεύτερη θέση είχαμε εναλλαγές από τα υπόλοιπα 4 έργα.

Από τις 20 και μετά η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε ντέρμπι μεταξύ του έργου του Μετρό και της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής. Το τελικό απαοτέλεσμα κρίθηκε ουσιαστικά την τελευταία αποφασιστική ημέρα της online ψηφοφορίας. Οι αναγνώστες έκαναν την διαφορά αναδεικνύοντα ως νικητήριο, το έργο της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος”, με 207 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 1.887 ψήφους.

Αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021
Αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021

Το νικητήριο έργο

Τα έργα για την ανέγερση της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησαν το 2019 στην περιοχή και σήμερα είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Όταν η νέα μονάδα τεθεί σε λειτουργία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πλέον το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία εξελίσσεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το καλοκαίρι να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία της. Εκτιμάται πως θα είναι η μοναδική μονάδα που πρόκειται να προστεθεί στο σύστημα, ενισχύει και εξασφαλίζει την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας καθώς αποσύρονται υφιστάμενες μονάδες αλλά και την μετάβαση από τον λιγνίτη σε άλλες μορφές ενέργειας.

Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη με μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».

Οι νικήτριες εταιρείες

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021, για το έργο της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος”, είναι η Μυτιληναίος ως η αναθέτουσα αρχή και η κατασκευάστρια εταιρεία (πιο συγκεκριμένα τμήμα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης), το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως το αρμόδιο υπουργείο και η General Electric ως η βασική προμηθεύτρια του έργου.

Η απονομή του βραβείου

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021, θα απονεμηθεί την 31η Μαϊου 2022, στα πλαίσια του ITC 2021-5ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 30 Μαϊου-1η Ιουνίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Μυτιληναίος και του υπουργείου ΥΠΕΝ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ψηφοφορία

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Τα 5 κορυφαία έργα που τέθηκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό προήλθαν σαν αποτέλεσμα προηγούμενης επιλογής μέσα από μία δεξαμενή 10 υποψήφιων έργων από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών και της ενέργειας.

Άξιος διεκδικητής υπήρξε το έργο επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την μπλε γραμμή του αθηναϊκού δικτύου και θα συνδέσει απευθείας το λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το έργο απέσπασε 1.680 ψήφους και το 33,16% της συνολικής ψηφοφορίας.

Εξαιρετική παροουσία είχαν και τα έργα αναβάθμισης της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας με 11,57%, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Εύβοιας-Σκιάθου με 10,5% και της ανάπλασης Φαληρικού Όρμου με 7,54%.

Οι νίκες έως σήμερα

Η επίσημη online ψηφοφορία ξεκίνησε από το ypodomes.com το 2017 και από τότε έχει καθιερωθεί χάρη στις ψήφους των αναγνωστών του.

Νικητήρια έργα έχουμε από όλο το φάσμα των υποδομών πράγμα που δείχνει και την ευρύτηρα του αντικειμένου.

Ας δούμε ποια έργα έχουν “κατακτήσει” τον τίτλο του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ypodomes.com.

2017: ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

2018: ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

2019: ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

2020: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

2021: ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” ΒΟΙΩΤΙΑ

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 31 Μαϊου στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο για την απονομή του βραβείου.

Όσο για τον επόμενο τίτλο, ξαναδίνουμε ραντεβού τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν μία νέα λίστα έργων θα διεκδικήσει την ψήφο σας για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV