Νίκος
Καραγιάννης

Μηδενίστηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην υφιστάμενη εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Αυτή την μεγάλη είδηση για την περιοχή της Αχαϊας και Ηλείας έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στη συμμετοχή του στο Olympia Forum που διεξάγεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πιο  συγκεκριμένα, όπως ανέφερε “Έγιναν παρεμβάσεις 15,8 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Αυτές ολοκληρώθηκαν πολύ πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2023 σε ένα μήκος 80 χιλιομέτρων. Επίσης, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας, είχαν γίνει 53 θανατηφόρα δυστυχήματα την περίοδο 2016-2020 σε αυτήν την περιοχή. Φέτος δεν έχει γίνει κανένα. Θεωρώ συνεπώς, ότι αυτό το έργο έχει εξαιρετική σημασία το ότι ολοκληρώθηκε”.

Το έργο όπως σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας αποτελεί σημαντική παρέμβαση που έκανε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την οδική ασφάλεια του υφιστάμενου δρόμου Πάτρα – Πύργος.

Στον άξονα της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, μια από τις διαβόηυες καρμανιόλες της χώρας, έχουμε θρηνήσει πάρα πολλά θύματα καθώς τα χαρακτηριστικά του  δρόμου αλλά και αυξημένες ταχύτητες προκαλούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση πάρα πολλά ατυχήματα και πολλές φορές θανατηφόρα τροχαία.

Με ρεπορτάζ που είχε κάνει το ypodomes.com πέρυσι τέτοια εποχή είχε αναδείξει την σημασία του συγκεκριμένου έργου σε επίπεδα οδικής ασφάλειας.  Οπως τότε είχαμε αναφέρει ο  δρόμος-καρμανιόλα έχει δεχθεί ένα lifting με το οποίο επιδιώκεται η αύξηση της οδικής ασφάλειας και η δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η εικόνα ευταξίας σε έναν από τους χειρότερους εθνικούς δρόμους της χώρας είναι επιτέλους εμφανής.

Τα έργα που όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας ύψους 30 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα και αποτελεί ένα ανεξάρτητο έργο από εκείνο της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Ε.Ο. Πάτρα-Πύργος
Ε.Ο. Πάτρα-Πύργος. Πηγή: ypodomes.com

To τμήμα μέχρι την Κάτω Αχαγιά

Το ypodomes.com είχε επισκέφθηκε και οδηγήσει κατά μήκος όλου του άξονα για να διαπιστώσει τις αλλαγές τις οποίες έγιναν.  Στα έργα περιλαμβάνονται εργασίες τοποθέτησης νέου αντιολισθηρού ασφαλτοτάπητα, έχει γίνει διαγράμμιση και έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια που διαχωρίζουν για πρώτη φορά στη λειτουργία αυτού του άξονα τα ρεύματα κυκλοφορίας.

Πλέον σε όλο το μήκος του δρόμου που έχει προχωρήσει δεν μπορεί κάποιος να κάνει επικίνδυνη προσπέραση στο απέναντι ρεύμα λόγω ακριβώς της ύπαρξης των κολωνακίων.

Επιπρόσθετα ανά κάποια χιλιόμετρα το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας αποκτά και δεύτερη λωρίδα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια προσπέραση σε φορτηγά, αγροτικά ή άλλα ι.χ. οχήματα. Ουσιαστικά αυτή η δυνατότητα εναλλάσσεται μεταξύ των ρευμάτων κυκλοφορίας.

Αυτή η σημαντική παρέμβαση όχι μόνο σώζει ζωές, σε ένα δρόμο που είναι διαβόητος για τα θανατηφόρα ατυχήματα του, αλλά δημιουργεί και μια αίσθηση ασφάλειας στους οδηγούς, τους επιβάλλει μια πιο σωστή οδηγική συμπεριφορά στον δρόμο και αλλάζει μαζί την εικόνα της περιοχής.

Επίσης άλλες εργασίες που εκτελούνται βάσει της σύμβασης είναι: κλαδοκοπές, αντικατάσταση / συμπλήρωση πινακίδων, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε μήκος περίπου 45 χλμ., συνολικά και στις 2 κατευθύνσεις κυκλοφορίας, φωτεινή σηματοδότηση σε 18 υφιστάμενους κόμβους, κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 υφιστάμενους κόμβους, κατασκευή 5 διαβάσεων πεζών.

Εμφανής αλλαγή

Πλέον στο τμήμα του δρόμου που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, ο άξονας παρά την παλαιότητα του, μοιάζει πλέον σύγχρονος, λειτουργικός και ασφαλής. Η εικόνα του πριν τις παρεμβάσεις με την εικόνα του μετά είναι σαν να οδηγείς σε άλλο δρόμο. Αν με τις αλλαγές αυτές έχει σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή τότε το έργο είναι σημαντικό και επιτυχημένο.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι φυσικά πως παρά την εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση και βελτίωση, οι οδηγοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Μιλάμε για ένα άξονα που δεν διαθέτει ανισόπεδους κόμβους, έχει αρκετά φανάρια και αρκετές αφύλακτες εισόδους-εξόδους ενώ δεν είναι στο σύνολο του περιφραγμένος ή με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και βέβαια χωρίς επαρκή φωτισμό.

Το έργο οδικής ασφάλειας απέδειξε πως μπόρεσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση στα πάσης φύσης ατυχήματα αλλά δεν θα μπορέσει να τα εξαλείψει. Ωστόσο η συμβολή του θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας. Τα έργα ανέλαβε και εκτέλεσε η ΑΚΤΩΡ.

Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι έχουν ακουστεί και φωνές που διαμαρτύρονται για την αλλαγή της εικόνας στην εθνική Πατρών-Πύργου αλλά όπως και στην περίπτωση της Κορίνθου-Πατρών όταν κατασκευαζόταν, η μείωση στα ατυχήματα και δυστυχήματα θα πείσει και τους πιο δύσπιστους για την αξία του έργου.

Η μεγάλη αλλαγή, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις θα έρθει από τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 75χλμ μεταξύ Πάτρας-Πύργου που σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα προγραμματίζεται για το 2025.

Ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος μήκους 75χλμ που είναι υπό κατασκευή, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του Olympia Forum, έχει φτάσει κατασκευαστικά στο 25%.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn