Βαγγέλης
Θάνος

Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει για να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αρκαδία. Όπως είχε αναφέρει το ypodomes.com σε παλαιότερο ρεπορτάζ, στη μονάδα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής εδώ και κάποιους μήνες.

Ωστόσο η λειτουργία της δεν ξεκινούσε καθώς το  καθεστώς της σύμβασης όριζε πως και τα πέντε υποέργα του ενιαίου πλάνου διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία την ίδια ημέρα. 

Για να προσπεραστεί αυτό το εμπόδιο χρειάστηκε η παραπομπή της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο ούτως ώστε να τροποποιηθει η σύμβαση και να  αποσυνδεθούν τα υποέργα και το καθένα να πάρει το δικό του δρόμο. 

Ετσι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το “πράσινο φως” για την τροποποίηση της σύμβασης και πλέον η ΜΕΑ Αρκαδίας είναι έτοιμη να τεθεί στην προγραμματισμένη δοκιμαστική λειτουργία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να γίνει εντος Φεβρουαρίου. 

Τα υπόλοιπα έργα του ενιαίου σχεδίου, είναι  άλλες δύο μονάδες απορριμμάτων. Μια στη Μεσσηνία και άλλη μια στη Λακωνία και  οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αργολίδα και στην Κορινθία , τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική φάση κατασκευής. 

Τα υπόλοιπα έργα

Εκτός από τη μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία , οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και στο σταθμό μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Πιο πίσω βρίσκονται οι εργασίες που αφορούν στη ΜΕΑ Μεσσηνίας καθώς έχουν ξεκινήσει χωματουργικές παρεμβάσεις.

Στη φάση των αδειών,   που είτε έχουν εγκριθεί,  είτε βρίσκονται σε αναμονή έγκρισης βρίσκονται τα άλλα δύο έργα.  Το ένα αφορά τη ΜΕΑ Λακωνίας και το άλλο τον σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή της Κορινθίας.

Η γενικότερη εικόνα στην Περιφέρεια 

Η μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία προβλέπεται να εξυπηρετήσεις τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας (Τρίπολης, Μεγαλόπολης , Βόρειας Κυνουρίας ,Νότια Κυνουρίας και Γορτυνίας)  με συνολικό πληθυσμό περίπου 100.000 άτομα . 

Ωστόσο, βάσει σχεδίου όλοι οι δήμοι της Π.Ε. θα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους απευθείας στη μονάδα εκτός από το δήμο Μεγαλόπολης. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην Περιφέρεια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Με τα έως τώρα δεδομένα στην μισή περιφέρεια η διαχείριση θα πραγματοποιείται με σύγχρονες μεθόδους και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον ενώ στην άλλη μισή θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι υφιστάμενες συνθήκες. 

Κίνηση ΜΑΤ

Δεδομένου των δυσκολιών και των αντιδράσεων που συναντούν αυτά τα έργα η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας.  Μέχρι τώρα για να ξεκινήσει οποιοδήποτε παρόμοιο έργο χρειάζονταν την έκδοση της άδειας “εισόδου-εξόδου” από το οικόπεδο. Την ευθύνη για την έκδοση την είχαν οι δήμοι.

Πλέον η κυβέρνηση μετέφερε την ευθύνη της έκδοσης στο επίπεδο των στρατηγικών επενδύσεων, με στόχο να τρέχουν πιο γρήγορα όλα τα προαπαιτούμενα.  Παράγοντες της αγοράς και ειδικοί επί του θέματος εκτιμούν πως με αυτή την απόφαση θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες και τέτοια έργα θα τίθενται  πολύ γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης.

Τα Οφέλη του έργου

Η ολοκλήρωση τέτοιων έργων αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επιπλέον μέσω της μονάδας θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας τη περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων .

Θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.)

Η υλοποίηση του έργου θα έχει οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες από εκπαιδευτικά ιδρύματα (κυρίως σχολεία) και φορείς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV