Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Καλπάζει η Cero Generation – Αγγιξε το 1.5 GW ισχύος – Ακόμα δύο έργα ΑΠΕ στο ενεργητικό της

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Με καλπασμό ξεδιπλώνει το επενδυτικό της σχέδιο η Cero Generation στην Ελλάδα, σχετικά με μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Οπως είχε γράψει το ypodomes.com, πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ, βεβαιώσεις παραγωγού για τέσσερα κολοσσιαία έργα με την συνολική ισχύ τους να αγγίζει τα 1.062 MW.

Ωστόσο η συγγενική εταιρεία του ενεργειακού κολοσσού Macquarie, συνέχισε το αδειοδοτικό ντεμαράζ. Επανήλθε με δύο επιπλέον πρότζεκτ τα οποία σε μέγεθος ισχύος είναι ανάλογα των προηγουμενων.

Με τις δύο νεες αδειες που εξασφάλισε από τη ΡΑΕ, άγγιξε το 1,5 GW σε ισχύ. Το γεγονός την κατατάσει ανάμεσα στους κορυφαίους παράγοντες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα πρότζεκτ που δρομολογεί η Cero, αποτελούν τεράστιες επενδύσεις, καθώς θα απαιτήσουν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν σάρκα και οστά.

Παράλληλα θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, με τόνωση τη τοπική κοινωνίας και οικονομίας στις περιοχές που θα υλοποιηθούν τα έργα. Επιπροσθέτως έργα τέτοιου μεγέθους θα σπρώξουν τη χώρα στην εποχή της πράσινης ενέργειας, πιάνοντας τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η αυστραλιανή Macquarie (μητρική της Cero) έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλοντος ποσό που ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ.

Τα δύο νέα πρότζεκτ

Η Cero κλείδωσε ακόμα δύο βεβαιώσεις για ισάριθμους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Η πρώτη υποδομή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό μέγιστης ισχύος παραγωγής 279 MW στη θέση Μαλανδρινό , στο Δήμο Δωρίδος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η δευτερη άδεια προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό μέγιστης ισχύος παραγωγής 110 MW στη θέση Ντουβλατάνι , στους Δήμους Λαρισαίων, Παλαμά και Φαρκαδόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τον τελευταίο μήνα η εταιρεία απέκτησε συνολικά έξι άδειες συνολικής ισχύος 1.451 MW.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις παραγόντων της εταιρείας, η αδειοδοτική κινητικότητα θα συνεχιστεί καθώς στόχος είναι να φτάσει τα 3GW στην Ελλάδα.

Η Cero έχει ξεκινήσει ήδη το χτίσιμο του ελληνικού χαρτοφυλακίου της καθώς βρίσκεται σε φάση κατασκευής το πρώτο φωτοβολταϊκό της στη χώρας μας.

Το έργο έχει το κωδικό όνομα “Project Delfini”, με ισχύ 100 MW και βρίσκεται στην περιοχή Προσοτσάνης του Δήμου Δράμας.

Ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο αγγίζει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών που σημαίνει πως στα μέσα του 2023 θα είναι έτοιμο να προσφέρει στο σύστημα.

Και αιολικά στον σχεδιασμό

Τα σχέδια της εταιρείας εκτός από τα τεράστια φωτοβολταϊκα προβλέπουν και μεγάλα αιολικά πάρκα καθώς η εταιρεία έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ βεβαιώσεις για τρία αιολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων, οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στις θέσεις Γεράνια 1, 2 και 3 αντίστοιχα. Η ισχύς των τριών πάρκων είναι 144 – 138 – 132 MW.

Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα