Μία «ανάσα» πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται το πολύ σημαντικό αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό περιβαλλοντικό έργο που αφορά στην αποκατάσταση των ανενεργών Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος, στο Ζιδάνι της Π.Ε. Κοζάνης, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στα Βαλκάνια, του οποίου η υλοποίηση δρομολογήθηκε κατόπιν της απαγόρευσης χρήσης αμιάντου, όταν κρίθηκε ως ουσία άκρως καρκινογόνος (μάλιστα, στις 26 πλέον συνηθέστερες μεταξύ των 350 πιο γνωστών).
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE για το πρώτο πιλοτικό έργο που αφορούσε μετρήσεις για τον προσδιορισμό των διαστάσεων της μόλυνσης, δράσεις ενημέρωσης καθώς και κατασκευή ενός πρώτου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ).
Για τις επόμενες φάσεις, ακολούθησαν χρηματοδοτήσεις από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ’ ΠΚΣ 2000-2006), ύψους περίπου 6,4 εκατ. ευρώ καθώς και μετέπειτα από το ΕΣΠΑ (2007-2013 και 2014-2020), οι οποίες συνδυαστικά ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή υλοποίηση μιας σειράς έργων όπως αντιπλημμυρικά, την απομάκρυνση του λεπτόκοκκου υλικού που έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σε παρακείμενες κατοικημένες περιοχές και επιβάρυνε παράλληλα τον ποταμό Αλιάκμονα -ο οποίος τροφοδοτεί τις λίμνες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα που με τη σειρά τους «ξεδιψούν» τη Θεσσαλονίκη- αλλά και έργα φύτευσης πρασίνου.
Πιο πρόσφατα ακολούθησε η αποκατάσταση του χώρου των αποθέσεων, των κτιριακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου και η κατασκευή του ΧΥΤΑΜ, με ανάδοχο τη «Μεσόγειος». Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία εντάχθηκαν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ στα τέλη του 2018, όπως σας είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ το ypodomes.com.
Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται το τελευταίο βήμα της αποκατάστασης που είναι η κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των μεταλλείων και η ταφή των υλικών της κατεδάφισης στον παρακείμενο ΧΥΤΑΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, για την οποία αναμένεται άμεσα η εκπόνηση των μελετών και ο ορισμός Τεχνικού Συμβούλου, προκειμένου να προκύψει ο τελικός προϋπολογισμός και να μπορέσει μετέπειτα το εν λόγω έργο να ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση και να δημοπρατηθεί.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV