Νίκος
Καραγιάννης

Βήμα-βήμα προχωρά προς ολοκλήρωση το Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς στις 4 Οκτωβρίου τελικά κλειδώνει η υπογραφή για την σύμβαση για την λειτουργία αλλά και τη συντήρηση του δικτύου. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή-ορόσημο στην μακρά ιστορία κατασκευής του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης.

Στην τελετή υπογραφής θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και πιθανότατα ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσυμβατική περίοδος του έργου έχει ολοκληρωθεί με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ πέρασε και από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων.

Η σύμβαση υλοποιείται με την μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτιμού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι η πρώτη σύμβαση του είδους της στην Ελλάδα και την τρέχει ως αναθέτουσα αρχή η Ελληνικό Μετρό.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις αρχές του 2023 προχώρησε αρκετά γρήγορα και ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ATM-EGIS που έχει την επωνυμία ΤΗΕΜΑ. Στην σύμβαση προβλέπεται πως για 11 χρόνια το συγκεκριμένο σχήμα θα αναλάβει τη λειτουργία αλλά και τη συντήρηση του δικτύου της πόλης.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα πρέπει ο ανάδοχος μετά την υπογραφή για τη σύμβαση που αφορά λειτουργία-συντήρηση, να προσλάβει προσωπικό, να το εκπαιδεύσει και να αναλάβει από την Ελληνικό Μετρό το δίκτυο που περιλαμβάνει την βασική γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και την επέκταση προς Καλαμριά (25ης Μαρτίου-Μίκρα).

Ο Ιταλογαλλικός όμιλος ο οποίος κέρδισε συμβόλαιο διάρκειας 11 ετών συνολικής οικονομικής αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, είναι από τους κορυφαίους στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή αναφορικά με τη διαχείριση δικτύων Μετρό. Η σύμβαση είναι με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στην σύμβαση περιλαμβάνονται δύο περίοδοι, η προπαρασκευαστική και η εμπορική λειτουργία

Στην προπαρασκευαστική περίοδο περιλαμβάνεται:
-Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος IT-ERP.
-Κάλυψη απαιτούμενων θέσεων προσωπικού.
-Πιστοποίηση – μέσω ανεξάρτητου αξιολογητή ασφαλείας – της διαδικασίας λειτουργίας και συντήρησης.
-Έκδοση αδειών και πιστοποιήσεων για έναρξη λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ.

Στην περίοδο εμπορικής λειτουργίας περιλαμβάνεται:
-Ευθύνη καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης παγίων, εξοπλισμού και ανταλλακτικών.
-Υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης και διαχείρισης αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.
-Ενσωμάτωση των έργων σε δύο φάσεις (παρεχόμενα Η/Μ συστήματα και νέες γενιές τροχαίου υλικού).
-Παραλαβή και οργάνωση διαχείρισης ανταλλακτικών, αναλωσίμων και ειδικών εργαλείων.

Να θυμίσουμε πως τα έργα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023 ενώ τα εγκαίνια και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα γίνει το 2024. Το πρώτο μικρό δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την βασική πρώτη γραμμή στο τμήμα Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία και την επέκταση (δεύτερη γραμμή) στην Καλαμαριά.

Οι δύο γραμμές θα έχουν κοινό το τμήμα από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και τον σταθμό 25η Μαρτίου. Απο εκεί θα διακλαδώνονται προς Νέα Ελβετία προς Μίκρα. Συνολικά το πρώτο αυτό δίκτυο περιλαμβάνει 18 χιλιόμετρα μήκος και 18 σταθμούς, στο σύνολό του υπόγειο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn