Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Μανιάτης: Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις “πληγές του Φαραώ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη  με θέμα: Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις “πληγές του Φαραώ”. 

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο κος Μανιάτης:

Θέμα: Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις «πληγές του Φαραώ»

Κύριε Υπουργέ,

μετά τα τραγικά ανησυχητικά δεδομένα για την πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, της ΔΕΗ, σας θυμίζω ότι οι πολίτες – μέτοχοι του 51% της εταιρείας, απαιτούν από σας, ως αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, που έχετε την πολιτική ευθύνη για την τύχη της, να απαντήσετε στα κρίσιμα ερωτήματα που αναφύονται.

Δεν είστε οι ιδιοκτήτες της Εταιρείας.

Είστε οι προσωρινοί και αποτυχημένοι διαχειριστές της.

Είστε αυτοί, που στο «Μνημόνιο Τσίπρα» που υπογράψατε με την τρόικα, δεσμευτήκατε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα (τέλη 2019) η εταιρεία θα πρέπει να έχει μερίδιο στην αγορά λιανικής 49% έναντι 81% σήμερα. Με άλλα λόγια, δεσμευτήκατε να μειώσετε μέσα σε 1 χρόνο κατά 40% τα έσοδα της εταιρείας από τη λιανική.

Μια εταιρεία, που σύμφωνα με τους συμβούλους της, είναι μη βιώσιμη, αν δεν αυξήσει τα τιμολόγια και δεν μειώσει κατά 6.000 (50% του συνόλου) το προσωπικό που απασχολεί.

Συνιστά κορυφαία εξαθλίωση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η πρόθεση ελέγχου της πορείας της μετοχής και των οικονομικών της, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης κι Ελέγχων.

Οφείλετε να απαντήσετε στις ακόλουθες «πληγές του Φαραώ» που έχετε φορτώσει στην εταιρεία.

1. Η Διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε για το α’ εξάμ. 2017 κέρδη 30 εκατ € και αποκαλύπτονται τώρα ζημιές 250 εκατ €.

2. Η μετοχή στις αρχές του έτους από 3,35€ είναι σήμερα μόλις 1,36€. Την παραλάβατε με χρηματιστηριακή αξία στα 2,5 δις € και την καταντήσατε σήμερα στα μόλις 320 εκατ €.

3. Εξοικονομήσατε το 2015-16 από το φθηνό πετρέλαιο, πάνω από 800 εκατ € και δεν μειώσατε καθόλου το ρεύμα. Αντίθετα, τώρα σχεδιάζετε να το αυξήσετε! 

4. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πετάτε έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πάνω από 230.000 φτωχά νοικοκυριά.

5. Παρά το γεγονός ότι το 2014 με δική μας πρωτοβουλία, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτη-Αττική, προϋπολ. 900 εκατ €, τώρα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, από κυβερνητική ανικανότητα, με συνέπεια να κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα το 2020.

6. Από τη «Μικρή ΔΕΗ», που ακυρώσατε, θα είχε σήμερα η εταιρεία εισπράξει πάνω από 2 δις €.

7. Ενώ παραλάβατε χρέη πολιτών 1,5 δις €, τώρα ουσιαστικά τα έχετε υπερδιπλασιάσει και φτάνουν στο ποσό των 3,5 δις € (περιλαμβανομένων των διακανονισμών).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφική πορεία της ΔΕΗ, στην οποία βρίσκεται με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη;

Χτες ο Βουλευτής προέβη σε σχετική ανάρτηση και στα social media σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά της:

Στο χείλος του γκρεμού η #ΔΕΗ

1. Δήλωσαν για το α’ εξάμ. 2017 κέρδη 30 εκατ € και αποκάλυψαν τώρα ζημιές 250 εκατ € (περιλαμβανομένου του κέρδους 172 εκατ € από την πώληση του ΑΔΜΗΕ).

2. Την παρέλαβαν με χρηματιστηριακή αξία στα 2.500 εκατ € και την κατάντησαν σήμερα στα μόλις 350 εκατ €.

3. Εξοικονόμησαν το 2015-16 από το φθηνό πετρέλαιο, πάνω από 800 εκατ € κ δεν μείωσαν καθόλου το ρεύμα. Αντίθετα, τώρα σχεδιάζουν να το αυξήσουν!

4. Πετούν έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (#ΚΟΤ) πάνω από 230.000 φτωχά νοικοκυριά.

5. Εξασφαλίσαμε το 2014, ευρωπαϊκά κονδύλια για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτη-Αττική, προϋπολ. 900 εκατ €. Κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, από ανικανότητά τους και να μείνει

η Κρήτη χωρίς ρεύμα το 2020.

6. Από τη «Μικρή ΔΕΗ», που ακύρωσαν, θα είχαν σήμερα εισπράξει πάνω από 2.000 εκατ €.

7. Παρέλαβαν χρέη πολιτών 1.5 δις€ και τα υπερδιπλασίασαν στα 3.5 δις €.

Εγκληματικά ανίκανοι!

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα