Με αλλαγές προχωρά νέα επένδυση ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά στη Μαγνησία, μετά την την τροποποίηση και επαναδιατύπωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 35MW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 70,5MWh, στη θέση «ΚΑΒΑΛΑ – ΜΑΝΤΡΙΑ», της Δ.Ε. Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Π.Ε. Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Φορέας του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Η αλλαγή αφορά στην προσθήκη διάταξης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 70,5MWh στο ήδη αδειοδοτημένο πολύγωνο και την μείωση του εμβαδού του πολυγώνου λόγω της επικαιροποίησης των στοιχείων σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΡΑΕ.
Περιγραφή του έργου
Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 35MW και ενσωματωμένης διάταξης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 70,5MWh, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν σε έκταση συνολικού εμβαδού 816.086,71τ.μ. της Δ.Ε. Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Π.Ε. Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την Απόφαση Προέδρου της ΡΑΕ, η μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 70,5MWH & εγκατεστημένη χωρητικότητα 89,4MWH. Η μέγιστη ισχύ έγχυσης της θα είναι 35MW.
Σκοπός του μελετώμενου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με την χρήση τεχνολογίας που είναι φιλική προς το περιβάλλον και μέρος αυτής να αποθηκεύεται στη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (συσσωρευτές).
Η Τροποποίηση έχει σκοπό την απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας από το Φ/Β σταθμό και την μεταγενέστερη επαναπόδοση της στο ηλεκτρικό σύστημα από την ίδια εγκατάσταση όποτε αυτό απαιτηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες.
Σύμφωνα με την θεωρημένη Μ.Π.Ε. και τον υποβληθέντα φάκελο Μελέτης Περιβάλλοντος για την Τροποποίηση της ΑΕΠΟ του σταθμού και της ενσωματωμένης διάταξης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του θέματος:
ο Φ/Β σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:
- φωτοβολταϊκά στοιχεία,
- μεταλλικές βάσεις και πλαίσια στήριξης των φωτοβολταϊκών γεννητριών,
- αντιστροφείς τάσης (inverters),
- μετασχηματιστές,
- προκατασκευασμένους οικίσκους για τις ανάγκες στέγασης και φύλαξης των κομβικών λειτουργικών στοιχείων,
- διάφορες άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, γειώσεις, κ.α.),
- κατασκευή περίφραξης
και η ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:
- Συσσωρευτές ιόντων Λιθίου
- Αμφίδρομους αντιστροφείς DC/ΑC
- Μετασχηματιστές
- Οικίσκος κέντρου ελέγχου όπου θα εγκατασταθεί ο απαραίτητος ηλεκτρολογικός – μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και ο αναγκαίος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός
- Οικίσκος κατάλληλου μεγέθους για την ασφαλή προσωρινή αποθήκευση των προς αντικατάσταση και των βλαβέντων συσσωρευτών
- Κατασκευή υπόγειας γραμμής Μ.Τ. 33KV για τη διασύνδεση των Φ/Β πλαισίων με το κέντρο ελέγχου (οικίσκου κέντρου ελέγχου) και στη συνέχεια με το σύστημα αποθήκευσης
- Κατασκευή περίφραξης του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας
Η πρόσβαση στον Φ/Β σταθμό και στην ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV