Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλο ενδιαφέρον μπαίνει στην τελική ευθεία η online ψηφοφορία που διεξάγει το ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022.

Στις 21 ημέρες που τρέχει η ψηφοφορία έχουν πλέον ξεχωρίσει δύο έργα Μετρό που διεκδικούν τον φετινό τίτλο. Από τη μία είναι το έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης με περίπου 46% και από την άλλη η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά με περίπου 32%.

Τα δύο έργα έχουν συγκεντρώσει την πλειοψηφία της προτίμησης των αναγνωστών του ypodomes.com και όπως φαίνεται θα δοθεί σκληρή μάχη για την επικράτηση και την ανάδειξη σε ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε το έργο Οδικής Ασφαλέιας της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου με 11%, στην τέταρτη θέση τον Αγωγό Φυσικού Αερίου IGB με 10% και στην πέμπτη θέση το έργο για το Συγκρότημα Γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι με 1%.

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2023. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο.

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022 θα πραγματοποιηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2023, στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2022 στις 23:29. Μπορείτε τώρα να ψηφίσετε το κατά τη γνώμη σας κορυφαίο  έργο για τη φετινή χρονιά. Μπορείτε να ψηφίσετε μία φορά και να διαλέξετε μια από τις συνολικά 5 υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο.  Μπορείτε να ψηφίσετε στο παρακάτω σύνδεσμο:

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2023. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022 θα πραγματοποιηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2023, στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2023, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με τα έργα έχει ενδιαφέρον πως φέτος έχουμε δύο έργα Μετρό, ένα οδικό, ένα ενεργειακό και ένα κτιριακό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα το κτιριακό έργο για το νέο συγκρότημα γραφείων Kaizen στο Μαρούσι, την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά (Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο), το έργο οδικής ασφάλειας Πάτρα-Πύργος, την βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB. Πρόκειται για έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία που αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως φέτος διαγωνίζονται 4 δημόσια και ένα ιδιωτικό έργο.

Τα υποψήφια έργα

1.Νέο Συγκρότημα Γραφείων Kaizen στο Μαρούσι
Ανάδοχος/Αναθέτουσα Αρχή: DIMAND

H DIMAND υλοποιεί το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός καινούργιου κτηρίου στο Μαρούσι που θα φιλοξενήσει την έδρα της εταιρείας Kaizen Gaming. Το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου τριώροφου κτηρίου, που θα περιλαμβάνει τρεις πτέρυγες. Στο υπόγειο θα βρίσκονται θέσεις στάθμευσης, καθώς και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι.

Το έργο πρόκειται να πιστοποιηθεί με LEED, σε επίπεδο Gold, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα από πλέον σύγχρονα και από άποψη αισθητικής προχωρημένα κτίρια στην Ελλάδα.

2.Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό προς Πειραιά (Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο)
Ανάδοχο Σχήμα: ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM/ Αναθέτουσα Αρχή: ATTIKO ΜΕΤΡΟ, Αρμόδιο Υπουργείο: ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Το μεγάλο έργο Μετρό στην Αθήνα, συνδέει το αεροδρόμιο, τα βόρεια προάστια, το κέντρο και τα δυτικά προάστια με το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Μέσα στο 2020, παραδόθηκε το ήμισυ του έργου με 3 σταθμούς και τερματικό το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ βοηθώντας στην βελτίωση των μετακινήσεων και τη μείωση των αέριων ρύπων.

Τον Οκτώβριο του 2022 σε λειτουργία παραδόθηκε και το δεύτερο μισό της επέκτασης που περιλαμβάνει τους σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Με τη λειτουργία του θα συνδεθεί απευθείας το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε λιγότερο από μία ώρα δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες γραμμές Μετρό στην Ευρώπη. Θεωρείται από τις σημαντικότερες επεκτάσεις του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Αθήνας.

3.Έργο οδικής ασφάλειας Εθνικής Οδού Πάτρα-Πύργος 
Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ/ Αναθέτουσα Αρχή-Αρμόδιο Υπουργείο: ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με το έργο αυτό γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην μείωση τροχαίων στην “φονική” Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου. Για πρώτη φορά από την κατασκευή του δρόμου τοποθετείται σύγχρονος αντιολισθηρός τάπητας, κολωνάκια διαχωρισμού κυκλοφορίας, στηθαία ασφαλείας και σήμανση. Μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, το συγκεκριμένο έργο θα σηκώνει το βάρος των οδικών μετακινήσεων μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων. Για την ευρύτερη περιοχή θεωρείται η σημαντικότερη παρέμβαση που αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας.

4.Κατασκευή Βασικής Γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης (Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία)
Ανάδοχο Σχήμα: ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI/ Αναθέτουσα Αρχή: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ/ Αρμόδιο Υπουργείο: ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο αλλά και ιδιαίτερο έργο που έχει ταλαιπωρήσει την πόλη για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε το 2006 και συνάντησε σημαντικές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στο 2022 το έργο έκανε άλματα, έλυσε και τα τελευταία σημαντικά προβλήματα, όπως η κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και πλεόν έχει πάρει πορεία ολοκλήρωσης, Η κατασκευή της βασικής γραμμής περιλαμβάνει 9,6 χλμ υπόγειας γραμμής και 13 σταθμούς με αρχή τον ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ και τέρμα την ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Στο αντικείιμενο του έργου περιλαμβάνεται και η κατασκευή του αμαξοστασίου στην Πυλαία όπου θα λειτουργεί και η διοίκηση του Μετρό της πόλης. Θεωρείται πως θα συνδράμει στην βελτίωση του σημαντικού κυκλοφοριακού προβλήματος που βιώνει η πόλη εδώ και χρόνια και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της ως μητρόπολη στην ευρύτερη περιοχή.

5.Αγωγός Φυσικού Αερίου IGB
Ανάδοχος: ΑΒΑΞ/Αναθέτουσα Αρχή: ICGB/Aρμόδιο Υπουργείο: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Ο αγωγός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Πώς θα αναδειχθεί το νικητήριο έργο

Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται όλα αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

Για να φτάσουμε στα 5 υποψήφια έργα το ypodomes.com έδωσε μία λίστα 10 έργων και ζήτησε από εξειδικευμένους δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση τα τρία σημαντικότερα. Από αυτή την πρώτη ψηφοφορία προέκυψαν τα πέντε πιο δημοφιλή έργα, τα οποία βρίσκονται πλέον στην κρίση των αναγνωστών του ypodomes.com.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV