Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μία χρονιά, αν και οφείλεται εν μέρει στη βελτίωση της ποιότητας άνθρακα που καίγεται, ή σε πλημμελείς αναφορές κατανάλωσης. Σε μονάδες ενέργειας, η πτώση ήταν μόλις 1,3%, σύμφωνα με την Greenpeace.
Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε επίσης κατά 9% από το 2015 στο 2016, αν και αυτό εν μέρει αντισταθμίστηκε από μία αύξηση των εισαγωγών κατά 25%.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 1% το 2017, σύμφωνα με την Greenpeace. Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά που η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων στον κόσμο σημειώνει πτώση ή στασιμότητα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής απαίτησης ενέργειας, όπως η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα μειώνονται σταθερά στην Κίνα, ενώ η βιομηχανία καθαρής ενέργειας βρίσκεται σε εκρηκτική ανάπτυξη.
Ενδεικτικά, το 2016, η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 81,6% σε 77 γιγαβάτ, διπλάσια από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στις ΗΠΑ. Η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,2% στα 149 γιγαβάτ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της αιολικής ενέργειας στον πλανήτη.
Η κατανάλωση άνθρακα δεν αναμένεται να ανακάμψει στα επόμενα χρόνια, αλλά μάλλον θα παραμείνει σταθερή ή θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς, εκτιμούν οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.
Πηγή: naftemporiki.gr