Βαγγέλης
Θάνος

Έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί σε λειτουργία το σπουδαίο έργο του αγωγού IGB , που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η εμπορική λειτουργία του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Κώστα Ξιφαρά. Ο κύριος Ξιφαράς στα πλαίσια του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, επιβεβαίωσε πως πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες. Ακόμα συμπλήρωσε πως,  αυτό που μένει τώρα είναι να λάβει η εταιρεία την πιστοποίηση ανεξάρτητου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από τις Αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Οι συγκεκριμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες αναμένεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να πάρει μπρος και ο αγωγός.

Με την έναρξη του αγωγού η Βουλγαρία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα αποκαταστήσει την ασφάλεια του ενεργειακού οικοδομήματος της , καθώς εδώ και λίγο καιρό έχει διακόψει τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, καθώς πλέον καθίσταστε ρυθμιστής για την ενεργειακή ασφάλεια των βόρειων γειτόνων.
Η υποδομή έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, την πιο κατάλληλη στιγμή. Οι διεθνείς συγκυρίες σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αναδεικνύουν τον αγωγό IGB ως μια κατασκευή τεράστιας σπουδαιότητας. Η λειτουργία του αναμένεται να αποτελέσει γεγονός με κομβική σημασία , τόσο για τον ελληνικό ενεργειακό χάρτη όσο και για την περιοχή των Βαλκανίων.

Νέος Ρυθμιστικός Σταθμός

Όσον αφορά τα έργα στην ελληνική επικράτεια, πριν από λίγους μήνες το ΥΠΕΝ έδωσε το “πράσινο φως” σε συμπληρωματικά έργα που αφορούν τον αγωγό. Συγκεκριμένα το υπουργείο ενέκρινε την τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων , ούτως ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο Νέος Ρυθμιστικός Σταθμός στη διασύνδεση Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Ο αγωγός IGB

Ο αγωγός συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).

Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). Παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου, ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
O προϋπολογισμός του έφτασε στα 145 εκατομμύρια ευρώ.

Οι βάσεις του αγωγού έργου

Οι βάσεις του έργου πηγαίνουν αρκετά πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα το 2009 όταν έπεσαν οι υπογραφές του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας .
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα (2019) σε μια ειδική τελετή που έγινε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών η Διακυβερνητική Συμφωνία για την προώθηση του αγωγού. Η Συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλγαρική Βουλή στις 2 Ιουλίου 2020 ενώ τον Ιανουάριο του 2021 το “πράσινο φως” έδωσε και η ελληνική Βουλή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ