Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μετατέθηκε η δημοπράτηση για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα Μετρό

Γεγονός είναι η πρώτη μετάθεση του σημαντικόύ διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες για την μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά προάστια. Συγκεκριμένα η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου (από 29 Ιουλίου αρχικά)  και η αποσφράγιση θα γίνει στις 30 Αυγούστου (από30 Ιουλίου αρχικά).

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει τη βορειοδυτική επέκτασή του. Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία». Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα. Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ο διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση με συμφωνία – πλαίσιο, της σύμβασης κατασκευής έργου, με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες, συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και διερεύνηση δικτύων Ο.Κ.Ω., της βορειοδυτικής επέκτασης τού Μετρό Θεσσαλονίκης» και περαιτέρω, στη σύναψη με τον επιλεγέντα ανάδοχο των επιμέρους συμβάσεων εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και εργασιών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 18,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15εκατ.ευρώ). Η διάρκεια του εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς αν το έργο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) στα μέσα του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φορέας Υλοποίησης του είναι η Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη σημαντική δημοπράτηση με σκοπό την επέκταση του δικτύου από το 2012 όταν δημοπρατήθηκε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα τρέχει και ένας διαγωνισμός για τοπογραφικές μελέτες για την ανατολική επέκταση της Γραμμής Καλαμαριάς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε και δεύτερος συρμός Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο δεύτερος συρμός του Μετρό Θεσσαλονίκης, που έφτασε εχθές στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας από εργοστάσιο της νότιας Ιταλίας, για να μπει πλέον στις ράγες. Ο συγκεκριμένος συρμός, όπως και ο πρώτος, που είχε φτάσει στην πόλη στις 15 Μαΐου, έχει τέσσερα βαγόνια και μεταφέρθηκε με καράβι, από τη γειτονική χώρα στην Ηγουμενίτσα, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος.

Από το λιμάνι της Ηπείρου, ο συρμός φορτώθηκε σε δύο τράκτορες και ύστερα από το ταξίδι του τη νύχτα, σε ώρες δηλαδή που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, έφτασε στην Πυλαία τα ξημερώματα.

ΚΑΘΕ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΡΜΟΣ

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, κάθε 2-3 μήνες θα έρχεται ένας νέος συρμός, ώστε μέχρι το τέλος του 2020, οπότε προβλέπεται και να λειτουργήσει το έργο, να έχουν έρθει και οι 18 συρμοί που προβλέπονται στη σύμβαση του Μετρό της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Είμαστε, πλέον, ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων που θα γίνουν μέσα στο φθινόπωρο, όπως επιβάλλει το χρονοδιάγραμμα του έργου».

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του πρώτου συρμού μετά τους βανδαλισμούς που είχαν γίνει, ενώ γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση της πλάκας οροφής στο σταθμό Βενιζέλου.

Όπως είπε, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στην Εγνατία και στο ίδιο διάστημα θα ανοίξει και το τμήμα της Βενιζέλου, πάνω από την Εγνατία, που έκλεισε για δύο με τρεις μήνες. «Συνεπώς, όσο το έργο προχωρά, τόσο θα αποκαθίσταται η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους στην περιοχή Εγνατίας και Βενιζέλου», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά τα γενικά χρονοδιαγράμματα για το Μετρό, υπενθύμισε ότι μετά τη δοκιμαστική λειτουργία από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020 η εμπορική λειτουργία, δηλαδή θα παραδοθεί η βασική γραμμή της Θεσσαλονίκης, από το αμαξοστάσιο της Πυλαίας και τη Νέα Ελβετία μέχρι τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό και αντιστρόφως. Το καλοκαίρι του 2021 θα δοθεί σε λειτουργία και η γραμμή της Καλαμαριάς, από τον σταθμό 25ης Μαρτίου, που είναι το σημείο συνένωσης των δύο γραμμών, μέχρι αυτόν στη Μίκρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ypodomes

Φημολογία για νέες καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Θεσσαλονίκης: άποψη αποβάθρας σταθμού

Εδώ και μέρες έχει αρχίσει να συζητείται το θέμα της διαχείρισης των αρχαίων του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Εκτός από αυτό όμως ένα έχει ξεκινήσει και μία φημολογία περί νέας πολύμηνης καθυστέρησης.  Τόσο στην ολοκλήρωση των έργων και τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό αλλά και της γραμμής Καλαμαριάς.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τις επόμενες ημέρες η κοινοπραξία κατασκευής του έργου θα καταθέσει αίτημα παράτασης της χρονικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου. Οι ίδιες πηγές μιλούν για αίτημα που θα  ζητά παράταση κατά  ένα έτος και θα οδηγήσει τη λειτουργία της βασικής γραμμής στο 2021.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Την ιδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων της Αττικό Μετρό, κ.Νίκος Δένης με αναρτήσεις του στο facebook, κάνει γνωστό ότι έχει ενημερώσει φορείς της πόλης για αυτές τις καθυστερήσεις. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΚΜ κ.Πάρι Μπίλλια για τις εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εκεί υποστήριξε οτι η σιδηροδρομική επιδομής θα τελειώσει τον Απρίλιο του 2020, η ηλεκτροκίνηση τον Ιούνιο του 2020, η σηματοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2020. «Τότε θα αρχίσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια που θα διαρκέσουν 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και αν όλα πάνε καλά μετά τον Οκτώβριο του 2021 θα δοθεί σε κυκλοφορία το Μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς το σταθμό Βενιζέλου» σημειώνει ο κ.Δένης.

Στη δεύτερη συνάντηση του, με τον νέο Δήμαρχο Καλαμαριας κύριο Δαρδαμανέλη για την πορεία του έργου της γραμμής Καλαμαριάς. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ.Δένης υποστήριξε ότι το έργο θα παραταθεί κατά δύο χρόνια. Ο λόγος κατά τον κ.Δένη είναι πως εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν γίνει οι 9 δημοπρασίες της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η γραμμή.

ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ

Μιλώντας στο ypodomes.com o πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, διαψεύδει τις παραπάνω πληροφορίες. Σημειώνει πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται και στη βασική γραμμή και στη γραμμή Καλαμαριάς. Χαρακτηρίζει δε αναξιόπιστες τις παραπάνω πληροφορίες καθώς δεν έχουν τη συνολική εικόνα του έργου. Μάλιστα ο κ.Μυλόπουλος μιλά για κινδυνολογία που γεννά υποψίες για την σκοπιμότητά της. «Αυτά που λέγονται δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και δεν απηχούν τις απόψεις της Αττικό Μετρό» λέει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τώρα σε επίπεδο εργολαβίας, το επόμενο διάστημα έχουμε τρία σημαντικά γεγονότα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στο τελος του μήνα αναμένεται η άφιξη απο την Ιταλία, του δεύτερου συρμού. Θα έρθει στην Ηγουμενίτσα και από εκεί θα οδεύσει όπως και ο πρώτος στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας.  Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια θα πρέπει να έρθουν άλλοι 16 συρμοί και συνολικά να υπάρχει ένας στόλος 18 συρμών με την υπογραφή της Hitachi.

Στο πεδίο των έργων στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η πλάκα οροφής σύμφωνα  με το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα οδηγήσει στις  αρχές Σεπτεμβρίου στο να δοθεί η Εγνατία στην πρότερη κατάσταση. Συγχρόνως να αποδοθεί στην κυκλοφορία και η οδός Βενιζέλου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ γίνεται πάλι πεδίο αντιπαράθεσης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Θεσσαλονίκης: άποψη αποβάθρας σταθμού

Νέα κόντρα ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη με φόντο τα έργα Μετρό. Πρωταγωνιστής είναι και πάλι το Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο σταθμός Βενιζέλου που γίνεται πάλι πεδίο αντιπαράθεσης. Ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος επαναφέρει την πρόταση του για απόσπαση κι επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό με την υποστήριξη του νέου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σφόδρα αντίθετος είναι ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος που μιλά για ολέθριο λάθος που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 4 επιπλέον χρόνια στο έργο.

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος, «η περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, δυστυχώς, αποδεικνύει πόσο οι ιδεοληψίες και η επικοινωνία μπορούν να οδηγήσουν σε αξεπέραστα προβλήματα ένα έργο και να κρατήσουν σε «ομηρία» το κέντρο μίας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη».

«Ακόμη και σήμερα να ξεκινούσε η ουσιαστική κατασκευή του σταθμού, με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αττικό Μετρό (χωρίς δηλαδή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων), θα απαιτείτο μία περίοδος τουλάχιστον επιπλέον πέντε χρόνων για την ολοκλήρωση του και η λειτουργία όλου του Μετρό θα έπρεπε να σταματήσει για ένα χρόνο», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος και προσθέτει: «Βέβαια, πριν την κατασκευή θα έπρεπε να υπάρχουν μελέτες εφαρμογής, να γνωρίζουμε δηλαδή πως θα υλοποιηθεί και πόσο επιπλέον θα κοστίσει, κάτι που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μάθαμε ποτέ».

Κινδυνεύουμε, λοιπόν, με τη «μη λύση» που έχουν επιλέξει αντί για «Μετρό και αρχαία» στη Βενιζέλου στο τέλος να έχουμε «μόνο ή καθόλου αρχαία και σίγουρα καθόλου μετρό», υποστηρίζει ο βουλευτής. Επισημαίνει ότι η μόνη λύση για να προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού είναι να υπάρξει προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ο κ.Σιμόπουλος μάλιστα ζητά τη διακοπή των εργασιών οροφής που γίνονται αυτή την εποχή.

ΖΕΡΒΑΣ

Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προκρίνει επίσης τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων που έχουν εντοπιστεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι συντομότερη και οικονομικότερη.

ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος μιλά για ολέθριο σενάριο. Μιλώντας στο voria.gr o κ.Μυλόπουλος υποστήριξε πως αν εφαρμοστεί η λύση της απόσπασης ο σταθμός θα παραδοθεί με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, δηλαδή αντί για το 2023 το 2027. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μεσολαβούν πολλά βήματα προκείμενου να αναχαιτισθεί η πορεία του έργου και να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης.

Τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει να γίνει καινούργια μελέτη και να υποβληθεί εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση. Πρέπει να ξηλωθούν όλες οι καταχώσεις που έχουν γίνει για να προστατευτούν τα αρχαία. Επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του εκτεταμμένου υδράργυρου που θα απελευθερωθεί μετά την απομάκρυνση των αρχαίων. Επιπλέον, εφόσον αποσπαστούν τα αρχαία, θα πρέπει να γίνει ανασκαφή κάτω από τα υπάρχοντα αρχαία έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων και βάθους τεσσάρων μέτρων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα