Νίκος
Καραγιάννης

Στην ιστορία πέρασε το ITC 2021-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Για πρώτη φορά στην διάρκεια αυτών των συνεδρίων, φέτος έγινε ένα τηλεοπτικό γεγονός στο οποίο η παρακολούθηση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η απόφαση μας να το προβάλουμε μέσα από το YouTube μας δικαίωσε καθώς η αναμετάδοση του έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα και ήταν προσβάσιμο για όλους.

Σωρευτικά πάνω από 10.000 χρήστες έχουν παρακολουθήσει μέχρι και σήμερα τις εργασίες του ITC 2021. Μόνο από το κανάλι YouTube το παρακολούθησαν 2.900 άτομα την πρώτη ημέρα και 2.000 άτομα την δεύτερη ημέρα. Μέσα από τα λινκ των ιστοσελίδων υπήρξαν πάνω από 15.000 θεάσεις, κάνοντας το 4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνέδρια φέτος.

Φέτος, τηρώντας αυστηρά την ΚΥΑ που αφορούσε τις εκδηλώσεις σε συνεδριακούς χώρους, είχαν ελάχιστα άτομα την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ITC 2021, κυρίως προσκεκλημένοι των χορηγών του συνεδρίου.

Παρ`όλα αυτά το γεγονός ότι το Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών επανήλθε μετά από απουσία ενός έτους (λόγω της πανδημίας) αναμορφωμένο και εξελιγμένο. Φέτος, προστέθηκε το Opening Gala μία κλειστή εκδήλωση στο Intercontinental Hotel όπου πραγματοποιήθηκε ένα τυπικό άνοιγμα των εργασιών.

Σε αυτό χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου.

ITC 2021: Κυψέλη ανταλλαγής απόψεων

Τις επόμενες δύο ημέρες από το εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Αθηνών, το συνέδριο εξελίχθηκε σε μία κυψέλη ανταλλαγής απόψεων, διαφωνιών, συμφωνιών και διαλόγου.

Κοινώς αποδεκτό είναι το γεγονός ότι το φετινό συνέδριο κινήθηκε σε ρυθμούς συναίνεσης και αισιοδοξίας. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές μίλησαν για ευκαιρίες, για ελπίδες, για ένα νέο περιβάλλον παρά την λαίλαπα της πανδημίας.

Το Συνέδριο είχε την τύχη να διεξαχθεί λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή 3 εμβληματικών έργων: της γραμμής 4 του Μετρό, του Ελληνικού και του βόρειου τμήματος του Ε65. Επίσης έγινε μία ημέρα μετά το πράσινο φως του ΣτΕ για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αυτό συνετέλεσε στο γεγονός η φετινή τράπεζα των κατασκευών να μην γίνει χώρος απαισιοδοξίας ή αιτήσεων για βελτίωση των συνθηκών αλλά ένας γόνιμος διάλογος για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Στο βίντεο-μήνυμα που απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ.Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε το σύνθημα ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σωρευτικά 2 ΕΣΠΑ στη διάθεση μας. Αυτό που κυριάρχησε ήταν η τράπεζα των κατασκευών, τα νέα έργα και η επόμενη μερα των μεταφορών.

Brain-gain και κατασκευές

Επίσης πεδίο συζήτησης έγινε το brain-gain καθώς σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως χρειάζονται επιπρόσθετο προσωπικό μεταξύ των οποίων και επιστημονικό από Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό. Παράλληλα ακούστηκε πολλές φορές και η ανάγκη για την ενίσχυση του ελέγχου των δημόσιων έργων με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα.

Φέτος δεν ακούστηκαν “γκρίνιες”, έχει φανεί πως κάτι έχει αλλάξει, είναι μια άλλη εποχή. Στο πεδίο των μεταφορών έγιναν επίσης ανακοινώσεις για καλυτέρευση των συνθηκών.

Είναι δίχως άλλο αλήθεια πως στον δημόσιο διάλογο για τις κατασκευές αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η διαχείριση των έργων, ο δείκτης ικανότητας απορρόφησης των πολλών κονδυλίων που έρχονται και η γρήγορη εκτέλεση τους. Αν κάτι από τα παραπάνω “στραβώσει” τότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες καθώς ο χρόνος αυτή τη φορά θα είναι αμείλικτος.

Είναι επίσης φανερό ότι η αγορά πρέπει πλέον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι δικαστικές διαμάχες στους διαγωνισμούς αν δεν μετριαστούν στο ελάχιστο τότε το όλο οικοδόμημα που επιχειρείται να στηθεί θα καταρρεύσει.

Στο συνέδριο έγινε σημείο διαλόγου, ότι θα πρέπει η αγορά να αυτορυθμιστεί και να γινει περισσότερο υπεύθυνη στο κομμάτι των διαγωνισμών καθώς η πίτα δείχνει να έχει μεγαλώσει πολύ. Επίσης κάτι άλλο που συζητήθηκε είναι πως θα πρέπει να προσεχθεί το ύψος των εκπτώσεων.

Η εποχή των υπερβολικών εκπτώσεων, συμφώνησαν όλοι, έχει περάσει και θα πρέπει να υπάρξει για λογισμένη δράση των εταιρειών όταν καταθέτουν οικονομικές προσφορές ώστε να έργα να μπορούν να εκτελεστούν απρόσκοπτα και χωρίς τα φαινόμενα του σταμάτα-ξεκίνα.

Το συνέδριο της ελπίδας

Αδιαμφισβήτητα το ITC 20210 – 4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών ήταν το συνέδριο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της νέας σελίδας και του γόνιμου διαλόγου. Στην καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτό θα γίνει αντιληπτό και βάσιμη ελπίδα όλων είναι μέχρι το επόμενο Συνέδριο να δούμε να εφαρμόζονται κάποια από τα πολλά που ελέγχθησαν στις 2,5 ημέρες του συνεδρίου μας.

Ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσία και την αιγίδα σε αυτό το συνέδριο, τα υπουργεία ΠΕΝ, ΑΝΕΠ και Ναυτιλίας για την αιγίδα. Την παρουσία των υπουργών κ.Κώστα Καραμανλή, Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Πλακιωτάκη. Τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τους γενικούς γραμματείς Γιώργο Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Σδούκου. Όλους τους χορηγούς και τους ομιλητές που έδωσαν τον τόνο σε αυτό το συνέδριο και να δώσουμε νέο ραντεβού στις 29 Μαϊου 2022 για το ITC 2022-5ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV