Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν σίγουρα μία από τις σημαντικότερες της χρονιάς, αναφορικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού για τη Γραμμή 4 του Αθηναϊκού Μετρό. Η απόρριψη των προσφυγών στο σύνολο τους, άνοιξε το δρόμο για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Επί της ουσίας ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει βαρίδια και μπορεί να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση, να ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές και να μάθουμε ποια από τις δύο κοινοπραξίες (με επικεφαλείς αντίστοιχα τις ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ), θα αναλάβει το “συμβόλαιο της δεκαετίας”.
ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Για να μπορέσουμε όμως να πούμε ότι το έργο πραγματικά μπορεί να ξεκινήσει πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα δύο τελευταία εμπόδια. Το πρώτο και πιο σοβαρό είναι τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4. Σε αυτόν τον διαγωνισμό έχει εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει την αναδοχή του έργου από την ΤΕΡΝΑ και μένει να δούμε ποια απόφαση θα πάρει η Αττικό Μετρό. Θα συνεχίσει στον δεύτερο του διαγωνισμού ΕΡΕΤΒΟ; θα επιχειρήσει να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό; με κάποιο τρόπο θα μπει “από την πίσω πόρτα” στην μεγάλη εργολαβία του κυρίως έργου;
Όπως και να έχει, στο ypodomes.com κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το θέμα έχει αναφέρει την βούληση του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ και της κυβέρνησης να λυθεί και εκεί το πρόβλημα και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να περιμένουμε την εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής της ΕΡΕΤΒΟ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ.
Η σπουδαιότητα των πρόδρομων εργασιών είναι προφανής. Για να μπορέσει να ξεκινήσει η κοινοπραξία κατασκευής την διάνοιξη των σηράγγων αλλά και των σταθμών και των φρεάτων θα πρέπει αυτές οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί. Το βασικό θέμα είναι ότι το αρχικό (δώστε σημασία στο “αρχικό”) χρονοδιάγραμμα μιλά για 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Σε αυτό το διάστημα και εφόσον δεν υπάρξει ούτε ένας μήνας καθυστέρησης από αρχαιολογικές εργασίες ή απαλλοτριώσεις θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί όλοι οι εργοταξιακοί χώροι. Αυτό προβλέπει ο ν.4412/2016.
Τώρα, δεν θέλουμε να γίνουμε “Κασσάνδρες” αλλά ουδέποτε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει έργο Μετρό που να μην έχει “γράψει” καθυστερήσεις λόγω των δύο παραπάνω (με εξαίρεση τα προολυμπιακά έργα Μετρό). Επιπλέον, ας ληφθεί υπόψη ότι η γραμμή 4 σε αυτό το τμήμα, ξαναπερνά από το κέντρο της Αθήνας μετά από σχεδόν 30 χρόνια και οι πιθανότητες να βρεθούν αρχαιότητες είναι εξαιρετικά μεγάλη σε κάποιους απο τους σταθμούς (κυρίως σε Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι). Σε αυτό, σύμμαχος του έργου είναι η τροπολογία που έχει περάσει σχετικά με την διαδικασία εύρεσης αρχαιοτήτων και κάπως “συμμαζεύει” τον αναγκαίο χρόνο ολοκλήρωσης τους.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν τα δύο έργα μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα, έστω σε θεωρητικό επίπεδο. Δηλαδή, όσο διαρκούν οι πρόδρομες εργασίες, να τρέξουν προμελέτες (σε κάποιους σταθμούς) και οριστικές μελέτες (δεν υπάρχουν). Επίσης θα πρέπει να εκπονηθούν οι μελέτες εφαρμογής, αλλά και οι κυκλοφοριακές μελέτες. Τέλος ακόμα και η έλευση του Μετροπόντικα απαιτεί συνήθως 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Όλα αυτά μπορεί να κρατήσουν 2-2,5 χρόνια για να προετοιμαστούν τα εργοτάξια να γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες για να μπορέσει να μικρύνει ή ακόμα και -ιδανικά- να μηδενιστεί η χρονική απώλεια στην εκκίνηση του εκσκαφών.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο, ο διαγωνισμός προβλέπει όχι ένα Μετροπόντικα, άλλα μέχρι και τρεις ταυτόχρονα. Αν η Αττικό Μετρό μπορέσει να ενεργοποιήσει αυτή την πρόβλεψη, θα δώσει μία άνευ προηγουμένου ταχύτητα στο έργο που δεν θα έχουμε ξαναδεί σε άλλο έργο Μετρό. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να διανοιχθόυν περίπου 13χλμ σηράγγων.
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να προσπεραστεί, σαφώς όμως μικρότερης σημασίας είναι ο διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο του έργου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, ο διαγωνισμός βρίσκεται με ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να διελευκανθεί με ποιον τρόπο θα λυθεεί η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Μπορεί αυτός ο διαγωνισμός να μην αποτελεί “φυσικό εμπόδιο” για το ίδιο το έργο, είναι όμως τμήμα του έργου μιας και η δουλειά του τεχνικού σύμβουλου είναι εξαιρετικά σημαντική. Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση και αυτού του διαγωνισμού ενδιαφέρει πολύ τόσο την Αττικό Μετρό, όσο και το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών. Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν στο ypodomes πως εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Τα καλά νέα της προηγούμενης εβδομάδας έχουν αλλάξει την ψυχολογία αλλά και την τροπή του διαγωνισμού, ωστόσο ο δρόμος μέχρι την κατασκευή έχει μπροστά του, σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να υπερκεραστούν.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας