Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Επεκτείνεται το δίκτυo φυσικού αερίου σε όλη την Αττική – Οι 3 “πρωταθλήτριες” περιοχές

Δημοσιεύθηκε

στις

Φυσικό αέριο - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική. Παρά την αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για το φυσικό αέριο όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντιθέτως παρουσιάζει και μια μικρή άνοδο.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρο Χατζηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο ypodomes.com, στόχος της εταιρείας είναι το φυσικό αέριο να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στην πόρτα κάθε καταναλωτή στην Αττική.

Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες ανάπτυξης του δικτύου σε 40 δήμους της Αττικής και υπάρχουν 350 “ανοιχτά μέτωπα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κάλυψη περιοχών

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές και Δήμοι της Αττικής με πολλή μεγάλη κάλυψη δικτύου. Για παράδειγμα η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο 67%, το Μαρούσι 70%, τα Βριλήσσια 74%. Στον αντίποδα υπάρχουν και οι περιοχές με χαμηλότερη κάλυψη, όπως ο Βύρωνας με 28%, ο Διόνυσος με 8% και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Δήμοι Αγίων Ανάργυρων Καματερού με 19,3%, Νέων Λιοσίων (Ιλίου) με 26,24%, και Χαϊδαρίου με 25,43%.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, «Οι περιοχές με χαμηλότερη διείσδυση συνήθως συνδέονται με περιοχές χαμηλότερων εισοδημάτων. Έχοντας, λοιπόν, συναίσθηση του αναπτυξιακού μας ρόλου, καθώς και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε ορισμένους Δήμους της Αττικής, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα επιδότησης, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με ίδια κεφάλαια, τα οποία προσφέρουν ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο στα νοικοκυριά για σύνδεση στο δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής. Ενδεικτικά να επισημάνω, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το ποσό της επιδότησης μπορεί να φθάνει μέχρι το 25% της εγκατάστασης, οπότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ελάφρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών».

Πύκνωση δικτύου

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2026 της Εταιρείας, ο στόχος είναι διττός και αναμένεται αφενός να επεκταθεί το δίκτυο πετυχαίνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη στο σύνολο των Δήμων της Αττικής και αφετέρου να επιτευχθεί, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη, διείσδυση στους τελικούς καταναλωτές και η σύνδεση αυτών, τόσο στο νέο όσο και στο υφιστάμενο δίκτυο.
Μέσα στο 2021 η ΕΔΑ Αττικής κατάφερε να πετύχει επέκταση του δικτύου κατά 160.000 χλμ και να τοποθετήσει 22.000 μετρητές, ενώ ανάλογα αποτελέσματα αναμένονται και στο τέλος της χρονιάς 2021.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέπτυξε στο ypodomes.com ολόκληρο το πλάνο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), τόσο για το άμεσο μέλλον όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Τι ακολουθεί μετά το 2023

Το πενταετές στρατηγικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 132 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης σε 68%, έχοντας ως κύριους πυλώνες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της εταιρικής διακυβέρνησης, την εξωστρέφεια, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, βοηθώντας παράλληλα τη χώρα να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα τους εθνικούς της στόχους για μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Στόχος είναι πολλές υπηρεσίες να διεκπεραιώνονται στο άμεσο μέλλον ηλεκτρονικά ώστε να είναι πιο εύκολο για τον καταναλωτή να ολοκληρώνει εργασίες, όπως η αίτηση εγκατάστασης, η έγκαιρη ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών, καθώς και η ταχύτερη ενεργοποίηση της εγκατάστασής του.
Αξίζει να αναφερθεί η νέα εφαρμογή για κινητές συσκευές, που αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμη, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί έγκαιρα να λαμβάνει μηνύματα στο κινητό του σε πραγματικό χρόνο για τις οδούς και τη χρονική στιγμή που ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι εργασίες στο δίκτυό της περιοχής του.
Στην εταιρεία θεωρούν πως όσο περισσότερο απλοποιηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τον τελικό καταναλωτή.

Το επόμενο βήμα

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζηγιάννης, η επέκταση του δικτύου γίνεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και στο μέλλον.

Βούληση της εταιρείας, αποτελεί η ένταξη ανανεώσιμων αερίων όπως βιομεθάνιο, συνθετικό αέριο και υδρογόνο στο ενεργειακό μείγμα. Για το σκοπό αυτό εκτελούνται μεθοδικά όλες οι ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας των δικτύων και του εξοπλισμού, και η εταιρεία να είναι έτοιμη για την έγχυση ανανεώσιμων αερίων στο δίκτυό της, όταν αυτά καταστούν εμπορικά διαθέσιμα.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα