Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ιστορικές υπογραφές για το «μεγάλο» καλώδιο Κρήτης-Αττικής – Διπλά διασυνδεδεμένο το νησί από το 2023

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες εγκατάστασης ηλεκτρικής διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ

Επίσημα σε τροχιά υλοποίησης τίθεται από σήμερα ένα έργο-όραμα δεκαετιών για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της ελληνικής μεγαλονήσου, της Κρήτης. Το κολοσσιαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, υπογράφηκε ψηφιακά προ ολίγου στην πόλη του Ηρακλείου μεταξύ της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης του project, Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, και των αναδόχων εταιρειών,  NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ (για τα καλωδιακά τμήματα, με 615 εκατ. ευρώ) και την κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (για τους σταθμούς μετατροπής, με 370 εκατ. ευρώ).

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την ηλέκτριση των καλωδίων της «μεγάλης» διασύνδεσης το 2023, η Κρήτη θα είναι πλέον διασυνδεδεμένη διπλά -και μέσω Πελοποννήσου- λύνοντας σε βάθος δεκαετιών το πρόβλημα της ενεργειακής της επάρκειας. Πέραν των ιδίων κεφαλαίων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτικά, το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Ε.Π. ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ έχει εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στην τελετή παρέστησαν πέραν του Προέδρου και Αντιπροέδου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη και Ιωάννη Μάργαρη αντίστοιχα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Γεράσιμο Θωμά, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρώην Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης που συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση του έργου καθώς και τοπικοί φορείς του νησιού.

Ιστορική μέρα για την Κρήτη με την υπογραφή ενός υπερκομματικού έργου

Μιλώντας για το έργο ο Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η αγωνία για το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού θα περάσει πλέον διαπαντός στο παρελθόν με την Κρήτη να ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας. Όπως σημείωσε, το έργο θα αποσβεστεί τάχιστα, σε μόλις 2,5 χρόνια ενώ θα σημάνει και το τέλος των ρυπογόνων μονάδων σε Λινοπεράματα Αθερινόλακκο και Χανιά, οι οποίες ευθύνονται για το 60% των εκπομπών της Κρήτης.

Ο Υπουργός μίλησε για τη δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΑΔΜΗΕ και του Πράσινου Ταμείου χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ώς «μέρα γιορτής» για την Κρήτη, το ΥΠΕΝ, τον ΑΔΜΗΕ αλλά και τους φίλους της «πράσινης ενέργειας».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς από πλευράς του εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και την προσδοκία τα έργα να υλοποιούνται πλέον γρήγορα και εντός ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι αυτή την εποχή ο ΑΔΜΗΕ είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι το έργο που υπογράφεται σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας, είναι ασφαλές χρηματοδοτικά και με την απρόσκοπτη εξέλιξή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή συνεννόηση που υπάρχει με την τοπική κοινωνία. Άλλωστε, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αγαστής συνεργασίας είναι και η περαιτέρω υπογειοποίηση των χερσαίων καλωδίων της διασύνδεσης που επέφεραν αύξηση του κόστους κατά περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο κος Χατζηδάκης όσο και κος Μανουσάκης τόνισαν τις διαχρονικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη ΡΑΕ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, την προηγούμενη αλλά και τη νυν Κυβέρνηση προκειμένου να φτάσουμε στις σημερινές υπογραφές των συμβάσεων.

Από PCI, εθνικό έργο

Αν και το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να φτάσει στη σημερινή ημέρα. Το project ξεκίνησε ως τμήμα ενός ευρύτερου Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασυνέδεε το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο, διαφωνίες που ανέκυψαν στην πορεία μεταξύ του Διαχειριστή της Ελλάδας και της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας Euroasia Interconnector, για το ποιος θα είναι τελικά ο φορέας υλοποίησης του έργου, οδήγησαν σε ναυάγιο τη συνολική υλοποίηση της mega-διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής υπό το καθεστώς του PCI και δρομολογώντας την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ως εθνικού έργου.

Ο επείγων χαρακτήρας του έργου με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, δεδομένου ότι ήδη από το 2020 θα εφαρμόζονταν περιορισμοί στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που υπάρχουν στο νησί, οδήγησε την ελληνική πλευρά στο να αποσύρει και επίσημα το έργο από τον κατάλογο των γνωστών PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2019, αποσκοπώντας σε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και κατ’ επέκταση του ίδιου του έργου.

Τα μεγάλα οφέλη

Η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής γνωστής και ως «Κρήτη ΙΙ», με μήκος 380 χλμ., έρχεται πλέον να άρει ολοκληρωτικά την απομόνωση του μεγαλύτερου μη διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας, σε ένα νησί με πληθυσμό που ξεπερνά τους 600.000 κατοίκους ενώ αποτελεί και έναν από τις δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργειακές του ανάγκες .

Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, που οφείλονται στο γεγονός ότι πρακτικά θα εξαλείψουν την εξάρτηση της Κρήτης από τα ρυπογόνα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή, υπάρχουν και οικονομικά οφέλη καθώς με τη λειτουργία της η διασύνδεση θα «ξαλαφρώσει» τα ΥΚΩ στα νοικοκυριά όλης της Ελλάδας κατά  400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα όμως θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα «πράσινων» επενδύσεων στο νησί,  εφόσον δημιουργείται πρόσθετος χώρος για νέα έργα ΑΠΕ 2,5 GW, προοπτική που καθιστά αυτή την κρίσιμη υποδομή εφαλτήριο για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού το οποίο μετά από δεκαετίες έχει μπει αισίως σε «τροχιά ανανέωσης» με έργα όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τη μετατροπή του ΒΟΑΚ σε σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Σε πλήρη εξέλιξη και η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Μιλώντας για διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και το πρώτο κρίσιμο βήμα που πραγματοποίησε -με ευλαβική τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε πολλές φορές δυσμενείς συνθήκες- ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, το οποίο αναμένεται να ηλεκτριστεί περί τα τέλη του 2020.

Σήμερα οι σχετικές εργασίες , με όλα τα υποέργα βρίσκονται σε φάση κατασκευής με την παραγωγή και των δύο καλωδίων, τα οποία θα ποντιστούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες του Διαχειριστή, αυτή την περίοδο «τρέχουν» παράλληλα και οι εργοστασιακές δοκιμές.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη καλωδιακή σύνδεση συνεχούς ρεύματος Κρήτης-Αττικής, η «μικρή» διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 174 χλμ., θα μπορεί να καλύψει αρχικά τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ιδρύθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κεντρικά γραφεία ΑΔΜΗΕ

Οι Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD) ανακοινώνουν την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «SEleNe CC» (Southeast Electricity Network Coordination Center). Οι τέσσερις Διαχειριστές συμμετέχουν ισομερώς στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το SEleNe CC έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων σε περιφερειακό επίπεδο.

Ειδικότερα:

– Έχει τον ρόλο του φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας

– Αναπτύσσει καθημερινά κοινό μοντέλο για το δίκτυο της περιοχής

– Παρέχει συμβουλές στους Διαχειριστές σχετικά με την περιφερειακή επιχειρησιακή ασφάλεια

– Συντονίζει τις προγραμματισμένες διακοπές στοιχείων δικτύου και μονάδων λόγω συντηρήσεων

– Αξιολογεί την επάρκεια παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε περιφερειακό επίπεδο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «SEleNe CC» συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

– Ιωάννης Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

– Angelin Tsachev (ESO-EAD), μέλος ΔΣ

– Enrico Maria Carlini (TERNA SpA ), μέλος ΔΣ

– Adrian Suta (Transelectrica), μέλος ΔΣ

Ο κ. Ιωάννης Καμπούρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του «SEleNe CC», δήλωσε:

«Η ίδρυση του SEleNe CC αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία των Διαχειριστών των χωρών-μελών της ΕΕ στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού και της ασφάλειας δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σύντομα αναμενόμενη σύζευξη (coupling) των αντίστοιχων αγορών θα αποτελέσει το επόμενο βήμα εναρμόνισης και ενσωμάτωσης της περιοχής στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας και έγινε δυνατή χάρη στις συντονισμένες ενέργειες όλων των Διαχειριστών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου αυτού για την  επιμονή και το σθένος που επέδειξαν ώστε να ολοκληρωθεί  το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Θέλω επίσης να συγχαρώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους.

Είμαι βέβαιος ότι το SEleNe CC θα επιτελέσει τον κομβικό του ρόλο με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια προς όφελος όλων των συμμετεχόντων, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την παράδοση καλής και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών στην περιοχή μας».

Δηλώσεις των επικεφαλής των Διαχειριστών-μετόχων

Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO ΑΔΜΗΕ (Ελλάδα)

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ως επιστέγασμα πολύμηνων και διεξοδικών συζητήσεων ανάμεσα στους γειτονικούς Διαχειριστές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το «SEleNe CC» θα ενισχύσει την αποδοτικότητα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή καθώς και θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ενοποίησή της σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Η φιλοδοξία μας, όμως, για το SEleNe CC, δε σταματά εδώ. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερους Διαχειριστές στο νέο Κέντρο Ελέγχου προκειμένου η εμβέλειά του να διευρυνθεί και να ενισχυθεί προς όφελος του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Stefano Donnaruma, CEO TERNA SpA (Ιταλία)

Με την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των έργων συντονισμού των Διαχειριστών με στόχο την ασφαλή διαχείριση του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η Terna εδραιώνει τον στρατηγικό της ρόλο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε 26 διασυνδέσεις με γειτονικά κράτη οι οποίες συμβάλλουν στην ενοποίηση του ιταλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό με πιο ασφαλή, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Το νέο έργο ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών και προάγει την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ιταλία και την Ευρώπη. Η Terna έχει ήδη εστιάσει τη στρατηγική της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του 2020 προβλέπει επενδύσεις άνω των 14 δισ. ευρώ στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας, σύμφωνα με τους στόχους της απεξάρτησης από τον άνθρακα που υπαγορεύουν οι οδηγίες του New Green Deal της ΕΕ.

 Cãtãlin Nitu, CEO CNTEE Transelectrica SA (Ρουμανία)

Ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη της ενεργειακής ενοποίησης. Το βήμα αυτό εντάσσεται στη φυσική και αναγκαία εξέλιξη που συντελείται σε επίπεδο περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας υπό το πρίσμα της εφαρμογής του νέου μοντέλου της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες και εταίρους μας για τον άψογο επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν για να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο ελέγχου.

Angelin Nikolaev Tsachev, Πρόεδρος & CEO ESOEAD (Βουλγαρία)

 Χαιρετίζω την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας (RSC) που αποτελεί το επιστέγασμα των γόνιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Την ανάγκη για την ίδρυση του RSC ανέδειξαν οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι σήμερα οι Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Δεδομένης της γεωγραφικής γειτνίασης των χωρών μας, απαιτείται η στενή συνεργασία μας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτροδότησης. Είμαι πεπεισμένος ότι, με τη λειτουργία του, το RSC θα θωρακίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και με τις υπηρεσίες που θα παρέχει, θα συμβάλλει στην αξιόπιστη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των Διαχειριστών ενισχύοντας την αποδοτικότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Euroasia Interconnector: «Πράσινο φως» για τον Σταθμό Μετατροπής στην Κύπρο

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πόντιση καλωδίων Υψηλής Τάσης ΑΔΜΗΕ

Την τελική οικοδομική άδεια εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την EuroAsia Interconnector, για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής συνεχούς ρεύματος, υψηλής τάσης (HVDC) στην Κυπρο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται, η έκδοση της σχετικής άδειας παρέχει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC, για τον οποίο η Siemens έχει ήδη επιλεγεί ως ο προτιμητέος «μνηστήρας».

Σημειώνεται ότι η Siemens έχει ισχυρή παρουσία σε ολόκληρη τη διασύνδεση, εφόσον έχει αναλάβει την κατασκευή των δυο σταθμών μετατροπής -από κοινού με την ΤΕΡΝΑ- (στο KYT Kουμουνδούρου και τη Δαμάστα Hρακλείου) για τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να κατεβαίνει και στους σχετικούς διαγωνισμούς της Κύπρου για το αντίστοιχο project εκτιμώμενους κόστους 623 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική υπηρεσία της Κύπρου, το Γραφείο Πολεοδομίας και Στέγασης, έχει εγκρίνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 την πολεοδομική άδεια για το σταθμό μετατροπής, δυναμικότητας 2.000 MW, καθώς και τα σημεία προσαγειάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ και με την Ελλάδα -μέσω Κρήτης- και κατ’ επέκταση την ΕΕ.

Τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη επίσης η 33ετής συμφωνία μίσθωσης γης στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία, για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κύπρο, με την Euroasia να διατηρεί την επιλογή για ανανέωση της μίσθωσης για δύο ακόμη περιόδους 33 ετών, ενώ παράλληλα οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές.

Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) με δυναμικότητα μεταφοράς 1.000 MW εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Το έργο της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) -που παρέμεινε σε καθεστώς PCI- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και παράλληλα με αυτό, το σκέλος της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου, που θα ολοκληρωθεί επίσης έως τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ηράκλειο Κρήτης: Επιδοτήσεις για το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού 2021

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το έτος 2021:

Το πρόγραμμα επιδοτεί την κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων για τον εξηλεκτρισμό εγκαταστάσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Υλοποιείται με συγχρηματοδότηση παραγωγικών φορέων, ΔΕΔΔΗΕ και Περιφέρειας Κρήτης/Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι επαγγελματίες αγρότες κάτοχοι νόμιμων και μόνιμων υφιστάμενων εγκαταστάσεων:

Α) Αρδευτικών (γεωτρήσεις, φρέατα, παρόχθια αντλιοστάσια κ.λπ.) με άδεια χρήσης νερού σε ισχύ,

Β) Κτηνοτροφικών, με άδεια εγκατάστασης/λειτουργίας σε ισχύ και

Γ) Θερμοκηπιακών, εγκεκριμένου τύπου και εκτός ορίων οποιασδήποτε κατηγορίας οικισμού.

Αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται έως και 30 Νοεμβρίου 2020.

*Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Ν. Πλαστήρα 100, τηλ. 28213 407960.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα