Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της παράκαμψης Αμφιλοχίας όταν υπογραφεί η νέα σύμβαση για το Άκτιο-Αμβρακία υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλή στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, τις τελευταίες εξελίξεις με την Αμβρακία Οδό, το δρόμο Βόνιτσα-Λευκάδα και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον νομό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, κ. Ιωάννης Καρνέσης. Επίσης για την Άνοιξη τοποθέτησε το υπουργείο την υπογραφή του έργου της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με το Άκτιο-Αμβρακία ενώ θα ανακινηθεί εκ νέου το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας.
ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ
Σε ό,τι αφορά την οδό Άκτιο – Αμβρακία, ο Βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του έργου, με δεδομένο ότι η κοινοτική χρηματοδότηση σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2023, ενώ επεσήμανε ότι η διευκόλυνση και η ασφάλεια των οδηγών επιβάλουν την επιδίωξη της ολοκλήρωσής του πολύ νωρίτερα. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, η οποία είναι απαραίτητη για να τελειώσει εμπρόθεσμα το έργο, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και μάλιστα με κατ’αποκοπή τίμημα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία είναι κατά 70% ολοκληρωμένη.
ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Σε ό,τι αφορά τη διπλή σύνδεση Λευκάδας (Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος), ο Βουλευτής ενημερώθηκε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο θα έχει υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα εκκινήσει το έργο. Τέλος, ο κ.Καββαδάς ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου για την ολοκλήρωση απαραίτητων εργασιών (ασφαλτόστρωση, επιδιορθώσεις κ.α.) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λευκάδας. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Υποδομών θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα, μέρος των οποίων θα διατεθούν και στην Λευκάδα.
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Σχετικά με την Υποθαλάσσια, ο Βουλευτής ενημέρωσε εκ νέου τον κ. Υπουργό για την εντεινόμενη ανάγκη υλοποίησής της, καθώς στα ήδη γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις τεράστιες ουρές και την πολύωρη αναμονή οχημάτων και σκαφών, σύντομα θα προστεθεί η ανάγκη αντικατάστασης της υφιστάμενης, πεπαλαιωμένης πλωτής γέφυρας, η οποία θα κοστίσει περί τα 10-15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη το κόστος συντήρησής της είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος.
Επιπλέον, ο κ. Καββαδάς τόνισε ότι η τουριστική περίοδος στην Λευκάδα αναμένεται να επιμηκυνθεί, με αξιοποίηση των σημαντικών μνημείων της και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πλωτή γέφυρα αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διερεύνηση λύσεων για την ζεύξη. Επέμεινε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η υποθαλάσσια, καθώς μακροπρόθεσμα είναι η λιγότερο παρεμβατική λύση στο περιβάλλον της και στο τοπίο. Επεσήμανε ακόμη ότι το έργο έχει καθυστερήσει πέρα από κάθε όριο, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, η οποία στις 31/5/2016 ακύρωσε το διαγωνισμό για την υποθαλάσσια, έπειτα βέβαια και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας.
Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για την ζεύξη, κάποιες έχουν απορριφθεί ως ανέφικτες, ενώ παραμένουν στο τραπέζι δύο: της υποθαλάσσιας, στη θέση που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, και μιας υπέργειας γέφυρας λίγο νοτιότερα. Μόλις το Υπουργείο Πολιτισμού απαντήσει με τη σχετική «Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης επί των δύο βασικών εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται για την υλοποίηση του έργου Υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη Λευκάδας», ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ανατεθεί εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του έργου.
Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η ολιγωρία των προηγούμενων ετών σημαίνει ότι το έργο δεν έχει καμία μελετητική ωριμότητα και ότι η τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της υποθαλάσσιας ζεύξης είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την μελλοντική χρηματοδότηση και υλοποίησή της. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης, η οποία θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες, και ανάλογα με τα συμπεράσματά της, θα γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού, διαδικασία η οποία θα απαιτήσει επιπλέον 6-12 μήνες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV