Μαρίνα
Ξυπνητού

Θέμα ημερών αποτελεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση του ενεργειακού προγράμματος «Απόλλων».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com – εκτός απροόπτου – το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται εντός Ιανουαρίου να εκκινήσει τη διαδικασία και να ανοίξει τον δρόμο για τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά έργα από τη ΡΑΑΕΥ.

 

Αναλυτικότερα, κατά το πρώτο στάδιο περιλαμβάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ, μέσω των οποίων κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά – δηλαδή οι 137.000 που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Α – να έχουν πολύ χαμηλή τιμή στη κιλοβατώρα.

 

Οι σχετικοί διαγωνισμοί εκτιμάται πως θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τους πρώτος μήνες του έτους, ενώ θα αφορούν ώριμα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα που θα επιδοτηθούν για να ενσωματώσουν και μπαταρία. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του «Απόλλων» θα λειτουργήσουν τον επόμενο χρόνο, με την εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual netmetering).

 

Τα συστήματα μπαταριών θα επιδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας.

 

Μέσω του προγράμματος, στόχος είναι η δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους των κοινωνικά ευάλωτων, οι οποίοι θα έχουν σταθερή χαμηλή χρέωση της τάξης των 3 λεπτών την κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουν.

 

Διευκρινίζεται πως σε αυτή τη φάση, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α δικαιούνται έκπτωση 7,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο οικιακό τιμολόγιο.

 

Στη δεύτερη του φάση, σχεδιάζεται να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των ΟΤΑ σε ενέργεια, με πολύ χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Απόλλων» προέβλεπε τη σύσταση 13 ενεργειακών κοινοτήτων, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να καλυπτόταν το 50% των καταναλώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών φορέων, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

 

Έτσι, μέσα από το «Απόλλων» -όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων- έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν οι 13 Περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους.

 

Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος «Απόλλων» το οικονομικό όφελος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ ανά έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση για τους ωφελούμενους μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» πρωτοπαρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ πριν από έναν χρόνο.

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV