Νίκος
Καραγιάννης

Συνεχίζεται η μάχη με το χρόνο για τα έργα της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τα θέματα της κατασκευής εν πολλοίς έχουν αντιμετωπιστεί και πλέον αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι χρόνοι λειτουργίας της γραμμής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα είναι προς το τέλος του 2020 με τη θέση σε λειτουργία του τμήματος Συντριβάνι-Νέα Ελβετία με 9 σταθμούς, και το 2022 το τμήμα Ν.Σ.Σταθμός-Συντριβάνι με 4 σταθμούς.

Σε αυτό το δεύτερο τμήμα συμπεριλαμβάνονται οι σταθμοί Ν.Σ.Σταθμός, Δημοκρατίας, Αγία Σοφία και Βενιζέλου. Τελευταία γίνεται λόγος για την ανάγκη λειτουργίας με την πρώτη φάση τουλάχιστον του σταθμού Ν.Σ.Σταθμός.

Σχετικά με αυτό ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος μιλώντας στο ypodomes.com ήταν ξεκάθαρος: “δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Ν.Σ.Σταθμός αν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε Αγία Σοφία και Βενιζέλου και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι ο συνολικός χρόνος του έργου θα μεγάλωνε κατά 2 χρόνια, πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση και ο δεύτερος είναι για λόγους ασφαλείας γιατί δεν θέλουμε να περνούν τρένα με επιβάτες και να είναι υπό κατασκευή οι σταθμοί. Άλλωστε η διαφορά λειτουργίας της πρώτης από τη δεύτερη φάση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 1-1,5 χρόνο. Αν κάναμε κάτι τόσο παράτολμο θα βάζαμε το έργο σε κίνδυνο, θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα”.

Σε σχέση με την κατασκευή τώρα το νέο είναι ότι ξεκίνησαν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου. Εκεί έχει επιλεχθεί το μερικό άνοιγμα (partial opening) και το κυρίως κατασκευαστικό αντικείμενο θα ξεκινήσει το 2022, με το κόστος να εκτιμάται σε περίπου 20εκατ.ευρώ. Όπως σημειώνει ο κ.Μυλόπουλος, τα έργα το 2016 μπόρεσαν και επανεκκινήθηκαν λόγω της υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών και πως η διαφορά σε σχέση με το 2015 και την κατάσταση που βρισκόταν συνολικά το έργο είναι χαοτική. “Σήμερα έχουμε ένα έργο που οδεύει στην ολοκλήρωση του κατασκευαστικά, μιλάμε πλέον για τη λειτουργία και όχι για προβλήματα”.

Σε σχέση με το βαγόνι που έχει καταφθάσει για τη ΔΕΘ αποτελεί καθαρά εκθεσιακό κομμάτι για να μπορέσει να έχει κατ`ιδίαν άποψη ο μελλοντικός χρήστης του, πως είναι στην όψη, να το αξιολογήσει και να δει πως θα μετακινείται. Τα πρώτα βαγόνια που θα χρησιμοποιηθούν στο Μετρό, θα έλθουν στην πόλη εντός του 2018 και το 2019 θα ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV