Νίκος
Καραγιάννης

Σε μία ιστορική συνάντηση, οι 3 μεγαλύτεροι τεχνικοί όμιλοι της Ελλάδας, έδωσαν το παρόν στο 1ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, με θέμα “Προοπτικές Ανάπτυξης” που συνδιοργάνωσαν το ypodomes.com και το metaforespress.gr, την Τετάρτη 24 Μαϊου.

Σε αυτό έκατσαν στο ίδιο Πάνελ, στην “Στρογγυλή Τράπεζα”, για πρώτη φορά μαζί ο Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ), ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο Κώστας Μιτζάλης (J&P ΑΒΑΞ), πλαισιωμένοι από τον Γιώργο Συριανό Πρόεδρο του ΣΤΕΑΤ (της ένωσης τεχνικών εταιρειών ανώτατης τάξης) και πραγματικά τα είπαν όλα.

Στο πάνελ που συντόνισε ο Νίκος Καραγιάννης ειπώθηκαν αλήθειες, προβληματισμοί, ελπίδες και κυρίως η ανάγκη ύπαρξης του κλάδου καθώς η συρρίκνωση των δημοπρατήσεων έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το μέλλον των εταιρειών τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Σε μεγάλο μέρος αυτής της κουβέντας, παρών ήταν και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που προηγουμένως είχε κάνει τον χαιρετισμό σε μία σημαντική ομιλία.

Το θέμα “Η επόμενη μέρα στις υποδομές, τα μεγάλα έργα και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης” περιελάμβανε 3 γύρους ερωτήσεων και σε αυτά οι “πατριάρχες” της κατασκευής δεν κρύφτηκαν ούτε πίσω από το δάκτυλο τους και ο κάθε ένας “τα είπε” με ξεκάθαρο τρόπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Δημήτρης Κούτρας, δεν έκρυψε την ανησυχία του καθώς ξεκίνησε λέγοντας πως τα δημόσια έργα με την κλασσική μορφή φτάνουν πια στο τέλος τους χαρακτηρίζοντας συνεισφορά το γεγονός της ολοκλήρωσης των έργων εντός κρίσης. Σημείωσε πως τα έργα περιβάλλοντος θα είναι το επόμενο κατασκευαστικό αντικείμενο ενώ σε μία ρήση που θα συζητηθεί είπε “είμαστε απαραίτητοι γιατί εμείς είμαστε (οι τεχνικές εταιρείες) που θα δώσουμε την προοπτική σε κάθε έργο, ώστε αυτό να γίνει παραγωγικό (…) δεν είμαστε απλοί κατασκευαστές, είμαστε και επενδυτές”.

Σε σχέση με την εξωστρέφεια είπε πως οι ελληνικοί τεχνικοί όμιλοι δικαιούνται μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κατασκευών ενώ είπε πως εντός Ελλάδας υπήρχαν συνεχόμενα εμπόδια για να μην μπορούν οι εταιρείες να είναι ανταγωνιστικές. “Ζητούμενο να μη χάσουμε τις ρίζες μας από την Ελλάδα και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και έξω. Σήμερα, ο κύκλος εργασιών μας στο εξωτερικό, είναι πάνω από 1,1 δισ. ευρώ”.

Τελειώνοντας δεν έκρυψε την πικρία του καθώς είπε “θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη χώρα μας ο εργολάβος έχει ταυτιστεί με τον «απατεώνα»” και έκλεισε λέγοντας “ας μην απαξιώνουμε λοιπόν, το επάγγελμά μας και τις δυνατότητές μας και ας διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Γιώργος Περιστέρης ήταν σαφής και ιδιαίτερα πραγματιστής στις τοποθετήσεις του. Δεν στάθηκε στα αρνητικά της σημερινής συγκυρίας αλλά σε αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ξεκίνησε λέγοντας πως οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος τρόπος για να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε απαράδεκτα χαμηλό το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν προβλέπεται να αυξηθεί.

Σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή που θα μας προσφέρουν 20 μονάδες στο ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία ενώ εξακολουθούν να προσελκύουν σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά και ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών τραπεζών.

Χαρακτήρισε πρωταγωνιστές τις ελληνικές επιχειρήσεις στις νέες επενδύσεις σε υποδομές που ζητούν μόνο ισότιμη αντιμετώπιση και παρουσίασε ως μία τέτοια περίπτωση το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι (σ.σ. η ΤΕΡΝΑ είναι ανάδοχος του έργου.

Όπως τόνισε “Όσες είναι σήμερα ζωντανές έχουν άλλωστε επιδείξει απίστευτη αντοχή. Άντεξαν στην μακρότερη και πιο βίαιη ύφεση σε οικονομία της Δύσης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Άντεξαν capital controls, ραγδαία αύξηση της φορολογίας, πανάκριβα επιτόκια. Έχουν βαθιά γνώση των συγκεκριμένων επενδύσεων σε υποδομές και γνωρίζουν πώς να πλοηγήσουν τις επενδύσεις τους στους μαιάνδρους της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας. Τι ζητούν; Κάτι πολύ απλό. Ισότιμη μεταχείριση”.

Χαρακτήρισε καθοριστικές τις ενεργειακές υποδομές για την ανταγωνιστικότητα και την γεωστρατηγική μας θέση και είπε πως από τα 21 δις ευρώ δυνητικές επενδύσεις σε υποδομές μέχρι το 2022, το 42% αφορά την ενέργεια και είπε πως “θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην επενδυτική ανάκαμψη της Ελλάδας” ενώ αποκάλυψε πως σε αντίθεση με τις αλλοδαπές εταιρείες “δεν βγάλαμε ούτε ένα ευρώ εκτός Ελλάδας κι ολοκληρώσαμε μόνοι μας τα έργα. Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην αγορά της ενέργειας στη χώρα μας, σταμάτησαν με το ξέσπασμα της κρίσης κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα”.

Κλείνοντας, είπε “οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να επιδείξουν έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό, που έχει δύο όψεις. Η μια είναι να δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της. Η άλλη, εξ ίσου σημαντική, είναι να δείχνει και το ελληνικό κράτος εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις”.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ: EINAI ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΈΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Χειμαρρώδης και αυθόρμητος, λέγοντας ταυτόχρονα τα πράγματα με το όνομα τους, ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης. Αναφέρθηκε στην συρρίκνωση του κλάδου, ενώ σημείωσε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα έργα που θα ξεκινήσουν το 2019, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη για τον κλάδο η υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και της Πολιτείας. Όπως είπε δεν υπάρχει νέα γενιά έργων, ενώ κατέθεσε πρόταση για υιοθέτηση νέου μοντέλου δημοπράτησης με συμπλήρωση τιμολογίου για να πάψει το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων.

Σχετικά με το ζήτημα των εκπτώσεων το χαρακτήρισε διαχρονικό που όμως παλαιότερα δεν επηρέαζε και τα έργα τελείωναν στην ώρα τους, ήταν ποιοτικά καλύτερα και η αγορά κινούνταν ικανοποιητικά.

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του καθώς σε μία αποστροφή του λόγου του είπε “έχω την αίσθηση ότι σε δύο χρόνια σε αυτό το πάνελ αντί να είμαστε εγώ (ο Κ.Μιτζάλης), ο Δημήτρης (σ.σ ο κ.Κούτρας) και ο Γιώργος (σ.σ. ο κ.Περιστέρης) θα είναι ο Χανς, ο Πέδρο και ο Χόρχε. Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει ανταγωνιστικές και αξιόπιστες τεχνικές εταιρείες. Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε αυτόν τον τεχνικό πλούτο”.

Κλείνοντας είπε πως “τελειώνουν τα μεγάλα έργα και μετά έχουμε πολύ λίγα πράγματα. Θέλουμε άμεση λύση. Δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα εθνικό. Είναι κρίμα να χαθεί ένας τέτοιος κλάδος που αποτελεί πηγή εθνικού πλούτου”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV