Νίκος
Καραγιάννης

Τελικά στην ΑΚΤΩΡ καταληγεί μία από τις σημαντικότερες συμπληρωματικές εργολαβίες της Αττικό Μετρό για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο Η/Μ, δηλαδή τηλεπικοινωνιών, ασθενών ρευμάτων και ελέγχου και αφορά στην επέκταση προς Καλαμαριά. Η μεγάλη τεχνική εταιρεία μειοδότησε στο έργο με 17.381.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Τώρα το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη της σύμβασης, η αποστολής της προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως η υπογραφή της. Η ΑΚΤΩΡ είναι η ανάδοχος και του κυρίως έργου της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά.

Το 2023 η ολοκλήρωση

Το έργο έχει αρχικό κόστος 23,68 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 19,1 εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε  πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2020 και την επόμενη ημέρα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών για να προκύψει ο μειοδότης και τελικά ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 550 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή περίπου 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του έργου. Αν οι υπογραφές πέσουν μέχρι μέχρι το τέλος του έτους, τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023, το προηγούμενο δηλαδή έτος από αυτό της προγραμματισμένης του λειτουργίας, το 2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Να θυμίσουμε ότι από τον Ιούνιο έχει υπογραφεί το άλλο μεγάλο συμπληρωματικό έργο την ολοκλήρωση της σηματοδότησης της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Ανάδοχος σε αυτό το έργο είναι η Hitathi-Aktor.

TAYTOTHTA TOY ΕΡΓΟΥ

Τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, ασθενών ρευμάτων, και τηλεχειρισμού και ελέγχου παροχής ισχύος που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, είναι τα κάτωθι:
1) κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV)·
2) σύστημα δημόσιων αναγγελιών (PA)·
3) ψηφιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων (DTS)·
4) σύστημα ασφαλείας και προστασίας (SMS)·
5) σύστημα ανίχνευσης μη εξουσιοδοτημένης εισόδου (IDS)·
6) σύστημα ελέγχου πρόσβασης (ACC)·
7) σύστημα ασύρματης επικοινωνίας (TETRA)·
8) σύστημα πληροφόρησης επιβατών (PIS)·
9) ενοποιημένο κεντρικό σύστημα ελέγχου τηλεπικοινωνιών (ICCS)·
10) σύστημα τηλεχειρισμού και ελέγχου παροχής ισχύος (PRCS).

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από τον ανάδοχο, μετά από συνεργασία και συντονισμό και με τους άλλους εμπλεκόμενους αναδόχους στο έργο της επέκτασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV