Μαρίνα
Ξυπνητού

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα «Απόλλων».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα, ενώ στόχος του είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Κατά τη φάση υλοποίησης του «Απόλλων» θα κατασκευαστούν με τη διαδικασία μειοδοτικών διαγωνισμών, μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αφορά σε έργα που είναι ήδη ώριμα από πλευράς αδειοδότησης και με «εξασφαλισμένο» ηλεκτρικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές με ώριμα έργα οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ήδη οριστική προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα έως το τέλος της τετραετίας. ‘Έτσι, όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή ανά μεγαβατώρα θα αναλαμβάνει και το έργο.

Ο εκάστοτε σταθμός δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί στην περιφέρεια την οποία θα εξυπηρετεί, καθώς ο διαμοιρασμός της παραγόμενης ενέργειας θα γίνεται εικονικά με τις αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης. Ωστόσο, για τους σκοπούς του προγράμματος, σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, όπου θα συμμετέχουν ως μέλη οι ενδιαφερόμενοι – ωφελούμενοι. Μάλιστα, η ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, θα θέτει υποχρέωση σε κάθε περιφέρεια και με προθεσμία έξι μηνών ώστε να συστήσει την αντίστοιχη Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, και μέχρι τέλους του έτους (31/12/2024) να συγκεντρώσει όλα τα μέλη και τις παροχές που θα θέλουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει η μελέτη των καταναλώσεων και έπειτα η αποτίμηση των διαστάσεων και της ισχύος των έργων που απαιτούνται ανά περιφέρεια.

Όταν συλλεχθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, θα γίνει η οριστικοποίηση της μελέτης ανά περιφέρεια και θα ξεκινήσει άμεσα η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.

Σκοπός είναι οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ να αρχίσουν να ηλεκτρίζονται εντός της επόμενης διετίας.

Να σημειωθεί ότι οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν και συμψηφίζουν με τις καταναλώσεις των ωφελούμενων για διάρκεια 20 ετών.

Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος «Απόλλων» το οικονομικό όφελος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ ανά έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση για τους ωφελούμενους μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη τελευταία ανασκόπηση του Green Tank, η οποία είναι βασισμένη στα διαθέσιμα στοιχεία των ΓΕΜΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα σήμερα είναι συνολικά 1.677.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV