Παύλος
Ρίζος

Καλά κρατούν οι προσφυγές για το νέο Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, στις 3 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη μια παλιότερη προσφυγή για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει προκύψει και μια νέα προσφυγή στο ΣτΕ, για την οποία όμως δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση γιατί είναι πολύ πρώιμο.

Ο κ. Ταχιάος επιβεβαίωσε ακόμα ότι η παράδοση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2023 θα το παραδώσουμε στους πολίτες».

Πότε τοποθετεί την παράδοση του Μετρό η ΑΚΤΩΡ

Για τα τέλη του 2023 προσδιόρισε τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι το πέρας του έργου τοποθετείται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Μάλιστα τόνισε ότι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται και η λειτουργία του σταθμού “Βενιζέλου”. Βέβαια, σημείωσε πως το συγκεκριμένο πλάνο ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς όπως είναι φυσικό δεν γνωρίζουμε αν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις σε σχέση με τον συγκεκριμένο σταθμό.

“Το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, την κυβέρνηση και για εμάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Για να μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει στο σύνολο τους οι αρχαιολογικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο για να μπορέσει να αναλάβει τα έργα πολιτικού μηχανικού η κοινοπραξία στην οποία ηγείται η ΑΚΤΩΡ.

Πως προχωρά το έργο

Όπως είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος, αυτή την εποχή εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες στον συγκεκριμένο στθαμό και η απόσπαση εκτιμάται πως θα διαρκέσει 4-6 μήνες από σήμερα και είναι εντός χρόνου, ενώ η κατασκευή του σταθμού έχει υπολογιστεί σε 14 μήνες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σήραγγες έχουν ολοκληρωθεί κάτω από τον εργοταξιακό χώρο του σταθμού και θα χρειαστεί εκσκαφή, και διάτρηση τους για να μπορέσει να δημιουργηθεί ο σταθμός. Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει στο παρελθόν και με τον σταθμό “Παπάφη” όπου επίσης είχαν υπάρξει καθυστερήσεις.

Η συμπληρωματική σύμβαση

Ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ ανέφερε πως αναμένεται και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση έχει περάσει επιτυχώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τώρα βρίσκεται προς έγκριση από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ για το κομμάτι που συγχρηματοδοτείται.

Στη συνέχεια θα περάσει στη Βουλή (ως μεγάλο έργο) για παρουσίαση και τελικά θα υπογραφεί.

Να σημειώσουμε πως στη βασική γραμμή εκτελούνται από το καλοκαίρι δοκιμαστικά δρομολόγια στη διαδρομή Συντριβάνι-Νέα Ελβετία-Αμαξοστάσιο με τους συρμούς να διασχίζουν καθημερινά και να τεστάρονται.

Η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει και το έργο επέκτασης της γραμμής προς Καλαμαριά για την οποία ο μεγάλος στόχος είναι η λειτουργία της  το 2024. Αυτή την εποχή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

Η μεγάλη τεχνική εταιρεία μάλιστα μειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισμό για τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων τηλεπικοινωνιών, ασθενών ρευμάτων και ελέγχου της επέκτασης, έργο Η/Μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV