Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μετατέθηκε η δημοπράτηση για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα Μετρό

Γεγονός είναι η πρώτη μετάθεση του σημαντικόύ διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες για την μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά προάστια. Συγκεκριμένα η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου (από 29 Ιουλίου αρχικά)  και η αποσφράγιση θα γίνει στις 30 Αυγούστου (από30 Ιουλίου αρχικά).

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει τη βορειοδυτική επέκτασή του. Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία». Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα. Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ο διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση με συμφωνία – πλαίσιο, της σύμβασης κατασκευής έργου, με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες, συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και διερεύνηση δικτύων Ο.Κ.Ω., της βορειοδυτικής επέκτασης τού Μετρό Θεσσαλονίκης» και περαιτέρω, στη σύναψη με τον επιλεγέντα ανάδοχο των επιμέρους συμβάσεων εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και εργασιών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 18,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15εκατ.ευρώ). Η διάρκεια του εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς αν το έργο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) στα μέσα του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φορέας Υλοποίησης του είναι η Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη σημαντική δημοπράτηση με σκοπό την επέκταση του δικτύου από το 2012 όταν δημοπρατήθηκε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα τρέχει και ένας διαγωνισμός για τοπογραφικές μελέτες για την ανατολική επέκταση της Γραμμής Καλαμαριάς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Βαρεμένος: Ένα νεο-φιλελεύθερο θαύμα -Στο Μετρό Θεσσαλονίκης φύτρωσαν λεφτόδεντρα!

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Βαρεμένος

Κριτική άσκησε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βαρεμένος, αναφορικά με την ανατροπή του σχεδιασμού για λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στα τέλη του 2020, μιλώντας για μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα για τους πολίτες της πόλης.

Αναλυτικά:

Την αντιστροφή της πραγματικότητας και της συγκάλυψης του οικονομικού και κοινωνικού πλήγματος που υφίσταται η Θεσσαλονίκη με την ανατροπή του σχεδιασμού για την αποπεράτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα τέλη του 2020 (πλην του σταθμού Βενιζέλου), επιχείρησαν ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους και αρχηγός του μηντιακού  στρατού πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής.

Επιχειρούν να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες για το χουβαρντιλίκι των αποζημιώσεων προς τους ισχυρούς -τη στιγμή που η μεσαία τάξη περιμένει στην ουρά της επαιτείας- και μιλάνε για ολοκληρωμένη παράδοση του έργου το 2023.

Εμφανίζονται να αγνοούν ότι χρονική μετάθεση της αποπεράτωσης ενός κεντρικότατου σταθμού Μετρό είχε γίνει και στην Αθήνα (σταθμός Μοναστηρακίου) χωρίς το έργο να χαρακτηρισθεί “κολοβό” και παραβλέπουν την οργή και τις προσφυγές στο ΣτΕ που προκαλούν οι εμμονές τους.

Στη θέση της περικεφαλαίας, ο αρμόδιος υπουργός φόρεσε την κάσκα και καταδύθηκε στο έργο για να δει την αφαίρεση της άμμου από τα αρχαία, που είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε αρμόδιους εκφραστές προειλημμένων και μονομερών πολιτικών αποφάσεων, με την υποτακτική επίνευση της υπουργού Πολιτισμού.

Επί πλέον, ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας τον σχετικό διαγωνισμό. Η απαράδεκτη αυτή επιλογή αυτή έρχεται σε αντίθεση τόσο με την αναγκαιότητα δημόσιας διαχείρισης κρίσιμων κοινωνικών υποδομών, όπως περίτρανα αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη υγειονομική κρίση, όσο όμως κι από την αρνητική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών στις χώρες (όπως λ.χ. η Μεγάλη Βρετανία) όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας σιδηροδρομικών υποδομών. Η εκτόξευση του δείκτη ατυχημάτων οδήγησε πανευρωπαϊκά στην αναθεώρηση αυτών των σχεδιασμών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει ιδρύοντας το 2017 τον ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης), ως τον δημόσιο φορέα που θα είχε την ευθύνη λειτουργίας και συντονισμού του συνόλου των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης (συμπεριλαμβανομένου του Μετρό). Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τον ΑΣΥΘ και νεκρανέστησε τον αμαρτωλό ΟΑΣΘ. Τώρα έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύπτεται το γιατί: Follow the money.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Την πρόοδο του κατασκευαστικού έργου και τις εργασίες που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά, επιθεώρησε το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, κ.κ. Νίκο Ταχιάο και Νίκο Κουρέτα, η ηγεσία του Υπουργείου βρέθηκε στο Σταθμό Βενιζέλου όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκάλυψης των αρχαιοτήτων που είχαν καλυφθεί παλαιότερα με άμμο προκειμένου να προστατευθούν από τυχόν φθορές, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών έργων. Ξεκινώντας από τη Δυτική πλευρά του Σταθμού, κατέβηκαν στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες απομάκρυνσης της άμμου, ενώ η περιήγηση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε όλη την έκταση του μελλοντικού επιπέδου αρχαιοτήτων του σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Σταθμό Βενιζέλου, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είδε για πρώτη φορά σε βίντεο την τελική μορφή του σταθμού όταν αυτός θα αποδοθεί στο κοινό, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οι αρχαιότητες θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σταθμού και θα αναδεικνύονται εντός αυτού.

Στη συνέχεια, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε το έργο της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά και συγκεκριμένα το τμήμα της Διασταύρωσης Νομαρχίας. Αφού κατέβηκαν εντός των σηράγγων που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε βάθος 20 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της πορείας των εργασιών της Σιδηροδρομικής Επιδομής. Στο σημείο αυτό, παρακολούθησαν μάλιστα ζωντάνα τις εργασίες αλουμινοθερμικής συγκόλλησης των σιδηροτροχιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι τοποθετήσεις του Υπουργού

«Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν για το Μετρό Θεσσαλονίκης και η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται και γι’ αυτόν τον λόγο, γα να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την πόλη· το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Τον Απρίλιο του 2023, το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσει κολοβό, θα λειτουργήσει ολόκληρο, θα λειτουργήσει και με τον σταθμό Βενιζέλου, που είναι ο κεντρικός σταθμός. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα τηρήσουμε», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος κατέβηκε για πρώτη φορά σήμερα στον σταθμό Βενιζέλου, όπου διαπίστωσε ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης και τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί η λύση «και Μετρό και αρχαία», με την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων.

Όπως είπε, ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2019 δεν ήταν δυνατό να κατέβει, σήμερα έγινε δυνατό και σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι «πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσαμε ούτε εγώ, ούτε εσείς να κατέβουμε κάτω και να δούμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί».

Για τον σταθμό Βενιζέλου είπε πως το χρονοδιάγραμμα είναι στους επόμενους 12 μήνες να έχουν τελειώσει οι αρχαιολογικές εργασίες και η κατασκευή του να πάρει 18 μήνες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα υλοποίησης του Μετρό Θεσσαλονίκης και τόνισε πως αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε περίπτωση το Μετρό να λειτουργούσε, όπως μερικοί έχουν πει, το 2020 ή το 2021, γιατί μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες θέλουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια.

Πριν από την επίσκεψη στον σταθμό Βενιζέλου έγινε ενημερωτική σύσκεψη στα γραφεία της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε και στον σταθμό Νομαρχία.

Στις 5.30 το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και τον ΟΑΣΘ για την παραχώρηση 50 αστικών λεωφορείων από τον Δήμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μυλόπουλος: Έγκλημα με ονοματεπώνυμο στο Μετρό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρώην Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθ. Γ. Μυλόπουλος, με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή χθες στη Βουλή, σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τις ευθύνες που απέδωσε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις και τις αποζημιώσεις που διεκδικεί ο εργολάβος.

Αναλυτικά:

Το αφήγημα της κυβέρνησης διαψεύδεται από τα στοιχεία και τα γεγονότα

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή, επανέλαβε για μια ακόμη φορά το ίδιο αφήγημα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, με τις ίδιες σκόπιμες ιστορικές αναλήθειες και τις ίδιες κατασκευασμένες επιστημονικές και τεχνικές και ανακρίβειες.

Συγκεκριμένα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα, επανέλαβε τη γνωστή ρητορική της κυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία:

– Δεν έγινε καμία πρόοδος στο έργο τα 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

– Επέρριψε ως εκ τούτου την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τις αποζημιώσεις αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Δήλωσε ότι αν το έργο παραδίδονταν το 2020 χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, όπως προσπαθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν σαν να παραδίδονταν το Μετρό της Αθήνας χωρίς το σταθμό Σύνταγμα. Αποκαλώντας ένα τεχνικό έργο που παραδίδεται τμηματικά με τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο του partial opening σαν «κολοβό» Μετρό.

Παρουσίασε την αλλαγή της λύσης στο σταθμό Βενιζέλου και την επιστροφή στη λύση της απόσπασης και απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων ως… μονόδρομο για να τελειώσει το έργο.
Το αφήγημα της κυβέρνησης διαψεύδεται από τα στοιχεία και τα γεγονότα

Κατ’ αρχήν το τεχνικά και επιστημονικά ατεκμηρίωτο αφήγημα του υπουργού Μεταφορών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σκοντάφτει σε μια κορυφαία λογική αντίφαση.

Πως γίνεται και αφενός μεν επιμένουν να υποστηρίζουν ότι επί 5 χρόνια, 2015 – 2019, δεν έγινε τίποτε στο έργο, τη στιγμή που αμέσως μετά αναιρούν από μόνοι τους αυτό το έωλο επιχείρημα, αναγνωρίζοντας ότι το έργο θα παραδίδονταν, σε πρώτη φάση, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, στο τέλος του 2020;

Πως γίνεται δηλαδή σε ένα έργο που ήταν αποδεδειγμένα σταματημένο μέχρι το 2016 και που τα τελευταία 5 χρόνια δεν προχώρησε καθόλου, να ήταν σε θέση να παραδοθεί σε λίγους μήνες;

Ως προς το αν προχώρησε όμως το έργο το διάστημα 2015 – 2019, απαντά με απόλυτη ειλικρίνεια και σε ανύποπτο χρόνο, τον Φεβρουάριο 2019, λίγο διάστημα δηλαδή πριν τις εκλογές, ο ίδιος ο Δνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας του έργου, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Ο οποίος, προκειμένου να διαφημίσει το έργο της εταιρείας την οποία διευθύνει, δήλωνε υπερήφανος για την πρόοδο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως υποστήριζε, διασώθηκε χάρη στην κατασκευαστική εταιρεία του.

Συμπληρώνοντας με έμφαση ότι το έργο ήταν τότε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και ότι θα τελείωνε στην ώρα του, στο τέλος δηλαδή του 2020.

Η ίδια λοιπόν κατασκευαστική εταιρεία η οποία, μόλις άλλαξε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, άρχισε να διεκδικεί αποζημιώσεις για δήθεν καθυστερήσεις του έργου, παραδέχονταν λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο 2019, ότι το έργο ήταν εντός χρονοδιαγράμματος και έβαινε προς ολοκλήρωση.

Η σκοπιμότητα είναι προφανής και η ιδιοτέλεια τόσο της εργοληπτικής εταιρείας, όσο και της κυβέρνησης σήμερα σχετικά με τις αποζημιώσεις, είναι παραπάνω από ξεκάθαρη και εμφανής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2019, απαντώντας για την αλλαγή σχεδιασμού στο Μετρό που ο πρωθυπουργός είχε μόλις ανακοινώσει και για την καθυστέρηση που οι νέες εξαγγελίες προκαλούν στην παράδοσή του, αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις ως παράπλευρη απώλεια ή και ως πιθανό κίνητρο για την απόφαση, αποκαλώντας την ΑΚΤΩΡ εθνικό εργολάβο της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η κατηγορηματική δήλωση του Δνοντα Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, η οποία αποτελεί κόλαφο για το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ και διαψεύδει απολύτως τις δηλώσεις του υπουργού Καραμανλή στη Βουλή, τις οποίες προσπάθησε ο ίδιος ο Α. Εξάρχου να ανασκευάσει, χωρίς όμως επιτυχία, πρόσφατα, καθώς επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα για μια ακόμη φορά τις τότε δηλώσεις του, υπάρχει το ίδιο το έργο στη Θεσσαλονίκη, η πρόοδος του οποίου μέχρι το καλοκαίρι του 2019 είναι αποκαλυπτική.

Καθώς το έργο παραδόθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρωμένο κατά 75%, όταν το 2015 ήταν και πάλι σταματημένο από κυβέρνηση της ΝΔ και είχε ποσοστό ολοκλήρωσης τότε, 10 χρόνια δηλαδή μετά την έναρξή του, μόλις 30%.

Μια πρόοδος του έργου κατά 45% μέσα σε 4 σχεδόν χρόνια, (από 30% στο 75%), όταν σε 10 ολόκληρα χρόνια προχώρησε μόνο 30%, δεν το λες ότι δεν έγινε τίποτε…

Αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του έργου και η μεγάλη απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά το διάστημα 2016 – 2019, με περίπου 450 εκ. Ευρώ να έχουν επενδυθεί σε εργασίες και εξοπλισμό και 1 δις Ευρώ αποθεματικό στα ταμεία της Αττικό Μετρό ΑΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, που εξασφαλίστηκε ακριβώς εξ αιτίας της μεγάλης απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά τα έτη 2016 – 2019, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα αναληθώς υποστηρίζει η κυβέρνηση και ο υπουργός Μεταφορών.

Και αν δεν πιστεύουν κανέναν άλλον, τουλάχιστον τον χρηματοδότη του έργου, την Ευρωπαϊκή δηλαδή Επιτροπή, υποχρεούνται να την πιστέψουν. Και εμείς να την επικαλούμαστε κατ’ επανάληψη.

Και τέλος, αν δεν είχε γίνει τίποτε στο έργο 2015 – 2019, τότε γιατί η σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ παλεύει εδώ και 8 μήνες να ξεκινήσει το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων και δεν τα καταφέρνει;

Δηλώνοντας ότι χρειάζεται χρόνο μέχρι το τέλος της χρονιάς, για να ξηλώσει τα όσα έχουν γίνει;

Μήπως γιατί η αποδόμηση των όσων, σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο έργων, έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, ακριβώς επειδή έγιναν πολλά;

Κι ακόμη, γιατί ο υπουργός και η κυβέρνηση κρύβουν την αλήθεια για τη σημερινή αρνητική πρόοδο του έργου;

Το οποίο από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα είναι σταματημένο και το μόνο που προσπαθούν, ξηλώνοντας όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, είναι να το φτάσουν εκεί που βρίσκονταν 4 χρόνια πριν, το 2016;

Ο σταθμός Βενιζέλου

Ως προς τον σταθμό Βενιζέλου, η διαστρέβλωση των γεγονότων και η παραποίηση της αλήθειας χτυπάει κόκκινο. Επιδιώκοντας να αποδείξουν ότι είχαν δίκιο που επέμεναν από το 2012 μέχρι το 2015 στη λύση της απόσπασης και απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων, μια επιμονή που και τότε κόστισε τον εκτροχιασμό και το σταμάτημα του έργου μέχρι το 2015, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες λόγω αποζημιώσεων και τότε, αναγκάζονται να λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο, πέφτοντας σε αντιφάσεις και οδηγώντας ένα μεγάλο έργο σε αδιέξοδο.

Κατ’ αρχήν ο υπουργός Μεταφορών αποκαλύπτει αδικαιολόγητη για υπουργό άγνοια για τεχνικά έργα, όταν αποκαλεί ειρωνικά ένα μεγάλο έργο που παραδίδεται τμηματικά, σαν… κολοβό.

Η διεθνής ορολογία «partial opening», αν ανατρέξει στη βιβλιογραφία, ίσως κάτι να του διδάξει…

Θα του θυμίσω όμως και τη γραμμή Αεροδρομίου του Μετρό της Αθήνας, η οποία παραδόθηκε τμηματικά σε αρκετά στάδια πριν να λειτουργήσει σαν ενιαία γραμμή. Αλλά θα του θυμίσω ακόμη και τον κεντρικό σταθμό Μοναστηράκι, ο οποίος καθυστέρησε να παραδοθεί για τον ίδιο λόγο που τώρα καθυστερεί η Βενιζέλου, λόγω αρχαιοτήτων δηλαδή που άλλαξαν τον σχεδιασμό, ενώ εντωμεταξύ λειτουργούσε το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής, παρακάμπτοντας τον σταθμό.

Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που ένα μεγάλο έργο θα παραδίδονταν τμηματικά.

Όπως επίσης αυτή η τμηματική παράδοση του έργου δεν γίνεται χωρίς μεγάλα πλεονεκτήματα για το κόστος του και τον χρόνο λειτουργίας του, για την πόλη και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και για την ακεραιότητα του αρχαιολογικού μας πλούτου.

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τμηματική παράδοση του έργου, με παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου, που εξ αιτίας της κακής διαχείρισης του έργου επί κυβερνήσεων ΝΔ, 2012–2015, είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα, έδινε τη δυνατότητα στους 12 από τους 13 σταθμούς της γραμμής Θεσσαλονίκης να παραδοθούν και να λειτουργήσουν στο τέλος του 2020, ενώ στους 5 σταθμούς της γραμμής Καλαμαριάς, έδινε τη δυνατότητα να τεθούν σε λειτουργία το 2021.

Εντωμεταξύ και ενώ η Θεσσαλονίκη όμως θα είχε Μετρό από το τέλος της φετινής χρονιάς, με τεράστια οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της πόλης, ο σταθμός Βενιζέλου θα ολοκληρώνονταν και θα εντάσσονταν στο δίκτυο στο τέλος του 2023.

Σήμερα, η ολέθρια για το έργο, για την οικονομία, για τους πολίτες και για την πόλη αλλαγή σχεδιασμού, προκειμένου να αποσπαστούν τα αρχαία και το σύνολο του έργου να παραδοθεί όλο μαζί το 2023, σύμφωνα με αναξιόπιστες και ατεκμηρίωτες δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ούτε ο εργολάβος δεν επιβεβαιώνει, έχει εκτός των άλλων, το σοβαρό μειονέκτημα ότι ολόκληρο το έργο καθυστερεί περισσότερο από 3 χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει σε επιπλέον κόστος σε αποζημιώσεις, ο χορός των οποίων ήδη ξεκίνησε.

Τα αρχαία της Βενιζέλου στοιχειώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ

Η καταστροφή του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Βυζαντινής Μέσης Οδού που αποκαλύφθηκε ακέραιη και σε άριστη κατάσταση στο σταθμό Βενιζέλου, εξ αιτίας της αλλαγής του σχεδιασμού και της επαναφοράς της λύσης της απόσπασης των αρχαιοτήτων, όταν σύσσωμος ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος διαβεβαιώνει ότι υπήρχε τεχνική λύση, που ήδη μάλιστα εφαρμόζονταν, για τη διατήρησή τους στη θέση τους, θα στοιχειώνει για πάντα τη ΝΔ και τις κυβερνήσεις της.

Γιατί η αλλαγή του σχεδιασμού του έργου προκειμένου τα αρχαία να αποσπαστούν, εκτός που θα κοστίσει περισσότερο και θα καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, θα καταστρέψει και έναν αρχαιολογικό θησαυρό που η ανάδειξή του εντός του σταθμού Βενιζέλου θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της πόλης, θα της προσέδιδε ιστορική ταυτότητα, αλλά και θα προκαλούσε και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Υπάρχει βεβαίως μπροστά μας σε εξέλιξη και η υπόθεση μιας σειράς προσφυγών στο ΣτΕ από πλευράς κινήσεων πολιτών και πολιτιστικών και αρχαιολογικών συλλόγων εναντίον της απόσπασης και υπέρ της προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου, που είναι ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας για τη συνέχιση της λύσης της απόσπασης των αρχαιοτήτων, καθώς θα προσθέσει επιπλέον σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο, αν δεν ανακόψει και εντελώς τη σημερινή του πορεία.

Έγκλημα στο Μετρό

Η εμμονή της ΝΔ να αλλάξει ο σχεδιασμός που εφαρμόζονταν και έβαινε προς ολοκλήρωση και να αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου, έχει ως κίνητρο τη μικροπολιτική διαχείριση ενός μεγάλου τεχνικού έργου, προκειμένου να φανεί ότι τίποτε δεν έκαναν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και να πιστωθεί το έργο αποκλειστικά στις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουν τις ίδιες ανακρίβειες ότι δήθεν δεν έγινε τίποτε επί ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και θέλουν να επιβάλουν τη σφραγίδα τους στο έργο, αλλάζοντας τον σχεδιασμό του, λίγους μήνες πριν αυτό να ολοκληρωθεί.

Αυτά βέβαια είναι πολιτικές αφέλειες και αστήρικτα αφηγήματα που εύκολα διαψεύδονται από στοιχεία και γεγονότα και εύκολα καταρρίπτονται από αδιάσειστα τεκμήρια.

Η υπόθεση του Μετρό Θεσσαλονίκης εξελίσσεται όμως και σε σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, καθώς στο όνομα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης ενός μεγάλου έργου αυτό καθυστερεί να ολοκληρωθεί, με μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κόστος για την πόλη.

Καθώς οι καθυστερήσεις αυτές εκτός των άλλων, επιβαρύνουν το έργο με επιπλέον αποζημιώσεις, με σοβαρό επιπλέον κόστος για το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια ταμεία.

Και επιπλέον, καταστρέφεται έτσι ένας σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος που θα προσέδιδε ταυτότητα, θα κοσμούσε και ως εκ τούτου θα στήριζε την οικονομική ανάπτυξη μιας ταλαιπωρημένης και πάλαι ποτέ ακμάζουσας πόλης.

Για να κρύψουν αυτό το οικονομικό έγκλημα, χρησιμοποιούν την προσφιλή επικοινωνιακή τους μέθοδο, αυτήν του αντιπερισπασμού. Επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις δικές τους καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις που διεκδικεί ο «εθνικός εργολάβος» από το δημόσιο, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Που είναι η μόνη που εργάστηκε σοβαρά και χωρίς κρυφή ατζέντα για την πρόοδο του έργου. Τους διαψεύδουν όμως η ιστορία και το τμήμα του έργου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται εκεί, στις υπόγειες σήραγγες και τους τελειωμένους σταθμούς.

Τους διαψεύδουν ακόμη τα ατράνταχτα οικονομικά στοιχεία, οι κατηγορηματικές δηλώσεις του ίδιου του εργολάβου σε ανύποπτο χρόνο, αλλά και τα αδιάσειστα στοιχεία προόδου του έργου που τηρούν οι χρηματοδότες του, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι και ο αδιάψευστος μάρτυρας του τι και πότε έγινε και του τι και πότε δεν έγινε.

Το έγκλημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί, έτσι όπως αποκαλύπτονται στο τέλος όλα τα εγκλήματα, κάνοντας το δίκαιο και την αλήθεια να λάμψουν για μια ακόμη φορά…

 

Πηγή: tvxs.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα